De kracht van rust: 5 gouden inzichten (de reis naar je hart kan beginnen!)

Het boek De kracht van rust van Mirjam van der Vegt is verkozen tot het beste spirituele boek van 2021. Mirjam is verrast en ontroerd door de prijs: “Wat een kans om te ontdekken hoe we samen leren rusten!” Ze deelt 5 gouden inzichten uit haar boek, die voor vreugde en veerkracht tijdens je (werk)dag zorgen.

Stilte zet je met beide benen op de grond en brengt je een heel nieuw avontuur: de reis naar je hart.

Rustgevende adviezen

Er bestaan veel misvattingen over stilte en rust. Zo heb je de rebellen die denken dat ze dit niet nodig hebben. Ik weet daar alles van, want ik was een van hen, voordat ik in een burn-out belandde. Rust en stilte leek me iets voor introverte mensen. Dat ik mezelf nu ‘stiltetrainer’ noem, zegt iets over de ontdekkingen die ik daarover heb gedaan.

Stilte is niet saai en zweverig, maar zet je met beide benen op de grond en brengt je een heel nieuw avontuur: de reis naar je hart. Bovendien zorgt goede rust voor veerkracht en vreugde, waarover ik in De kracht van rust schrijf. In mijn boek staan talloze praktische aanwijzingen. Graag geef ik je 5 tips voor je dagindeling mee.

1. Ontdek je gouden uren

Een van de mooiste geschenken die je te geven en te beleven hebt, is jouw aandacht. Aandacht is goud – en daarvan is maar een beperkte voorraad per dag beschikbaar. Volgens onderzoek heb je maar 4 uur goud per dag te besteden. Dat was voor mij een behoorlijke eyeopener, die mijn agenda flink op zijn kop gooide. Ik probeerde vaak minimaal 8 uur aandachtig te werken en dacht dat ik dan ook nog echte aandacht over had voor mijn gezin. (‘Mam, je luistert niet echt’ – herken je dat?)

De kunst is om de gouden uren van je aandacht goed te verdelen en daarom is het ook zo belangrijk om na te denken over je beschikbaarheid.

2. Koester jouw beschikbaarheid

Waarvoor wil jij beschikbaar zijn? Voor je het weet, word je al aan het begin van de dag overspoeld met opdrachten en taken en mensen die om aandacht vragen. Je voelt de energie uit je dag wegsijpelen. Dat is niet nodig wanneer jij je richt op je beschikbaarheid en daar ook steeds weer liefdevol naar terugkeert.

Als je terugkijkt op deze dag, waar wil je dan dat deze door gekleurd is? Wil je beschikbaar zijn voor liefde? Dan is het wellicht slim om die ene afspraak tussendoor af te zeggen, zodat je tijd en ruimte hebt voor je andere afspraken, in plaats van heen en weer te rennen. Denk je nu: oh help, dan krijg ik minder voor elkaar! Lees en doe dan de volgende tip.

3. Doe een dutje

We worden vaak opgejaagd door alles wat zou moeten. Wanneer je tijd tekort ervaart, registreren je hersenen schaarste en dan schakel je over op de alerte toestand. Die kost veel energie. De perfecte reset voor zo’n oververhit brein is een dutje. Tien minuten wegdoezelen schoont je hersenen op en laat je weer met het juiste perspectief naar zaken kijken. Laat je inspireren door Winston Churchill, die bekendstond om zijn dutjes.

4. Beoefen de kunst van het ophouden

De kunst van het ophouden is de kunst van onaf mogen zijn. Niet alles hoeft vandaag af. Jij bent genoeg, ook al heeft de dag nog rafelrandjes. ‘Ik ben nog niet klaar, maar ik houd er wel mee op,’ zei een boer ooit. De beste filosofische uitspraak die ik ooit heb gehoord. Stop op tijd met je werkzaamheden en neem tijd tussen je activiteiten om even op adem te komen. De monniken in kloosters doen dat ook. Ze horen de bel voor de diensten en leggen hun werk neer, of het nu af is of niet. Morgen is er weer een dag en voor alles is er een plek.

5. Beoordeel de dag naar wat je zaait

Kies ervoor om aan het einde van de dag terug te kijken. Vaak ben je blij als je jouw to-do lijstje hebt afgerond; we zijn geneigd te denken dat dit de beste dagen zijn. Maar richt je niet alleen maar op het oogsten en het resultaat van je werkzaamheden. Zaaien is je taak als mens – dat staat heel mooi in de Bijbel. Jij mag zaaien met gulle hand en je hoeft niet te zaaien van wat je niet hebt. De oogst wordt je geschonken.

Wat heb jij vandaag mogen zaaien? Een open vraag aan iemand, een liefdevol woord, een mailtje, een advies? Of keek je iemand zomaar even wat langer in de ogen – je hebt geen flauw idee wat je daarmee zaait! Besmet de wereld met jouw kalmte in plaats van met jouw haast.

Geschreven door Mirjam van der Vegt

Boekentip van de redactie: De kracht van rust

de kracht van rustMirjam van der Vegt laat in 8 tegendraadse lessen zien wat rust nemen met ons lichaam en geest doet. Rust verhoogt de kwaliteit van ons werk en leven aanzienlijk. Van der Vegt laat met de inspirerende verhalen van o.a. rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes en bisschop Ancelimo zien dat je in goed gezelschap verkeert wanneer je even gas terugneemt.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Informatie: www.dekrachtvanrust.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *