Dokter Juriaan over de Pijn Paradox: geef klachten aandacht en ze kunnen verminderen (of zelfs verdwijnen)

We zijn geneigd om weg te rennen voor pijn, angst en verdriet, want dát willen we niet voelen. Holistisch huisarts Juriaan Galavazi raadt aan om juist stil te staan bij je klachten. De Pijn Paradox noemt hij het. “Door naar de pijn toe te gaan, haar in de ogen te kijken en te dealen met wat er is, krijgt ze de mogelijkheid om te verdunnen en op te lossen.”

De weg naar een gezond lijf en een gezonde geest loopt niet alleen via ‘happy’ mediteren en positief denken. Die weg gaat via de pijn.

Bodyscan

De tranen staan in haar ogen. Ze wil antwoorden op mijn vraag waarvoor ze komt, maar ze kan het niet verwoorden. Alleen de gedachte al dat ze het moet uitspreken. De last op haar schouders, de pijn, zo heftig dat alleen haar tranen nog kunnen spreken. “We gaan het anders doen,” zeg ik. “Als je het goed vindt, gaan we dit gesprek starten vanuit jouw gevoel.”

Op mijn verzoek scant ze met gesloten ogen haar lijf. Op de vraag welk stuk van haar op dit moment om aandacht vraagt, zegt ze met een vertrokken gezicht: “Ik voel een enorme druk op mijn borst.” Als ze haar aandacht verder naar haar borst brengt, wil ze er het liefst van weg. Ze opent angstig haar ogen en zegt dat ze het niet kan. Niet wil, niet durft. Ik stel haar gerust. Ze stemt in met mijn verdere begeleiding en sluit opnieuw haar ogen.

Aandacht voor verdriet

Niet veel later vertelt ze met tranen over haar wangen dat ze vanwege borstkanker zo enorm bang is om afscheid te moeten nemen van haar borst.  Nadat ze aandacht heeft gegeven aan deze druk, aan dit verdriet, en zichzelf heeft toegestaan dit heel ingewikkeld te vinden, neemt hij langzaam af. Door steeds weg te willen van de pijn, namen de druk in borst, nek en schouders alleen maar toe. Nu kreeg het aandacht en volgde afname van haar klachten. Ter plekke.

Pijn vermijden en ontkennen

Alles in ons systeem is erop gericht om geen pijn te hoeven voelen. Geen verdriet, geen angst en geen onzekerheid… En steeds wanneer we dat ervaren, zal ons systeem ons helpen om ervan weg te gaan. Uiterst nuttig en enorm efficiënt. Althans, zo lijkt het. Ons hoofd vertelt ons: dit gevoel wil ik niet. Dit kan niet waar zijn. Ik wil iets anders. Vanuit de overtuiging dat als je maar lang genoeg blijft roepen dat je iets anders wilt, of dat er iets anders moet komen, als je maar hard genoeg schreeuwt, dat het dan wel verandert. Of we gaan iets doen.

We kiezen voor actie om het negatieve gevoel door iets anders te vervangen. En vaak werkt dit ook. Kort. De pijn, het verdriet of de onzekerheid blijft en komt op een ander moment net zo hard terug.

Liegen tegen je lichaam

Door er steeds van weg te gaan, erkennen we eigenlijk niet wat er is. We willen iets anders dan er is. Ik wil geen onzekerheid, maar er is onzekerheid. Ik wil geen verdriet, maar er is verdriet. En ik wil geen pijn, maar er is pijn. Elke keer dat jij tegen jezelf zegt dat je iets anders wilt dan wat er is, vertel jij jezelf eigenlijk een leugen. Je lijf weet en voelt dat. Hoe voelt het wanneer er een leugen tegen jou verteld wordt? Elke dag sta je op met de gedachte dat er geen pijn meer moet zijn, maar je weet dat er pijn is… Hoeveel weerstand denk je dat dát geeft? Hoeveel energie denk je dat het kost om deze leugen in stand te houden?

De Pijn Paradox

De weg naar een gezond lijf en een gezonde geest loopt niet alleen via ‘happy’ mediteren en positief denken. Die weg gaat via de pijn. Het gaat erom de pijn te durven zien, te voelen en te erkennen. En jezelf toe te staan situaties en gevoelens lastig te vinden. Vanuit die plek kun je leren aanvaarden en accepteren. Kun je stoppen met vechten. Ik noem dit de Pijn Paradox. Door naar de pijn toe te gaan, haar in de ogen te kijken en te dealen met wat er is, krijgt ze de mogelijkheid om te verdunnen en op te lossen. Hoe denk jij dat je lijf daarop gaat reageren?

In ‘Van klacht naar kans’ geeft Juriaan Galavazi zijn nieuwe visie op klachten. Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Huisarts Juriaan Galavazi leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen van Juriaan Galavazi:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *