De krachtige werking van thee (waarom het zorgt voor een gezond hart)

Thee (en dan vooral de groene variant) is een van de favoriete dranken van preventief cardioloog Joel K. Kahn. In dit artikel legt hij uit wat de gezonde voordelen van het drinken van (groene) thee zijn en hoe je op de gezondste manier thee kunt maken en drinken volgens wetenschappelijke onderzoeken.

De gezonde voordelen van (groene) thee

In tegenstelling tot frisdrank is thee afkomstig van een plant. Als gevolg daarvan is het een rijke bron van plantenstoffen –flavonoïden genaamd – die de oxidatie in het lichaam helpen neutraliseren. Groene thee is in feite de beste voedingsbron voor een specifiek soort flavonoïden, catechinen genaamd.

Deze stoffen beschermen onze cellen, net zoals bepaalde toevoegingen aan benzine ervoor zorgen dat de motor lekker loopt. En reageerbuisonderzoek heeft aangetoond dat catechinen krachtiger zijn dan vitamine C, E en andere antioxidanten.

Groene, zwarte en wulungthee [donkere Chinese thee – vert.] dragen op verschillende manieren bij aan vermindering van hartkwalen, onder andere door:

  • Een halt toe te roepen aan de oxidatie van LDL-cholesterol.
  • Het gehalte aan cholesterol en triglyceriden te verbeteren.
  • Te voorkomen dat voedselcholesterol in de bloedbaan terechtkomt.
  • Het bloedsuikergehalte te reguleren.
  • Ontstekingen te verlichten.

Geen wonder dat onderzoekers uit Nederland ontdekten dat mensen die zes koppen thee per dag drinken 36 procent minder kans hebben op een hartkwaal dan mensen die één kop of nog minder per dag drinken en dat andere onderzoekers ontdekten dat landen waar de meeste thee wordt gedronken de minste gevallen van type 2 diabetes kennen.

Tips voor een optimale, gezonde thee

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van thee, volg je dit advies:

  • Drink één of meer koppen thee per dag. Elke kop thee die je drinkt komt ten goede aan je hart, dus begin met welke hoeveelheid voor jou haalbaar is. Als je geen thee drinkt, is één kop per dag een goed begin. Als je al thee drinkt, probeer dan drie koppen per dag te drinken, een bij elke maaltijd. Als je al drie koppen thee drinkt, aarzel dan niet om voor alle zes te gaan door van thee een van je standaarddranken te maken. Als ik de deur uitloop met een hete mok in mijn hand, zit hij meestal vol groene thee, vaak met een scheut rijstmelk.
  • Laat je thee 3 tot 5 minuten trekken. Daarmee voer je de hoeveelheid catechinen op.
  • Drink ongezoete thee. Als je de smaak van thee niet lekker vindt, pep hem dan op met citroen, munt of sinaasappel.
  • Drink vers gezette thee als het kan. Thee in flessen en instantthee bevatten minder catechinen, maar zijn nog steeds stukken beter dan een frisdrank gezoet met suiker.
  • Als je in een restaurant gaat eten, vraag dan om ongezoete ijsthee. Een fantastisch drankje dat de meeste restaurants en zelfs enkele fastfoodketens aanbieden.

Boekentip: Het gezonde hartboek

bloeddrukDit is een fragment uit Het gezonde hartboek. In dit boek legt cardioloog Joel K. Kahn uit hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen en beschrijft hij zijn holistische visie op (hart)gezondheid. Want wie goed voor zijn belangrijkste orgaan zorgt, kan veel ellende voor zijn! Met adviezen op het gebied van emoties, ontspanning, voeding, leefomgeving, sport, beweging en supplementen.

Bestel jouw exemplaar voor € 25,00 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Wil je eens een kruidenthee proberen?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *