Een mensenleven verloopt nooit zonder lijden. Volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle zorgt lijden voor het openbreken van de schil van het ego. In dit artikel geeft hij 5 praktische inzichten over lijden en manieren om lijden te verzachten.
Echte vrijheid en het einde van het lijden houden in dat je leeft alsof je helemaal hebt gekozen voor wat je op dit moment voelt of ervaart. Deze innerlijke afstemming op het Nu is het einde van het lijden.
1. Alles is verbonden
Dat alles onderling verbonden is wisten de boeddhisten altijd al en nu bevestigen natuurkundigen het. Niets wat gebeurt is een opzichzelfstaande gebeurtenis, zo lijkt het alleen maar. Hoe meer we een gebeurtenis beoordelen en in een vakje stoppen, des te meer isoleren we haar.
De heelheid van het leven versplintert door ons denken. Maar het geheel van het leven heeft deze gebeurtenis voortgebracht. Ze is een onderdeel van het web van onderlinge verbondenheid dat de kosmos vormt.
Wat er ook is kan niet anders zijn
Dat betekent: wat er ook is kan niet anders zijn. In de meeste gevallen is het volstrekt onmogelijk te begrijpen welke rol een schijnbaar zinloze gebeurtenis kan hebben binnen de totaliteit van de kosmos, maar het inzien van de onvermijdelijkheid ervan binnen de enorme uitgestrektheid van het geheel kan het begin zijn van een innerlijk aanvaarden van wat is en zo een nieuwe afstemming zijn binnen het geheel van het leven.
Echte vrijheid en het einde van het lijden houden in dat je leeft alsof je helemaal hebt gekozen voor wat je op dit moment voelt of ervaart. Deze innerlijke afstemming op het Nu is het einde van het lijden.
2. Pijn is niet persoonlijk
Er is niets persoonlijks aan menselijke pijn. Het is gewoon een intense druk of een intense energie die je ergens in je lichaam voelt. Als je er aandacht aan besteedt, verandert het gevoel niet in denken en daardoor wordt ook het ongelukkige ‘ik’ niet gereactiveerd. Let eens op wat er gebeurt als je een gevoel gewoon de ruimte geeft om er te zijn.
Als je lijdt, als je ongelukkig bent, blijf dan helemaal bij wat Nu is. Ongelukkigheid en problemen kunnen in het Nu niet overleven.
3. Situaties maken niet ongelukkig
Situaties maken je niet ongelukkig. Ze kunnen voor lichamelijke pijn zorgen maar ze maken je niet ongelukkig. Je gedachten maken je ongelukkig. Je interpretaties, de verhalen die je jezelf vertelt maken je ongelukkig.
‘De gedachten die ik op dit moment denk maken me ongelukkig.’
Dat besef doorbreekt je onbewuste identificatie met die gedachten.
Wat een miezerige dag. Hij had niet het fatsoen me terug te bellen. Ze heeft me laten zitten.
Kleine verhalen die we onszelf en andere mensen vertellen, vaak in de vorm van een klacht. Ze zijn onbewust ontworpen om ons altijd tekortschietende zelfbesef te versterken door ‘gelijk’ te hebben en iets of iemand anders ‘ongelijk’ te laten hebben. ‘Gelijk hebben’ plaatst ons in een positie van ingebeelde superioriteit en versterkt zo ons verkeerde zelfbesef, het ego. Dat schept ook een bepaald soort vijand: ja, het ego heeft vijanden nodig om zijn grenzen af te bakenen en zelfs het weer kan daarvoor dienen.
Het ego versterkt zichzelf door reactiviteit en conflicten. Wat zou het leven eenvoudig zijn zonder die verhalen.
4. Geef lijden geen naam of hokje
Lijden begint als je een situatie in gedachten een naam geeft of in een vakje stopt als zijnde onwenselijk of slecht. Je ergert je aan een situatie en die ergernis verpersoonlijkt die en roept een reactief ‘ik’ op. Namen geven en dingen in vakjes stoppen zijn een gewoonte, maar een gewoonte die je kunt doorbreken. Begin het ‘geen namen geven’ met kleine dingen. Als je de trein mist, een kopje laat vallen en breekt of uitglijdt en in de modder terechtkomt, kun je er dan van afzien die ervaring te benoemen als slecht of pijnlijk? Kun je meteen het ‘zo-zijn’ van dat moment aanvaarden?
Iets als ‘slecht’ benoemen wekt een emotionele verkramping bij je op. Als je het laat zijn zoals het is, zonder het te benoemen, komt er meteen een geweldige kracht tot je beschikking.
De verkramping snijdt je af van die kracht, de kracht van het leven zelf.
5. Chronische pijn en lijden
Chronische lichamelijke pijn is een van de moeilijkste leraren die je kunt hebben. ‘Verzet baat niet’ is de les ervan. Niets kan normaler zijn dan onwilligheid om te lijden. Maar toch, als je die onwilligheid los kunt laten en in plaats daarvan de pijn er laat zijn, bemerk je misschien een subtiele afstand tot de pijn, als het ware een ruimte tussen jou en de pijn. Dat betekent bewust, gewillig lijden.
Als je bewust lijdt, kan lichamelijke pijn het ego in je snel opbranden omdat het ego grotendeels uit verzet bestaat.
Dit is een fragment uit De stilte spreekt van Eckhart Tolle.
Tip van de redactie: De nieuwste cursus van Eckhart Tolle
Gun jezelf stilte middenin de wereld van chaos en laat je inspireren door Tolle’s rustgevende woorden. Het Findhorn retraite is een begrip onder liefhebbers van Eckhart Tolle’s lessen.
Ben je er klaar voor om je onder te dompelen in Tolle’s fijne, inspirerende woorden? Bestel dan jouw vier uur durende cursus (met onbeperkte toegang!) voor de unieke prijs van € 35.