De moed naar binnen te keren: waarom spiritualiteit voor krachtige mensen is

Een contemplatief leven is niet voor bange mensen. Het is beangstigend om niet te praten en er is moed voor nodig om stil te zijn. In dit artikel vertelt Mirabai Starr over het proces van volle spiritualiteit naar leegte en welke wijsheden dit met zich mee kan brengen. Ze geeft je ook een oefening en geeft inspiratie voor meer methodes om tot wijsheden te komen.

Het is beangstigend om niet te praten en er is moed voor nodig om stil te zijn. Van niemand kan worden verwacht dat ze op het slagveld van haar eigen geest gaat zitten zonder bewapend te zijn met het zwaard van de onvoorwaardelijke waarheid in haar ene hand en het zwaard van de onvoorwaardelijke liefde in haar andere. En toch is de reis naar binnen niet een reis voor de elite.

Het is niet nodig om via speciale inwijdingen en dure seminars toegang te krijgen tot een plek waar we de werkelijkheid kunnen ontmoeten en er ‘ja’ tegen kunnen zeggen. Wanneer we naar binnen keren, geduldig en nieuwsgierig het moment van het nu onderzoeken, worden we als een strand waarover de golf van de liefde kan stromen, die de topografie van onze ziel verandert. Mijn vriendin Miranda Macpherson noemt deze ervaring die naar binnen vloeit ‘nectar’, dat het beeld oproept van zowel zoetheid als haar voedende kwaliteit.

‘Op dat moment realiseerde ik me dat het Dat was dat Dat prees in mijn hart. Zoals de soefi ’s zeggen: “Het is de liefde van de Geliefde zelf die de Geliefde in mij liefheeft.”

Het verhaal van Miranda: van volle spiritualiteit naar leegte

Miranda had een spontane bewustwording toen ze in India bij de twintigste-eeuwse grote leermeester van de advaita vedanta (het non-dualisme), Ramana Maharshi (1879-1950) in zijn grot zat. Op dat moment leidde ze al jaren groepen waarmee ze contemplatieve oefeningen deed. Ze was een spirituele leider die andere spirituele leiders gidste. Haar specialiteit waren interspirituele godsdienstige oefeningen, zoals begeleide visualisaties en zingen, en ze maakte gebruik van de wijze lessen van alle grote tradities overal ter wereld.

Het belangrijkste element van Miranda’s benadering was het gebed (devotie), en de diverse methoden van het prijzen van de Ene vervulden haar hart en hadden eenzelfde verheffend effect op haar leerlingen. Het was moeilijk niet verslaafd te raken aan deze zoete ontmoetingen met de werkelijkheid van de liefde.

Het spirituele vat dat normaal gesproken altijd overstroomde, raakte die dag in de grot echter leeg. Miranda hoorde de stem van Ramana (hoewel hij reeds decennia terug zijn lichaam had verlaten) zeggen: ‘Wees stil. Wees niets. Doe niets. Krijg niets. Word niets. Geef het niet op. Vertrouw op God.’ Op dat moment gaf Miranda zich zonder aarzeling over. Ze liet haar rijke spirituele leven en de sublieme lessen die ze had geleerd los.

Terwijl ze in de non-duale leegte stapte, vielen al die jaren van mediteren en bidden, van zingen en visualiseren weg, en Miranda stortte zich in het hart van het mysterie. Deze verwarrende afdaling naar de spirituele en conceptuele bodemloosheid duurde vele maanden, en daarmee werd haar duidelijk dat haar vroegere leven niet meer goed voor haar was. Ze verliet het centrum dat ze in Londen had opgericht en begon in Californië aan een periode van relatieve afzondering.

Plotseling kwam het lied terug

Vervolgens borrelde er, toen Miranda in de bossen aan het hardlopen was, een hindoelied op uit de grond van haar wezen: Sri Ram Jai Ram Jai Jai Ram Om. Het stromen van dit heilige lied verraste Miranda. Ze had maanden geen gewijde muziek meer gezongen. Ze was niet meer in staat om mee te doen aan de dualistische oefeningen die voorheen zo centraal hadden gestaan in haar leven. Nu stroomde de energie van de liefde echter vrijelijk in de uitgeholde ruimte van haar ziel.

‘Mijn hart voelde alsof er zojuist een explosie van licht, liefde en extatische lofprijzing had plaatsgevonden,’ vertelde Miranda me. ‘Op dat moment realiseerde ik me dat het Dat was dat Dat prees in mijn hart. Zoals de soefi ’s zeggen: “Het is de liefde van de Geliefde zelf die de Geliefde in mij liefheeft.” Op deze dag keerde het gebed, de devotie en het zingen terug in mijn leven, maar niet als een manier om ergens te komen.’

Integendeel, Miranda omschreef deze opwelling van bewondering als een natuurlijke hercirculatie van de nectar van de genade, die onze ware natuur is.

Zingen als bad van liefde

Wanneer we gewijde of godsdienstige muziek zingen, zitten we onder een stromende fontein van liefde die ons overspoelt en ons achterlaat in een staat van heilige stilte. Extase mondt uit in stilte. De Heilige prijst zichzelf en wordt stil. Misschien blijven we voor eeuwig in die stilte vallen.

‘Gate Gate Paragate Parasamgate Bodhi Svaha!’

Dit is de belangrijke boeddhistische zegen aan het einde van de hartsoetra, de Prajnaparamita (de belichaming van de goddelijke vrouw) genoemd. ‘Verdwenen, verdwenen, verdwenen voorbij, verdwenen voorbij het onbekende. Gegroet zij degene die gaat!’

Oefening

Om een contemplatief leven te bevorderen, stel ik voor dat je dertig dagen een zitoefening doet. Doe je dat al regelmatig of heb je dat in het verleden gedaan, probeer dan een nieuwe methode en kijk of je hiermee je contemplatieve ervaring nieuw leven kunt inblazen. Heb je nog niet eerder gemediteerd? Dan moedig ik je aan om een aantal van de onderstaande traditionele technieken te onderzoeken. Je kunt deze methoden het beste leren onder leiding van een leermeester of ervaren beoefenaar.

Al volg je slechts tien of twintig minuten zittend je ademhalingscirkel, met je ogen dicht of je blik licht starend naar beneden gericht, het kan je leven veranderen.

Merk op of je jezelf, tijdens je experiment, van nature aangetrokken voelt tot godsdienstige oefeningen of tot een andere oefening waarin je helemaal opgaat. Waar voelt je hart zich het gelukkigst bij? Of voelt het zich gelukkig bij beide? Probeer diverse methoden uit, inclusief (maar niet uitsluitend):

• Mindfulness (seculier)
• Vipassana, of ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’
• Metta, of liefdevolle aandacht
• Tonglen, of ‘geven en nemen’
• Zazen
• Centering Prayer (gecentreerd gebed)
• Lectio divina, of aandachtig en indringend lezen
• Mantra
• Dhikr, of herhaling van de namen van God
• Visualisatie

Houd een dagboek bij van je ervaringen om je reis te kunnen volgen.

Geschreven door Mirabai Starr

Boekentip van de redactie: Ongetemde wijsheid

Zou je meer kennis willen maken met verschillende vormen van spiritualiteit vanuit verschillende wijsheidsstromingen? In Ongetemde wijsheid laat Mirabai Starr je kennismaken met wijze vrouwen vanuit verschillende achtergronden en de manieren waarop zij zich verbinden met het Universum.

Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

Lees verder over vrouwelijke wijsheid en de wijsheid van contemplatie in stilte:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *