Droge lippen of handen? Chinese geneeskunde helpt jou er vanaf

Smeren, smeren, smeren is géén oplossing voor schrale lippen en ruwe handen. Maar wat dan wel? Ontdek het in dit artikel van Jacqueline Rietveld, deskundige op het gebied van de Chinese geneeskunde. “Chronisch droge lippen of handen duiden erop dat de maag of milt onvoldoende in staat is om z’n werk goed te doen.” Ze laat zien hoe jij deze ‘Aarde-organen’ kunt ondersteunen, zodat je huid vanzelf soepel en zacht wordt.

Als je chronisch droge lippen of handen hebt, mag je onderzoeken of er een mentale of emotionele oorzaak is waardoor je maag en milt niet optimaal functioneren.

Een verslaving

Smeer jij een paar keer per dag je droge lippen in met lippenbalsem? Of je handen met crème? Je bent niet de enige. Sommige mensen vetten hun lippen, of handen, vrijwel elk uur in. Wanneer dat in mijn praktijk gebeurt, wijs ik cliënten of cursisten er meestal op dat het lijkt op een verslaving. Het antwoord is vaak dat ze een natuurlijke lippenbalsem of crème gebruiken om hun lichaam niet te beschadigen. Beschadigen doet het wellicht niet direct, maar het almaar smeren houdt wel een vicieuze cirkel in stand. De Chinese geneeskunde verklaart hoe dat komt en laat zien wat je kunt doen om je lippen en handen zélf in staat te stellen voldoende vocht te produceren.

Waarom smeren averechts werkt

Lippenbalsem, ook de natuurlijke versie, is bedoeld als noodoplossing, niet om structureel te gebruiken. Gezonde lippen bestaan uit drie tot vijf huidlagen die zich in een tijdsbestek van circa een maand vernieuwen. Daardoor blijven je lippen soepel en voldoende vochtig. Dat proces kan incidenteel verstoord worden, door ziekte, weersomstandigheden of ongezond eten bijvoorbeeld. Een paar keer invetten is dan prima. Maar als je dagen, weken of maanden achtereen smeert, belemmer je de lippen om hun huid te vernieuwen. Oude huidcellen kunnen niet goed worden afgevoerd, met als gevolg nog meer schilfervorming en een droog, trekkerig gevoel. Hetzelfde principe geldt voor overmatig smeren met handcrème.

Drie gouden voedingsadviezen

Volgens de Chinese geneeskunde regelen de maag en de milt samen de vochthuishouding van ons lichaam. Beide organen vallen onder het element Aarde. De maag onttrekt vocht aan ons eten, de milt zet dat vocht om in bouwstoffen voor onze lichaamssappen (bloed, lymfe, slijmvlies etc.) en zorgt dat die op de juiste plaatsen terechtkomen. Chronisch droge lippen of handen duiden erop dat de maag en/of milt onvoldoende in staat zijn om hun werk goed te doen.

Omdat de organen van het Aarde-element spijsverteringsorganen zijn, is het aanpassen van je voeding bij uitstek geschikt om hun vochtregulerende functie te herstellen. Daarbij gelden 3 gouden regels:

 1. Stoom of kook al je maaltijden; voeg eventueel wat rauwe topping toe.
 2. Neem producten die voldoende vocht en sap bevatten en niet te scherp gekruid zijn. Rijstwafels en crackers, ui, prei, knoflook en chilipepers maken het je maag extra moeilijk om voldoende vocht uit je eten te halen.
 3. Extreem zoet en slijmvormend voedsel blokkeert het vochttransport van de milt. Gebruik daarom suikers en dierlijke melkproducten zeer beperkt.

Ondersteun je maag en milt

Milde en voedzame maaltijden zoals een warme granenpap bij het ontbijt, een pompoen-linzensoepje als lunch en je gebruikelijke warme maaltijd als diner ondersteunen je Aarde-element. Brood eet je af te toe, als bijgerecht. Ben je gewend om je eten pittig te kruiden? Stap dan geleidelijk over op zachtere smaakmakers zoals salie, munt, korianderblad, dille en peterselie. Nog meer tips om je maag en milt te ondersteunen met voeding lees je hier.

De emotionele oorzaak: gebrek aan vertrouwen

Holistisch werken aan je gezondheid betekent kijken naar de diepere betekenis van wat er aan de hand is. Als je chronisch droge lippen of handen hebt, mag je onderzoeken of er een mentale of emotionele oorzaak is waardoor je maag en milt niet optimaal functioneren. De energie van de Aarde-organen heeft een wisselwerking met ons vermogen tot medeleven, (ver)zorgen en concentreren. Wanneer jij je veel zorgen maakt of blijft malen, vraagt dat te veel van de qi (levensenergie) van je maag en milt. Er blijft dan te weinig over voor het uitvoeren van hun taken op lichamelijk niveau.

Medeleven tonen en zorgen voor anderen is mooi, maar daar hoort ook vertrouwen bij. Vertrouwen op het zelfhelend vermogen en op het leven zelf. Als je daarop vertrouwt, kun je er voor een ander zijn zonder opgeslokt te worden door zorgen om die persoon. Als je daarop vertrouwt, weet je ook dat jouw eigen lichaam in staat is om zichzelf te herstellen en voel jij je minder afhankelijk van externe hulpmiddelen zoals lippenbalsem en handcrème. Wanneer jouw gedachten je in de weg zitten en het moeilijk is om je te concentreren – ook een Aarde-eigenschap – helpt het om regelmatig bewust je aandacht naar je voetzolen te brengen en meer te gronden.

Stap voor stap afbouwen

Heb je de wil om je droge lippen of handen op een andere wijze te verzorgen? En sta je open voor verandering, zowel op fysiek als op geestelijk niveau? Dan kun je vandaag nog beginnen met het afbouwen van je gebruik van lippenbalsem of handcrème! Doe het stap voor stap. Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe voedingsgewoonten te wennen en om te oefenen in (zelf)vertrouwen en gronden. De eerste stap: stop je balsem of crème niet meer standaard in je tas, bureaulade of broekzak.

Een veranderschema voor jou

Dit kan een mooi schema zijn om het smeren af te bouwen en je voedingsgewoonten aan te passen:

 • Week 1 + 2
  Maximaal 3x per dag smeren en warm ontbijten invoeren.
 • Week 3 + 4
  Maximaal 2x per dag smeren en suikers (ook koekjes en snoepjes) vervangen door wat (gedroogd) fruit, agavesiroop en/of noten.
 • Week 5 + 6
  Maximaal 1x per dag smeren en warme lunch invoeren. Je kunt ook restjes van de avond ervoor (koud) eten.
 • Week 7 + 8
  Niet meer dagelijks smeren en eventueel dierlijke melkproducten en scherpe kruiden vervangen.

Het belangrijkst is dat je een veranderschema vindt dat bij jou past. Misschien hebben je lippen of handen meer tijd nodig, misschien heb jij mentaal meer tijd nodig. Het is allemaal prima. Realiseer je dat je elke dag opnieuw kunt beginnen en dat het gemiddeld drie maanden duurt voordat een nieuwe gewoonte niet meer als ‘nieuw’ aanvoelt. Over een poosje is jouw huid in staat om zichzelf onder normale omstandigheden voldoende soepel te houden en is smeren voor jou totaal geen issue meer. Succes!

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *