De spirituele burn-out: herken jij de alarmsignalen bij jezelf? (Zo blijf je energetisch in balans)

Pik jij energie van anderen snel op? Doe je ‘spiritueel werk’? Voelt het als jouw taak om mensen te helpen bij hun ontwikkeling? Dan ligt een spirituele burn-out op de loer… Therapeut en tarotcoach Annick Van Damme, staat in dit artikel stil bij de alarmsignalen. “Een spirituele burn-out blokkeert je intuïtie, zuigt je energetisch leeg en kan maken dat je wil breken met spirituele overtuigingen.”

Je voelt je niet gesteund door het universum, ervaart geen connectie met je eigen bron van wijsheid of je twijfelt aan je eigen spirituele overtuigingen en talenten.

Een uitgeput gevoel

Vanuit je behoefte om spiritueel te leven, kun je de lat voor jezelf hoog leggen. Je volgt een cursus, sluit je aan bij groepen en leest spirituele boeken of tijdschriften. Misschien bied je gratis heling of boodschappen van ‘hogerhand’ aan via social media. Je bloeit helemaal op als je over spiritualiteit kunt praten en je voelt dat je leven op aarde verbonden is met een zielsmissie. Je geniet ervan om spiritueel te leven, maar regelmatig voel jij je uitgeput. Herkenbaar? Ik hoor het regelmatig tijdens de coachingsgesprekken die ik met mensen heb.

Je intuïtie raakt geblokkeerd

Ben je iemand die gemakkelijk meetrilt met de energie van anderen? Voel jij hun noden en blokkades? Misschien heb je het gevoel dat het jouw taak is om je familie, vrienden en anderen te ondersteunen in hun spirituele ontwikkeling of hun energetische balans te herstellen. Wanneer je voortdurend druk ervaart om spiritueel werk te doen en niet tot rust komt, dan beland je in een vicieuze cirkel van energieverlies. Een spirituele burn-out ligt dan op de loer.

Het is belangrijk om een dreigende spirituele burn-out te herkennen voordat het je ontwikkeling saboteert. Een spirituele burn-out blokkeert je intuïtie, zuigt je energetisch leeg en kan maken dat je wil breken met spirituele overtuigingen.

De kenmerken van een spirituele burn-out

Welke signalen wijzen op een dreigende spirituele burn-out? Ontmoetingen met gelijkgestemde vrienden zeg je steeds vaker af, omdat je geen plezier meer beleeft aan het praten over spiritualiteit. Je maakt je zorgen over de manier waarop je met energie werkt. Je gelooft steeds minder in het nut van je spirituele leven, voelt je niet gesteund door het universum, ervaart geen connectie met je eigen bron van wijsheid, voelt de druk om meer mensen te ondersteunen of je twijfelt aan je eigen spirituele overtuigingen en talenten.

Laat verwachtingen van anderen los

Spiritueel leven voelt als het vervullen van je zielsmissie. Je wil je eigen ziel natuurlijk niet in de steek laten. Je vindt het intense contact met je ziel en helend werken met energie prettig en uitdagend. Misschien ben je wel perfectionistisch in het werken met universele energie. Je verwacht zichtbare resultaten, diepgaande doorbraken, grote transformaties, grensverleggende inzichten en bent bereid om hiervoor te putten uit je eigen energetische voorraad.

Misschien heb je het gevoel dat je jezelf moet bewijzen of mogelijk doen anderen vaak een beroep op jouw bereidheid hen te helpen. Je hoeft niet aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen. Jij bepaalt zélf hoe je invulling geeft aan je spirituele manier van leven. Je hebt het recht op een vrij spiritueel leven. Kies zelf je spirituele pad en je spirituele doelen.

Bewaak je grenzen

Herken je de signalen van een spirituele burn-out bij jezelf? Bekijk dan hoe spiritualiteit met je dagelijks leven verweven is. Ben je altijd bereikbaar voor een gesprek of advies? Neem je de zorgen van anderen met je mee en denk je vaak aan andermans problemen? Besef dat dit langdurige stress in de hand werkt. Bepaal zelf waar en wanneer je invulling geeft aan je spirituele leven en bewaak je eigen grenzen.

De spirituele noden van anderen zijn niet jouw verantwoordelijkheid. Plan tijd en ruimte in voor jezelf. Houd bijvoorbeeld wekelijks een avond vrij voor meditatie en rituelen. Volg een cursus waarin beleving centraal staat, bezoek bijzondere spirituele plaatsen en prikkel je nieuwsgierigheid. Spiritueel leven mag niet aanvoelen als een keurslijf; het gaat juist om lichter en gelukkiger leven. Voel je niet schuldig als je even wat gas terugneemt en minder spirituele activiteiten inplant.

Zo blijf je energetisch in balans

Na intens spiritueel werk is het belangrijk om de energetische balans tussen jezelf en het universum te herstellen. Hoe? Door zorg te dragen voor je lichaam en door je gedachten en emoties minder te belasten. Je ziel – een onlosmakelijk deel van jezelf – is geen spirituele ‘klusjesman’. De voornaamste taak van je ziel is: jou steunen in je persoonlijke transformatie.

Spiritualiteit is een natuurlijk onderdeel van wie je bent en van je leven. Spiritueel leven en spirituele dienstbaarheid beginnen altijd bij jezelf. Voel de verbinding met je lichaam, gedachten en emoties. Via deze kanalen manifesteert energie zich in de zichtbare wereld en maak jij verbinding met de spirituele wereld. Door een positieve gedachtestroom te activeren, creëer je sterke kanalen waarlangs de universele energie vrij kan stromen – zónder jou uit balans te brengen.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

In Tarot voor jezelf geeft Annick Van Damme heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de tarot en vele tips om je intuïtie te ontwikkelen en erop te vertrouwen. Je zult verbaasd zijn over je talent om de boodschap van de tarot te duiden vanuit inzicht in jezelf, je leven en het universum. Een onmisbaar boek voor iedereen die wil leren werken met tarot.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Annick van Damme:

Het bericht De spirituele burn-out: herken jij de alarmsignalen bij jezelf? (Zo blijf je energetisch in balans) verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *