Dit vertelt migraine over jou volgens de Chinese geneeskunde (+ 7 tips om migraine tegen te gaan)

De Chinese geneeskunde heeft een duidelijke visie op migraine: jouw levensenergie stagneert. Je kunt het vergelijken met een tuinslang waar een knik in zit. Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid, laat zien hoe je de energie weer laat stromen. Zo verklein je de kans op migraine flink!

Hoe meer je jezelf kunt zijn en hoe meer je kunt leven zoals het bij je past, hoe beter de energie stroomt.

Sterke emoties triggeren een aanval

Vanuit westers perspectief is de oorzaak van migraine vaak niet duidelijk. Het wordt toegeschreven aan een ontregeling van het zenuwstelsel. De zenuwbanen en bloedvaten in je hersenen werken tijdelijk niet goed samen. De bloedvaten in je hoofd trekken zich samen en verwijden dan weer. Dit is volgens de reguliere geneeskunde de verklaring voor migraine.

Verder is bekend dat een migraine-aanval kan worden uitgelokt door sterke emoties zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Maar migraine komt ook vaak voor als je opeens géén stress meer hebt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of in het weekend.

Wanneer de levensenergie stagneert

Het leven wil stromen. Een zwaan hoeft zich niet te gedragen als een eend en een roos moet geen tulp willen worden. En jij als mens wilt je ontwikkelen zoals je bedoeld bent. Hoe meer je jezelf kunt zijn en hoe meer je kunt leven zoals het bij jou past, hoe beter de energie stroomt. Dan stroomt ook je enthousiasme, je plezier, je talent. Je krijgt volop energie en er komt veel goeds naar je toe.

Maar de levensenergie stagneert wanneer de dingen niet (snel genoeg) lukken. Wanneer er constante stress is, omdat het anders, beter of volgens niet bij jou passende normen moet.

Het Hout-element in de hoofdrol

In de Chinese geneeskunde heeft vooral het Hout-element met stagnatie te maken. Dit element heeft het karakter van de lente: elke plant, elk dier en ieder mens wil zich ontvouwen volgens de eigen innerlijke natuur. Als je in het keurslijf van ‘snel-snel’ moet, frustreert dat je levensenergie. Of als je ervaart dat het anders moet dan hoe het voor jou kan. Of wanneer je vindt dat je anders moet functioneren dan goed voor jou is. Dit alles geeft stagnatie.

Twee manieren: zo ontstaat migraine

Het is een beetje te vergelijken met een tuinslang: als er een knik in komt, stroomt het water niet meer zo goed. Aan de ene kant neemt de druk toe, aan de andere kant wordt de straal minder.

Nu kunnen er 2 dingen gebeuren die migraine veroorzaken:

1. De druk loopt zo erg op dat er iets knapt. Mogelijke fysieke gevolgen: een Tia, herseninfarct, woede-aanval of heftige migraine.

2. Er komt ontspanning op het gebied waar de stress (de knik in de tuinslang) zat. Dat is bijvoorbeeld wat er gebeurt bij weekendmigraine. Maar het kan ook gebeuren na een goed gesprek of een ontspannende behandeling. Of wanneer er na een uitdagende tijd eindelijk ontspanning komt.

Herken je ook deze klachten?

Migraine gaat vaak gepaard met deze klachten: je krijgt last van je maag (maagzuur of kramp) of je bewegingsapparaat (pezen en gewrichten). Je vetvertering is minder goed en je lontje wordt korter. Met andere woorden: je bent sneller geïrriteerd of boos. En als je dit niet kunt uiten, dan zijn depressie en vermoeidheid regelmatig het gevolg.

Het Vuur-element en hormoonwisselingen

Het is bekend dat migraines op hormoonschommelingen kunnen reageren. Het hormoonsysteem wordt in de Chinese geneeskunde geassocieerd met het Vuur-element, dat onder andere verbonden is met de drievoudige verwarmer. Het is een ‘orgaan’ dat fysiek niet bestaat. De functie ervan: het verwerken en verteren van dingen die jou op zielsniveau raken. Vaak is het helpend om je daar bewust van te zijn. Het werkt verzachtend om jezelf te zien in de dingen die moeilijk te verteren zijn voor je hart.

Zeven gouden tips: zo ga je migraine tegen!

• Haal regelmatig diep adem en zucht vooral.

• Rek je regelmatig uit.

• Beoefen yoga.

• Zorg dat de spanning niet oploopt en dat je voldoende dingen doet waar je blij van wordt, die je goed kunt en waar je – fysiek en emotioneel – weer van gaat stromen.

• Doe deze oefening om spanning los te laten en te verzachten. Je leert hoe jij je nek los masseert en de meridianen rekt.

• Maak de Leverklank. Je leest er meer over in dit artikel.

• Lijkt je migraine vooral veroorzaakt te worden door hormoonschommelingen? Begin je ochtend dan met deze oefening voor het Vuur-element.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij nog meer holistische tips uit de Chinese geneeskunde en wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Je leert je ‘lichaam lezen’ dankzij De Tao van gezondheid, geschreven door Conny Coppen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Conny Coppen:

Deel dit artikel online

Conny Coppen

Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *