De pijn van je innerlijke kind: zo kun jij jezelf bevrijden van onderdrukte emoties

Chronische fysieke klachten, maar ook depressies en angsten. Ze kunnen het gevolg zijn van oude emotionele pijn. Holistisch coach Immy Heijmans laat in dit artikel zien hoe jij als volwassene de wonden van jouw innerlijke kind kunt helen. “Als je telkens vlucht voor je emoties, kloppen ze alleen maar vaker bij je aan.”

De emoties die opkomen, zijn een boodschap van je innerlijke kind. De fysieke pijntjes in je lichaam zijn een opeenstapeling van emoties die losgelaten willen worden.

Donkere periodes

Allemaal hebben we moeilijke momenten. Periodes van donkerte, waarin (oude) emoties zwaar aan ons trekken en we overladen worden met angst, twijfel en onzekerheid. Soms lijkt er aan de somberheid geen einde te komen. Het licht breekt door, maar voordat je daar echt van kunt genieten, dient de volgende uitdaging zich al weer aan. Zeker hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met stemmingswisselingen. In dit artikel geef ik je handvatten hoe jij jezelf liefdevol kunt troosten en dragen als je er even doorheen zit.

De pijn van je innerlijke kind helen

Ik weet hoe het is om oude pijn te doorvoelen en te helen. Van mijn eigen doorleefde ervaringen heb ik mijn werk gemaakt. Ik begeleid nu anderen om de weg naar binnen te gaan. Laat ze ervaren hoe ze vanuit hun liefdevolle hart, hun innerlijke volwassene, de wonden van het innerlijke kind kunnen helen.

We krijgen situaties op ons bordje die de emoties van vroeger, en uit vorige levens, oprakelen. We manifesteren vanuit de delen die we vaak al op jonge leeftijd hebben weggeduwd, omdat we ze toen niet konden dragen. Het is een natuurlijk overlevingsmechanisme: we konden als baby of klein kind niet anders dan de heftige emotionele pijn onderdrukken. We blijven op latere leeftijd vanuit dit onbewuste weggestopte deel manifesteren om te overleven en daar kunnen we last van ondervinden. De emoties die opkomen, zijn een boodschapper van je innerlijke kind. De fysieke pijntjes in je lichaam zijn een opeenstapeling van stress en emoties die losgelaten willen worden. Gelukkig kun jij nu als volwassene de pijn van jouw innerlijke kind helen.

Verdriet volop ervaren

Als ik me emotioneel of onrustig voel, en zie dat ik naar afleiding en demping zoek, ga ik meestal liggen en adem ik naar mijn buik toe. Naar de emotionele pijn. Soms komt diep verdriet los als ik ruimte geef aan zelfheling. Ik voel de pijn van mijn baby-zelf, die alleen en verlaten in de couveuse ligt, niet bij machte om iets aan de situatie te veranderen. Aan haar basisbehoeften zoals veiligheid, liefde en aandacht van haar ouders wordt niet voldaan.

Ik heb nog dagelijks te maken met deze diepgewortelde programmering van angst, tekort, gebrek, verlating, eenzaamheid… Het leven spiegelt dit keer op keer, omdat ik als baby heb geleerd dat deze gevoelens bij mijn aardse bestaan horen. Ik ga terug naar de wortel van mijn pijn. Ik laat de tranen vloeien, terwijl ik een hand op mijn hart en een op mijn buik leg. Wetende dat de intense pijn waarvoor ik wil vluchten, vanzelf over gaat. En dat er daarna ruimte komt voor liefde vanuit mijn hart. Ik kan mijn hele lichaam vullen met deze energie, ik ervaar veiligheid en gedragenheid en voel me verbonden met de Bron van eenheid.

Luisteren naar je innerlijke boodschappers

De sleutel tot bevrijding is: je bewust worden van jouw innerlijke boodschappers. Veroordeel jezelf niet wanneer je handelt vanuit overlevingspatronen. Dit is nu eenmaal hoe je het al die jaren hebt gedaan. Je hebt als baby of kind een overtuiging aangenomen, jezelf afgescheiden en aangepast om goedkeuring en bevestiging te krijgen. Om de emotionele pijn maar niet te voelen. De emotionele of lichamelijke onrust die je nu ervaart, is een innerlijke boodschapper om dat kind-deel van jezelf terug te halen. Om er liefde, begrip en compassie naartoe te sturen vanuit jouw liefdevolle hart, jouw volwassen deel.

Fysieke klachten en depressies

Alle situaties die op jouw pad komen en die een emotie of fysiek onprettige sensatie bij jou teweegbrengen, zijn cadeautjes die jij kunt uitpakken. Al voelt het op het moment zelf niet zo… Het is de uitnodiging om erdoorheen te ademen, zodat je er liefdevol kunt zijn voor het gekwetste deel dat zich lang geleden heeft afgescheiden, omdat het de emotie niet kon dragen. Nu is het tijd om licht op het donker te schijnen en alles uit jouw schaduw te halen. Het kan in het moment oncomfortabel zijn en het is verleidelijk om er telkens voor te vluchten, maar dan kloppen de emoties alleen maar vaker bij je aan. Opgeslagen emoties die niet losgelaten worden, kunnen zich uiteindelijk ontwikkelen tot chronische fysieke klachten of psychische disbalans zoals depressie, angsten of persoonlijkheidsproblematiek.

Durf jij tot stilstand te komen?

Je kunt hulp zoeken in de buitenwereld, maar ik heb ervaren dat de weg naar binnen uiteindelijk tot de bevrijding van pijn leidt. Het gaat om contact maken met je adem en je lichaam en de moed hebben om tot stilstand te komen. Vaak doen we dit pas wanneer het leven ons dwingt. Wanneer we zo over onze grenzen zijn gegaan dat we thuis komen te zitten met fysieke klachten of een burn-out.

Ik heb het zelf diverse keren meegemaakt. Ik kon het stil zitten, het niets doen en het voelen niet verdragen. Ik wilde iets doen om de onrust en de diep weggestopte pijn niet te voelen. Maar telkens liep ik weer vast en er was geen andere keuze dan de pijn recht aan te kijken.

Een buik vol emoties

Mentale overtuigingen die we door de jaren heen hebben opgeslagen én oude emoties komen vast te zitten in je chakra’s (energiecentra). Ze belemmeren het stromen van je levensenergie en dimmen het liefdevolle licht van jouw spirituele wezen. Het is daarom belangrijk om hiermee verbinding te maken. Je kunt een hand op jouw hartchakra leggen. Dit chakra is de brug tussen kosmos en aarde en vanuit dit punt kan de liefde jouw lichaam vullen. Leg je andere hand op je onderbuik, adem bewust hiernaartoe en nodig hier helend licht uit. In je buik en bekkengebied zit de oudste pijn opgeslagen; we dragen hier de emoties van de jonge kinderjaren (0-7) mee.

Een helingsritueel in 3 stappen

Het volgende helingsritueel kun je doen wanneer oude pijn in jou wordt getriggerd.

1. Leg een hand op je hart en op je onderbuik en focus op je ademhaling. Dit kun je overal doen. Wordt de emotie te intens, kalmeer jezelf dan met enkele diepe ademhalingen en besteed later tijd aan zelfheling. Op een moment dat je de ruimte hiervoor voelt.

2. Blijf met je aandacht bij de emotie of het lichaamsdeel waar je spanning voelt. Stuur er liefde naartoe. Vertel je innerlijke kind dat jij het troost en draagt en dat het veilig is om de pijn nú los te laten.

3. Blijf bewust ademen, bij voorkeur diep in je onderbuik, terwijl jij je verbindt met je liefdevolle hart. Doe dit totdat je liefde van binnenuit door je heen voelt stromen. Onderdruk elke neiging om te vluchten totdat de zelfheling klaar is. Gedachten die je afleiden kun je in liefde verwelkomen, maar je hoeft er niet op te reageren of ervan uit te handelen.

De weg naar innerlijke vrijheid

Wanneer je van dit helingsritueel een gewoonte maakt, merk je dat het doorvoelen van de pijn minder zwaar is dan gedacht. En dat je het nu kunt dragen en het echt oude pijn is van een kind-deel dat het toen niet aankon. Jezelf bevrijden van de pijn en ervaren dat jij jezelf te allen tijde kunt troosten en dragen, vermindert de behoefte aan externe waardering, troost en bevestiging. Je ervaart de veiligheid en liefde meer in jezelf en daardoor veranderen de patronen van veiligheid zoeken buiten jezelf. Denk aan bevestiging, aandacht en liefde zoeken bij je partner, vrienden of collega’s of jezelf verliezen in een baan om waardering te krijgen.

Je focust nu misschien minder op het behalen van doelen of het verdienen van veel geld. Je ervaart steeds meer geluk van binnenuit en ontdekt dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. Dat het huidige moment perfect is! Je kunt genieten van alles wat zich aandient en wat het leven zo mooi maakt. Je ervaart schoonheid en overvloed en straalt van binnenuit. Je voelt je krachtig en in balans, omdat je alles wat jij in jezelf tegenkomt, kunt dragen. Omdat je van elke uitdaging een kans om te helen en te groeien maakt. Dit is spiritueel volwassen worden en de weg naar innerlijke vrijheid!

Je kunt hulp zoeken in de buitenwereld, maar ik heb ervaren dat de weg naar binnen uiteindelijk tot de bevrijding van je pijn leidt.

Geschreven door Immy Heijmans.

ruimte om te helenHeb je behoefte aan meer troost en zou je graag je eigen toevluchtsoord zijn in moeilijke tijden? Ruimte om te helen van Matt Licata is als een liefdevolle en troostende omhelzing als je verdrietig bent. Wanneer je door een moeilijke tijd gaat, is het fijn als er een boek is dat je tot steun kan zijn. Ruimte om te helen is zo’n boek.

Bestel nu jouw exemplaar bij Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending!

bestel nu

Lees verder over het troosten van jezelf:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *