Draait je leven vooral om verplichtingen? Test of je een burn-on hebt

Heb je het gevoel dat je leven alleen nog maar draait om werk, to-do’s en verplichtingen? Dan is het slim om deze test te doen. De kans is namelijk groot dat je last van burn-on hebt: “je loopt vast in de ‘aan’-stand en er ontstaat een spanningsveld tussen hoe je leven er voor de buitenwereld uitziet versus hoe je het leven innerlijk beleeft,” zegt Mieke Lannoey, auteur van Burn-on.

Heb je het gevoel dat, wat je ook doet, je altijd wel iets of iemand teleurstelt of tekort doet?

Verschillen en overeenkomsten tussen burn-on en burn-out

Burn-on kun je beschouwen als het nieuwe broertje van burn-out, maar vooral als het beestje van deze tijd. Bij een burn-on loop je vast in de ‘aan’-stand en ontstaat er een spanningsveld tussen hoe je leven er voor de buitenwereld uitziet versus hoe je het leven innerlijk beleeft.

Het grootste verschil tussen burn-out en burn-on is dat er bij een burn-on geen explosie of crash plaatsvindt (zoals bij een burn-out) maar een implosie. Het is een proces van erosie: er ontstaat een steeds groter wordende innerlijke leegte in jezelf. In je verwoede pogingen om staande te blijven, mee te blijven draaien en alle ballen in de lucht te houden, vervreemd je steeds meer van jezelf en van alles wat je lief is in het leven. Het lijkt voor velen in deze tijd jammer genoeg het enige alternatief te zijn voor ‘crashen’.

Test: heb jij een burn-on?

Herken jij je in deze beschrijving? Dan is het slim om de onderstaande vragen van de test burn-on te beantwoorden. Dit zijn de rode vlaggen bij burn-on:

 • Heb je het gevoel dat je leven alleen nog maar draait om werk, to-do’s en verplichtingen?
 • Moet je vanalles en ben je altijd ergens naartoe onderweg (letterlijk of figuurlijk)?
 • Is het moeilijk voor je geworden om echt te ontspannen?
 • Blijf je mentaal bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren?
 • Lijkt het alsof je altijd ‘aan’ blijft staan, wat je ook doet?
 • Besteed je minder tijd met je geliefden dan je zou willen? Of ben je – als je tijd met hen doorbrengt – vaak niet echt in het moment aanwezig?
 • Kom je maar niet toe aan het afspreken met vrienden of het uitoefenen van je hobby’s ondanks dat je dat wel zou willen?
 • Heb je het gevoel dat de leuke dingen van het leven naar de achtergrond zijn verschoven?
 • Lijkt spontaniteit uit je leven te zijn verdwenen? En/of kun je je haast niet meer herinneren wanneer je voor het laatst echt hebt genoten of plezier hebt beleefd?
 • Heb je het gevoel dat, wat je ook doet, je altijd wel iets of iemand teleurstelt of tekortdoet? Voel je je daar weleens schuldig over?
 • Voel je je weleens vervreemd van jezelf, van de persoon die je ooit was en de dingen die jou ooit definieerden? Lijk je jezelf amper nog te herkennen?
 • Leef je niet meer geheel in lijn met wat voor jou echt belangrijk of van waarde is in het leven?
 • Vraag je je soms af wat er mis met je is, omdat je alles hebt wat je gelukkig zou moeten maken (of waarvan je ooit dacht dat het je gelukkig ging maken) en je je desondanks leeg en onvervuld voelt? Probeer je dit gevoel voor anderen (uit schaamte) verborgen te houden?
 • Ben je er trots op dat je het – ondanks de (psychische) moeheid die je voelt – toch kunt blijven volhouden? Heb je besloten dat een burn-out je nooit (meer) zal overkomen?
 • Blijf je liever puur op wilskracht functioneren dan toe te geven (aan jezelf en de buitenwereld) dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat?

Uitkomst van burn-on test

Heb je op verschillende van bovenstaande vragen “ja” geantwoord? Dan heb je waarschijnlijk last van burn-on. Weet dan dat je zeker niet de enige bent!

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn heel wat maatschappelijke tendensen die bijdragen aan burn-on. Ons zenuwstelsel is helemaal niet up-to-date met onze huidige manier van leven, met alle gevolgen van dien. Het is dus erg belangrijk om je manier van leven onder de loep te nemen en vervolgens bij te sturen naar een leven dat uitgelijnd is met wie je echt bent. Het proces hoeft niet uit te monden in een burn-on of burn-out, je hebt de kans om het tijdig bij te sturen.

De eerste en vaak moeilijkste stap in die richting is bij deze gezet, je hebt bewustwording voor jezelf gecreëerd!

Burn-on

Burn-on

In ‘Burn-on’ geeft Mieke Lannoey tips om een de functionerende burn-out te voorkomen, wanneer je niet meer uit de werkmodus kunt komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey over burn-on:

Deel dit artikel online

Mieke Lannoey

Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. In mijn aanbod deel ik alles wat mij persoonlijk heeft geholpen en geïnspireerd.
www.miekelannoey.com

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *