Dit is de geneeskrachtige werking van kurkuma (+ recept voor Ayurvedische Golden Milk)

In de ayurveda is deze mooie gele specerij een apotheek op zich. Om te beginnen heeft onderzoek uitgewezen dat kurkuma ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Deze eigenschappen zijn zeer waardevol gezien de verdachte connectie tussen laaggradige chronische ontstekingen en veel aan onze levensstijl gerelateerde aandoeningen. In dit artikel lees je meer over de beschermende werking van kurkuma en hoe je zelf ayurvedische gouden melk kunt maken.

Onderzoek van epidemiologen wijst uit dat in India, waar kerriepoeder dagelijks wordt gebruikt, de ziekte van Alzheimer relatief zeer weinig voorkomt.

Kalmerende en beschermende werking van kurkuma

Kurkuma is ontzettend gezond. Het is al vele eeuwen geliefd in onder andere de Indiase keuken als specerij maar ook voor de gezonde werking. Dit zijn onder andere de gezonde eigenschappen van kurkuma:

1. Kurkuma heeft een beschermend effect op de lever en kan helpen bij het verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte.

2. Bij de behandeling van artritis kan kurkuma, indien afzonderlijk of in combinatie met andere verbindingen gebruikt, pijn en stijfheid verminderen.

3. Verschillende onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat kurkuma de ontwikkeling van bepaalde kankercellen kan voorkomen of remmen.

4. Kurkuma heeft een kalmerende invloed op de spijsvertering en kan helpen de kans op maagzweren en maagklachten te verkleinen.

5. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma onder laboratoriumomstandigheden de groei van bacteriën, gisten en virussen remmen.

Ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van kurkuma

Een van de voornaamste werkzame bestanddelen van kurkuma staat bekend als kurkumine, dat niet zo gemakkelijk door het lichaam wordt geabsorbeerd. Een andere stof, de piperine in zwarte peper, kan de absorptie van kurkumine bevorderen. Kurkuma en peper zijn componenten van de meeste kerriepoeders. Onderzoek van epidemiologen wijst uit dat in India, waar kerriepoeder dagelijks wordt gebruikt, de ziekte van Alzheimer relatief zeer weinig voorkomt. Binnen de populatie van 70- tot 79-jarigen bedraagt het aantal gevallen minder dan 25 procent van dat in de Verenigde Staten.

Hoewel een lagere levensverwachting en dood door andere oorzaken een belangrijke rol spelen, veronderstellen sommige onderzoekers dat de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van een verbinding zoals kurkumine een belangrijke factor kunnen zijn bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. Je kunt kurkuma gebruiken in soepen, gesauteerde groenten en andere gerechten. De heldere kleur en milde pittigheid geven de gerechten een nieuwe dimensie.

Recept voor gouden melk

Kurkuma of geelwortel is een waar genot om te drinken, als je het mengt met wat zoets en specerijen, en het is een fijne manier om de dag te beginnen en te eindigen. Het is kalmerend en genezend voor het lichaam, dus het helpt je bij ontspanning. Het is beter om kurkuma te komen met zwarte peper, en als je melk toch al een tijdje laat pruttelen om het beter verteerbaar te maken, kun je alles bij elkaar voegen. De specerijen hebben dit nodig, ook als je amandelmelk gebruikt. Voeg een beetje water toe tegen het verdampen.

Ingrediënten*:

  • 175 ml volle melk of 250 amandelmelk
  • water voor het pruttelen
  • 3 gekneusde kardemompeulen
  • 1/2 el rietsuiker
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 2,5 cm verse gemberwortel, geraspt (ongeveer 1/2 tl of 1 tl gemberpoeder)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper

Doe de melk in een kleine kookpot of een melkpannetje. Indien je echte melk gebruikt, voeg er dan 120 ml water aan toe. Als je amandelmelk gebruikt, doe er dan 60 ml bij. Voeg de andere ingedrienten toe, behalve de rietsuiker, en laat 10-15 min zachtjes doorkoken.

Doe er indien nodig wat heet water bij. Roer de rietsuiker erdoor, giet af en dien op.

*Dit recept komt uit East by west van Jasmin Hemsley.

Geneeskrachtige werking van gember

Naast kurkuma heeft gember ook een geneeskrachtige werking. Wil jij meer lezen over de voordelen van gember en hoe je zelf verse gemberthee kunt maken? Lees hier het artikel: Gemberthee: de geneeskrachtige werking van verse gemberwortel. 

*Gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan bij een arts voor het gebruik van Kurkuma.

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken!

Bestel jouw exemplaar voor € 29,99 bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *