De natuur als leermeester: mini vision quest in drie stappen

Schrijver en natuur-inspirator Beitske Bouwman ziet de natuur als een leermeester die je altijd met open armen ontvangt. Daarom moedigt ze je aan om een mini vision quest te doen, in 3 eenvoudige stappen. “Zo kom je terecht bij misschien het mooiste en beste boek dat je kunt lezen, de beste coach of training: de natuur zelf.”

Wie zich verbonden voelt met de natuur, ontdekt ook de wijsheid van de natuur in zichzelf.

Inzichten liggen op je te wachten

Een nieuw jaar. Vaak zijn we dan bezig met nieuwe wegen, nieuwe voornemens, een nieuw begin. Dit rusteloos zoeken naar een nieuwe koers hoort bij het menselijk leven. Alleen zoeken we vaak naar antwoorden in nog meer woorden, boeken of coaches. Terwijl de wijsheid zo dichtbij ligt: in de natuur.

De natuur als leermeester

Wie de natuur als leermeester ontdekt, zal inzien dat veel vragen of worstelingen oplossen in de lucht of met een vleugelslag van een voorbijvliegende vogel wegdwalen. De vraag is natuurlijk hoe je de natuur als leermeester toelaat in je leven. Eigenlijk is het heel simpel. Door naar buiten te gaan, je laarzen aan te trekken, het bos op te zoeken of simpelweg stil te zitten in je tuin.

Het is niet voor niets dat oude culturen hun leiders op een vision quest stuurden. Een reis naar de natuur. Alleen. Waar zij zich terugtrokken en zich een aantal dagen richtten op het niets en alles tegelijkertijd. Om zo terug te komen met visioenen en beelden over welke kant het volk zich op zou moeten bewegen. Leiderschap vraagt immers zo nu en dan om bezinning, een pas op de plaats. Een rustmoment om je te herijken, nieuwe richtingen te bepalen.

In deze moderne tijd zijn we allemaal leiders geworden over ons eigen leven. We zoeken onze eigen weg en richting. En dat vraagt dus ook om rustmomenten. Ruimte voor bezinning en wijsheid.

Rust en ruimte

Het zijn juist deze momenten van rust en ruimte die we zo vaak voorbijlopen in het hectische moderne (digitale) leven. En door dit jakkeren worden we rusteloos, kunnen we bijzaken niet meer scheiden van hoofdzaken en verliezen we het overzicht. We weten op een gegeven moment niet meer welke richting we eigenlijk zijn ingeslagen en waarom.

Door de natuur te integreren als leermeester en een vision quest te ondernemen, creëer je rust en reflectie. En dat betekent dat je echt een aantal dagen alleen in de natuur verblijft! Je kunt ook een mini vision quest integreren in je leven. Door bijvoorbeeld elke week een paar uur de natuur op te zoeken en zo de wijsheid in jezelf en de natuur te ontdekken. Hieronder staat beschreven hoe je zo’n mini vision quest in 3 stappen kunt vormgeven.

Mini vision quest in 3 stappen

Stap 1: Je gaat naar buiten om stil te worden
De eerste stap is om de natuur op te zoeken. In stilte. Ga niet de natuur in met al je vragen en je verlangen om er antwoord op te krijgen. Ga de natuur in om stil te worden, je bewust te worden van de bomen, de aarde, de lucht. Sta eens wat langer stil bij een boom: kijk eens naar de bast en de takken boven je. Neem er de tijd voor. Pas je wandeltempo aan; probeer zo langzaam te lopen dat je alles goed in je kunt opnemen. De kleuren, de geuren. Zet al je zintuigen open en maak zo verbinding met de natuur om je heen.

Zoek een plek op waar je even stil gaat zitten. Voel je voeten op de aarde, voel de grond onder je, leun tegen een boomstam, word je bewust van hoe lang de boom daar al zo staat. Kijk naar de takken, ruik eens aan wat blad, voel de schors van de boom. En sluit ook even je ogen. Adem in en uit, voel hoe de boslucht of de zeelucht of waar je dan ook maar bent, naar binnen dwaalt, je longen vult, hoe je samenvalt met de lucht om je heen. Kom aan in het hier en nu.

Wie dit een tijdje probeert en met regelmaat doet, zal ervaren dat het contact met de natuur verandert. Dat je niet afgescheiden bent van de natuur, maar dat je er onderdeel van bent. In deze ervaring van het onderdeel zijn van de omgeving, schuilt ook de helende kracht of de wijsheid van de natuur. Wie zich zo verbonden voelt met de natuur, ontdekt ook de wijsheid van de natuur in zichzelf.

Stap 2: Je vindt de weg naar binnen
Als je stil bent geworden, de natuur in jezelf hebt toegelaten, je als het ware met de lucht, de aarde, de bomen om je heen kan in- en uitademen, kom je langzaam in een andere laag van jezelf aan. Een laag waar de antwoorden op vragen waar je mee worstelt, zich vanzelf aandienen. Het is de laag van je eigen innerlijke natuur die tot je spreekt.

Soms duurt het even voordat je deze innerlijke natuur in jezelf vindt. Word dan niet ongeduldig. Neem er de tijd voor. Kijk naar de takken aan de bomen, de bladeren op de grond, adem de lucht in, voel hoe deze naar binnen stroomt. Dwaal en dwarrel door het bos als een herfstblad. Ga eens hier zitten en dan weer daar; ontdek waar jouw plek is in het bos. Waar jij je prettig voelt. En ervaar dat je er onderdeel van bent, dat je wordt opgenomen in het bos met open armen.

Doe dit een tijdlang elke dag en zo heel langzaam zul je ontdekken dat de natuur buiten je, jou de weg wijst naar je innerlijke natuur. De verbinding met je innerlijke natuur geeft je vaak letterlijk levensruimte: de ruimte van het leven zelf.

Stap 3. Binnen en buiten verbinden: je ontvangt inzichten
Wanneer je die ruimte in jezelf ervaart, en werkelijk tot je kan laten doordringen, kun je kijken hoe je de innerlijke natuur kunt verbinden met de natuur om je heen. Je ervaart dan hoe alles met alles verbonden is. Hoe jij je innerlijke natuur kunt verbinden met de natuur van de boom, de aarde, de lucht, de zon en alles wat er om je heen leeft.

In de verbinding met binnen en buiten, kom je werkelijk tot leven. En in dit tot leven komen, dwarrelen inzichten dan soms vanzelf naar binnen. Of je ziet plotseling de richting voor je waar je heen wilt gaan. Alsof er een vogel is die voor je uitvliegt. Je bent er stil voor geworden, hebt je verbonden met de natuur om je heen en uiteindelijk met jezelf. Zo kom je in drie eenvoudige stappen terecht bij misschien het mooiste en beste boek dat je kunt lezen, de beste coach of training: namelijk de natuur zelf.

Antwoorden dienen zich aan

De natuur waar we als mens deel van uitmaken, waarin we kunnen ervaren hoe alles met alles samenvalt, waarin we voelen hoe we zijn opgenomen in het levendige geheel van de aarde. Waarin we ons weer onderdeel voelen van de aarde en al wat leeft. En in die verbinding, in die ervaring van opgenomen zijn in de wereld, dienen de antwoorden zich vanzelf aan. Komt onze onrustige geest die alle kanten op dwaalt tot rust, zien we plotseling heel helder waar we heen willen, welke koers we willen varen.

Na afloop van je mini vision quest kun je – als je wilt – ervaringen opschrijven, tekenen, schilderen of op een andere manier uitdrukken. Door al die beelden en woorden op een dag eens naast elkaar te leggen, ontdek je misschien je eigen verhaal. Je eigen koers, je eigen vision. Ontstaan in verbinding met al wat leeft, de natuur zelf.

Geschreven door Beitske Bouwman. Beitske is oprichter van de Anaya Academy die trainingen, opleidingen en workshops verzorgt over de verbinding tussen mens en natuur.

Boekentip van de redactie: Het betoverende leven

het betoverende levenHet betoverende leven van Sharon Blackie is een pleidooi om meer te genieten van de magie van de natuur, en eigenlijk van het leven in het algemeen. Want wie af en toe naar buiten gaat weet het: de natuur is betoverend. De natuur brengt je meteen in het nu, maakt je rustiger in je hoofd en dankbaar voor kleine dingen als een fluitende merel en een mooie oude eik in volle bloei.

Wil jij meer magie ontdekken van de natuur? Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *