De overgang van de herfst naar de winter gezien vanuit de Chinese geneeskunde

De transitie van de herfst naar de winter is niet alleen een overgang van de seizoenen. Het is ook een overgang van de elementen die actief zijn in deze periode. De overgang van het metaalelement van de herfst naar het waterelement van de winter brengt heel wat veranderingen met zich mee. Dit is te zien in de natuur, maar dit kun je ook vanbinnen voelen.

Herfst

In de herfst kleuren de bladeren aan de bomen en beginnen ze zich langzaam los te maken van de takken. Het weer slaat om, de temperatuur daalt en de dagen worden korter. De herfst is een seizoen van loslaten en terugtrekken. Wat ooit nuttig was en vruchten afwierp, moet nu worden losgelaten en teruggegeven aan de Bron van het leven. De bomen laten hun bladeren los die, zodra ze op de grond belanden, een voedingsbron vormen voor het nieuwe dat gaat komen. Het gaat in de herfst om definitief loslaten: je kunt niet meer terug naar hoe het was.

Voel je je onzeker, pieker je veel in de herfst en heb je last van een vermoeiende pijn of zwaar gevoel? Dit zijn invloeden van het metaalelement. Zorg goed voor jezelf door bewuste adem- en bewegingsoefeningen te doen, optimaliseer je darmflora, eet veel groente en eet niet te kruidig.

Winter

Na de seizoenen van groei, presteren, vruchten dragen, verwerken en loslaten is de winter geen tijd van groei, het is een tijd van terugblikken, verwerking en bezinking. Het is een tijd van rust. Het lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen, om zich opnieuw op te laden en om nieuwe energie op te doen. Net als de planten die in de winter dood lijken maar het niet zijn, moeten we ons terugtrekken en even stilstaan. De winter is het seizoen om nieuwe energie op te doen voor een nieuwe cyclus van groei, die komen gaat in de lente.

In de winter kunnen gevoelens van depressie, eenzaamheid en kou de overhand nemen. Om te zorgen dat dit je niet uit balans brengt, is het belangrijk om tot rust te komen. Doe dit met rustgevende muziek, een mooi boek, een kruik of een zacht dekentje. Schep een atmosfeer die voor jou fijn is. Vermijd extremen, probeer een vast slaapritme aan te houden en mediteer. Ook kan een warme nier- of blaasthee een fijne ondersteuning zijn.

Self-care en rituelenIn dit boek vind je alle inspiratie om te leren leven met de seizoenen. Welke kleuren zijn er verbonden aan de winter? Waar staat het waterelement voor in de Chinese Geneeskunde? Juist, de winter. Wil jij leven in het ritme van de seizoenen en daarbij goed voor jezelf zorgen?

Bestel dan nu jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor €17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel nu voor € 17,50 met gratis verzending in plaats € 22,50 bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *