De psychologische betekenis van okergeel: verrijkend als de nazomer

Kleurcoach Anne-Lies wil graag aandacht schenken aan okergeel, een warme en wijze kleur. Zo wijs, dat zij het best zélf over haar vele kwaliteiten kan vertellen. “Ik sta met beide benen op de grond en daar hou ik jou ook graag.”

Ik ben meer ingetogen dan geel; ik ben de oudste en de wijste.

Een rijp en nuchter type

Zie mij maar als de grote zus van geel – ik bedoel ‘gewoon’ geel. Terwijl zij graag vooraan staat, misschien een beetje spring-in-het-veld is en heel nieuwsgierig, doe ik het iets anders. Wat minder vluchtig, ik ben rijper. Geel gaat over kennis vergaren, nieuwe dingen doen, snel op naar het volgende. Ik ben meer ingetogen; ik ben de oudste en de wijste. Ik geef je zelfvertrouwen en daarnaast ben ik ook lekker praktisch en nuchter. Laten we zeggen duurzaam.

Ik sta met beide benen op de grond en daar hou ik jou ook graag. ‘Aarde aarde’ is mijn mantra; ik vind er stevigheid en zekerheid. Het verlangen naar aarde-energie komt waarschijnlijk van de bruine kant van mijn familie, die mijn gele kleur zo mooi oker maakt. Die kant is dol op warmte, hard werken en no-nonsense. En de ‘Bruintjes’ hechten veel waarde aan familie en vriendschappen. Soms zijn ze een beetje star, maar daar hebben we het nu niet over. Ik houd sowieso niet van dingen waar je ‘niets’ mee kunt. Ik geef de voorkeur aan zinvol en zinnig.

De kleur van oogsten

Ik ben dol op nazomeren, dat is mijn goudgele kant. Ik ben als de rijpheid van de oogst en ik heb overvloed zo ongeveer uitgevonden. Dat komt door mijn sterke kanten zoals doelgerichtheid, focus en helderheid van geest. Het gaat om precies weten wat je wil en een plan maken om daar te komen. Als dat plan er is, dan ga ik ervoor. En vervolgens mag ik oogsten. Volhardend en goed geregeld, dat is mijn aanpak. Ik ben okergeel: verdiepend en vooral verrijkend, als een warme nazomer of een vroege herfst.

Trakteer jezelf op de rijke en verdiepende taal van kleur en volg de training Lekker B(l)oeiend. HIER vind je alle informatie.


Lees hier meer over de psychologische betekenis van de kleur: oranjeroodmagentagroengeelturkooisrozeblauwwitindigo en paars. 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *