Déze voedingstips kunnen helpen bij lichamelijke klachten bij de overgang

De juiste voeding is voor iedereen ontzettend belangrijk. Je lichaam kan in principe zelf goed aangeven wat het nodig heeft als je goed luistert; soms is het echter handig om hier goede tips voor te ontvangen. Voor mensen met lichamelijke ongemakken en bijvoorbeeld voor vrouwen in de overgang is het extra belangrijk om hun lichaam goed te voeden. Dit leesfragment uit Hoe ouder hoe mooier helpt je op weg.

Luister naar je lichaam

Op voorhand: hoe je ook aan de slag gaat met voeding, voeding is persoonlijk. Ontdek wat past bij jouw lijf. Meestal werkt het mediterrane dieet voor de westerse mens heel goed, maar krijg jij buikpijn van tomaten of paprika? Pas dan je voeding aan, ga op ontdekkingsreis en experimenteer net zolang tot je door hebt wat voor jou werkt. Vertrouw op de signalen van je eigen lichaam en hou rekening met je allergieën en intoleranties, culturele achtergrond en je eigen voor- en afkeuren. Probeer tegelijkertijd een relaxte relatie met voeding te houden of te krijgen…

Eten moet leuk blijven

We geven je hier in een nutshell de belangrijkste voedingsrichtlijnen naar aanleiding van onze zoektocht op dit vlak. Voeding is – nogmaals – heel persoonlijk en nee, we gaan je vooral geen streng dieet aanraden… Eten moet wel leuk en lekker blijven. We kunnen alvast  verklappen: dat blijft het ook. Met als bonus dat je er zo fit en gezond mogelijk oud mee wordt en dat het helpt om op gewicht te blijven. Want ja, dat is een teer punt voor ons, zeker in deze maatschappij waar het toch draait om slank, slanker, slankst… Wij zeggen inmiddels, door schade en schande wijs geworden: stop met diëten, maar ga goed eten. En toch hoort daar wel bij dat het qua gezondheidsredenen niet goed is om te zwaar te zijn in deze levensfase, maar ook niet te mager. Het gaat dus weer om evenwicht.

Nog een leuk weetje: het laagje buikvet kunnen we maar beter koesteren omdat dit het enige plekje is waar we op een gegeven moment nog oestrogeen aanmaken. Zou je dat niet hebben dan word je een droge ouwe tak. Je moet er serieus, maar ook wel een beetje relaxed mee omgaan.

Tips voor een gezond dieet

  • Kies voor pure, onbewerkte voeding

Koop verse groenten en fruit, ga lekker de keuken in, bereid je eten zelf en vermijd kant-en-klaarmaaltijden, want die zitten vol met schadelijke vetten en kunstmatige suikers die weer voor gewichtstoename kunnen zorgen.

We love Italy en eigenlijk alles wat rondom het Middellandse Zeegebied groeit en bloeit. Het is verrukkelijk en het mediterrane dieet blijkt – eigenlijk nog belangrijker – gezond voor de westerse mens in het algemeen, en zeker bij het ouder worden. Het dieet is rijk aan antioxidanten, die een belangrijke rol spelen in de strijd tegen hart- en vaatziekten, verouderingsprocessen en kanker. Daarbij verkleint het dieet de kans op obesitas, diabetes en borst- en darmkanker. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die zich aan dit dieet houden, gemiddeld gezonder en vooral langer leven. Nou, dat willen we wel. Goede vraag is dan inderdaad: wat houdt het mediterrane dieet in?

  1. Veel groenten, het liefst een pond per dag. Tomaten, uien, knoflook, artisjok, courgettes, aubergines et cetera.
  2. Daarnaast neem je peulvruchten, zoals bonen, linzen en (kikker)erwten, fruit en volkoren granen. Varieer er gerust flink mee. Ook superlekker in salades!
  3. Rood vlees? Hm, doe maar zo min mogelijk en vervang het door meer (vette) vis en gevogelte te eten.
  4. Olijfolie of koolzaadolie zijn beter voor je dan dierlijke vetten zoals boter.
  5. Fastfood en kant-en-klaarmaaltijden passen niet in dit dieet en wees ook maar matig met zuivelproducten.
  6. Laat de smaken zo natuurlijk mogelijk zijn. Je voegt geen zout toe aan je eten, maar gebruikt verse kruiden zoals laurier, tijm, saffraan, basilicum en peterselie. Salie kan daarnaast helpen bij overgangsklachten.
  7. Snacks als gebak, chips en koekjes vervang je door (gedroogd) fruit en ongezouten noten.
  8. Als je wijn drinkt, drink je bij voorkeur rood, maar alleen bij de maaltijd.
  9. Zoetigheden met suiker of honing beperk je tot enkele keren per week bij bijzondere gelegenheden.
  •  Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf om een gezonde levensstijl te laten slagen: dus voor 80% leef je gezond en 20% van de tijd spijbel je. Dan drink je wel die fles wijn leeg, eet je dat lekkere toetje of sla je een training over.

  • Eet met mate

Michael Pollan, de schrijver van Een Pleidooi voor Echt Eten, zei het al: eet niet te veel, we hebben gewoonweg minder calorieën nodig naarmate we ouder worden. Dit maakt het extra belangrijk dat de voeding die je eet, ook veel voedingsstoffen bevat!

  • Zet gezonde vetten op je menu

Gebruik gezonde vetten, die zijn van essentieel belang. Dus kom maar op met die avocado’s, kokosnoten en kokosolie, onverhitte biologische notenoliën, rauwe noten en zaden.

  • Kies voor de ‘goede’ koolhydraten

Ooit aten ook wij veel te koolhydraatarm, omdat we dachten dat we daar slank bij bleven. Inmiddels weten we dat we voldoende koolhydraten moeten eten, maar dan dus niet die witte spaghetti of macaroni, maar bij voorkeur vezelrijke (volkoren) granen, peulvruchten, groenten (ook bollen, knollen, wortels et cetera), vruchten, noten, zaden. Zorg er wel voor dat je vier uur voordat je gaat slapen geen koolhydraten meer eet om problemen met slapen te voorkomen.

  • Eet zoveel mogelijk biologisch, lokaal en volgens het seizoen

Biologische (lokale) producten bevatten geen schadelijke chemische conserveringsmiddelen, hormonen of pesticiden die hormoonverstorend werken en gewichtstoename kunnen veroorzaken. En als je volgens het seizoen eet, dan eet je vanzelf het hele jaar door gevarieerd en zijn er ook geen conserveringsmiddelen nodig. Je krijgt dan precies wat je nodig hebt omdat moeder natuur laat groeien wat op dat moment nodig is. Als je daarbij ook nog eens lokale voedingsmiddelen eet, dan eet je waarvoor jouw lichaam gebouwd is om te eten. In het Westen hebben we een ander soort dieet nodig dan mensen uit andere werelddelen omdat ons lichaam gebouwd is om de voedingsstoffen uit onze omgeving te verteren.

  • Vermijd hormoonverstoorders

Als je je lichaam nog verder wilt beschermen tegen hormoonverstoorders, kies dan voor glazen verpakkingen en voorraadpotten. Zo vermijd je het binnendringen van hormoonontregelende chemische stoffen die in plastic flessen en verpakkingen zitten.

  • Voorkom osteoporose: check je calciuminname en vitamine D-status

Voldoende vitamine D is essentieel voor botgezondheid. Dus als je een tekort hebt? Neem een supplement, zeker als je niet voldoende in de buitenlucht komt. Dit speelt sowieso bij ons Hollanders in de winter, als de zon niet sterk genoeg is voor de aanmaak van vitamine D.

Goede voeding in de praktijk: het gaat om jouw patronen en je doel!

Om je te helpen kun je jezelf onderstaande drie vragen stellen. Het antwoord hoeft niet lang te zijn, het mag ook met steekwoorden, zolang de kern maar duidelijk is voor jezelf:

1 Mijn doel is…

Probeer te bedenken wat je kunt doen als je op je ideaalgewicht bent, visualiseer dat. Dat je weer dat leuke jurkje aankunt of probleemloos de trap op loopt. Je te veel concentreren op het cijfer op de weegschaal of die kledingmaat maakt  dat je sneller afhaakt, als het afvallen niet snel genoeg gaat.

2 Het gevoel dat ik graag over mezelf en mijn lichaam wil hebben is…

Sterk, fit, mooi, energiek et cetera.

3 Ik ben bereid mijn eetpatroon en gedrag aan te passen omdat…

Alleen jij kunt dit voor jezelf bepalen. Wanneer je je doelen stelt op basis van wat de maatschappij van je verwacht of wanneer je doelen stelt om anderen te pleasen, zul je ze niet snel halen. Doe dit écht voor jezelf. Jouw lichaam is het waard om in de beste conditie te zijn.

Boekentip van de redactie: Hoe ouder hoe mooier

Isa Hoes en Medina Schuurman laten in Hoe ouder hoe mooier zien dat je als vrouw van 50 jaar of ouder juist begint aan een fantastische tweede helft! . Uit de gesprekken die zij voerden met verschillende vrouwen verzamelden Isa en Medina inspiratie op het gebied van schoonheid, gezondheid, spiritualiteit, seksualiteit en vooral empowerment.

Bestel nu Hoe ouder hoe mooier bij Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending

bestel nu

Behoefte aan nog meer positieve informatie over ouder worden?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *