Dromer, aanpasser, eigenzinnige of wereldverbeteraar: het effect van je gedragsstijl op de (wan)orde in huis

Is jouw huis vaak een chaos en is opruimen geen favoriete bezigheid van je? “Hoe komt het dat uitgerekend jij met een chaotisch huis te maken hebt?,” vraagt opruimexpert Ellen de Pee je in dit artikel. Ze beschrijft in dit artikel vier gedragsstijlen die ten grondslag liggen aan een ongeorganiseerd huis. In welke herken jij je?

Ze vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen als iemand een beroep op ze doet en zetten hun schouders onder vele sociale projecten.

Je ploft op de bank, de dag zit erop. Zo, even niks! Hoewel… Vanaf de bank zie je de stapels papieren op je eettafel liggen en je stoort je aan het speelgoed en de pakketjes die over de vloer bezaaid liggen. Om het nog maar niet te hebben over je kasten die je het liefst dicht laat, omdat je weet dat je niet blij wordt van de aanblik van wat er lukraak in gestapeld is.

Hoe komt het dat uitgerekend jij met een chaotisch huis te maken hebt?

4 gedragsstijlen

Er zijn vier verschillende gedragsstijlen te onderscheiden die ten grondslag liggen aan een ongeorganiseerd huis. Als jij of iemand uit je omgeving kampt met een ongeorganiseerd huis, zul je ongetwijfeld jezelf of de ander herkennen in één van deze gedragsstijlen.

En troost je, je bent niet de enige.

1. Dromer

Dromers zijn mensen met een creatieve geest. Mensen die zich met gemak prachtige voorstellingen kunnen maken van hoe het leven eruit zou moeten zien en voor wie out-of-the-box denken een tweede natuur is. Vanuit deze creatieve geest ontstaan de mooiste ideeën. Het vertalen van deze ideeën naar de praktijk is echter lastig. Het bedenken van concrete stappen om de droom te bereiken blijft uit. Als de dromer toch voorzichtig aan de slag gaat, heeft zij niet gerekend op de hobbels op de weg die zij tegenkomt. Teleurgesteld stort de dromer zich op een nieuw project waarover zij kan dromen. En zo gaat het maar door…

Daarnaast kunnen dromers vastlopen doordat ze in detail bedenken hoe de ultieme droom eruit ziet en wordt de lat te hoog gelegd. Alles moet tot in de puntjes uitgedacht worden en deze perfectionistische gedachten staan het overgaan tot actie in de weg. Komt het toch tot actie, dan moet de perfectionistische dromer voortijdig stoppen door gebrek aan tijd of energie omdat de klus te groot is. Gevolg is dat opruimklussen niet worden afgemaakt en de chaos toeneemt.

2. Aanpasser

Onder deze categorie vallen sociale mensen die begaan zijn met hun medemens waarbij het vervullen van eigen behoeften en behoeften van anderen uit balans is. Voor hoogsensitieve personen is dit extra lastig, omdat het maken van onderscheid tussen eigen gevoelens en gevoelens van anderen al een op zichzelfstaande uitdaging is.

Aanpassers hebben een scherp ontwikkeld vermogen om behoeften van anderen te zien en zetten zich in om deze behoeften te vervullen. Ze vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen als iemand een beroep op ze doet en zetten hun schouders onder vele sociale projecten. Denk aan projecten zoals klassenouder zijn, vrijwilliger zijn op de sportclub, de buurtbarbecue organiseren en mantelzorgtaken voor de buurvrouw op je nemen. Maar ook minder praktische zaken zoals een luisterend oor bieden aan anderen en jezelf emotioneel wegcijferen. Aanpassers willen anderen niet kwetsen en hebben een grote behoefte aan waardering. Ze doen alles voor iedereen en verliezen zichzelf uit het oog. Zo is er geen tijd en energie meer over om het eigen huis op orde te brengen en neemt de chaos in huis steeds verder toe naarmate de aanpasser zich voegt naar de behoeften van anderen.

3. Eigenzinnige

De derde gedragsstijl – eigenzinnigheid – betreft mensen met een duidelijke visie op normen en waarden en stellen deze graag ter discussie. Zij verzetten zich tegen algemeen geldende maatstaven en regels. Ze krijgen jeuk van een huisje-boompje-beestje bestaan en zwemmen tegen de stroom in.

Er zijn twee typen van ‘eigenzinnigen’ onderscheiden. Allereerst de stille verzetsstrijder die zich terugtrekt in haar eigen huis en ongestoord haar eigen gang gaat zonder inperkende normen van anderen. Spullen opruimen, papieren ordenen en poetsen wordt als burgerlijk beschouwd en past daarom niet in haar leven. Persoonlijke vrijheid heeft de hoogste prioriteit.

De tegenhanger van de stille verzetsstrijder is de adrenalinejunk die een spannend en avontuurlijk leven wil leiden. De adrenalinejunk heeft geen tijd voor saaie, alledaagse verantwoordelijkheden en hecht geen waarde aan een geordend huis. Het leven speelt zich buitenshuis af of liever nog in het buitenland. De adrenalinejunk is altijd op reis om nieuwe plekken en mensen te ontmoeten.

4. Wereldverbeteraar

Duurzaamheid, het milieu en de natuur zijn het grootste goed voor de wereldverbeteraar. De wereldverbeteraar zet zich actief in om van de wereld een betere plek te maken en karma speelt een belangrijke rol in de keuzes die zij maakt. Consumeren en verspilling van materialen moet te allen tijde voorkomen worden. Spullen in huis worden eindeloos bewaard en hergebruikt want het is zonde om ze weg te gooien en alles komt ooit nog van pas.

De wereldverbeteraar ontfermt zich ook over spullen die achteloos door anderen worden afgeschreven. Het huis van de wereldverbeteraar puilt uit met lege opbergbakjes, onbruikbare gereedschappen en onderdelen van elektronische apparaten. De theorie om spullen te hergebruiken staat niet in verhouding met de praktijk. Vele spullen blijven onaangeraakt en het huis verandert stukje bij beetje in een stoffig magazijn. Helaas geeft deze manier van leven geen voldoening. De wereldverbeteraar is namelijk wars van de consumptiemaatschappij en het hebben van zoveel spullen in huis doet haar pijn.

Wat is de oorzaak van jouw chaos in huis?

Als je jezelf herkent in één van bovenstaande gedragsstijlen én je stoort je aan chaos in huis, heb je nu inzicht gekregen in wat er ten grondslag ligt aan deze chaos. Het helpt je om jouw persoonlijke stijl te erkennen en hier rekening mee te houden. Vind de manier van opruimen die bij jou past en wees hierin mild voor jezelf. Vooruitgang is belangrijker dan perfectie.

Het kan ook zijn dat je je in meerdere gedragsstijlen herkent en ben je bijvoorbeeld een dromerige aanpasser. Benut de kwaliteiten die je bezit: beeld je dat fantastisch opgeruimde huis in en vraag de mensen die jij hebt geholpen nu voor één keer jou te helpen om je droom te verwezenlijken.

En tot slot, als je jezelf in één of meerdere gedragsstijlen herkent en geen last ondervindt van een ongeorganiseerd huis rest mij niets anders dan te zeggen: Good for you!

Geschreven door: Ellen de Pee

De geheimen van space clearing

De geheimen van space clearing

Space clearing is spiritueel opruimen wat een goede toevoeging aan jouw volgende opruimbeurt is. In ‘De geheimen van space clearing’ leert Denise Linn je om energie te reinigen door middel van traditionele ceremonies en moderne technieken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over opruimen:

Deel dit artikel online

Gastauteur

Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *