Eckhart Tolle: zo voedt het pijnlichaam zich met jouw energie

Zit jij soms ‘vast’ in een waas van negatieve emoties en heftige reacties waar je later spijt van hebt? Voel jij je vaak moe of ‘leeggezogen’? Dan kan het zo zijn dat je in de greep bent geweest van je pijnlichaam. Eckhart Tolle vertelt je in dit artikel alles over deze uit emoties bestaande entiteit die zich voedt met jouw negatieve emoties. “Het pijnlichaam is een verslaving aan ongelukkig-zijn.”

Voor het pijnlichaam is elke emotioneel pijnlijke ervaring bruikbaar als voedsel. Het pijnlichaam is een verslaving aan ongelukkig-zijn.

Wat is het pijnlichaam?

Het pijnlichaam is een semi-autonome energievorm die in de meeste mensen leeft, een uit emoties bestaande entiteit. Het heeft zijn eigen primitieve intelligentie, zoals van een slim dier, en zijn intelligentie is hoofdzakelijk gericht op overleving. Net als alle levensvormen moet het zich regelmatig voeden – nieuwe energie opnemen – en het voedsel dat het nodig heeft om de voorraden aan te vullen bestaat uit energie die overeenkomt met zijn eigen energie, dat wil zeggen, energie met een vergelijkbare frequentie.

Hoe voedt het pijnlichaam zich?

Voor het pijnlichaam is elke emotioneel pijnlijke ervaring bruikbaar als voedsel. Daarom gedijt het zo goed op negatief denken en op drama in relaties. Het pijnlichaam is een verslaving aan ongelukkig-zijn.

Je schrikt misschien als je voor het eerst beseft dat er iets in je zit dat geregeld emotionele negativiteit, ongelukkig-zijn nastreeft. Je hebt nog meer bewustzijn nodig om het in jezelf te zien dan bij iemand anders. Als het ongelukkig-zijn je eenmaal in zijn macht heeft, wil je er niet alleen geen eind aan maken, maar wil je zelfs andere mensen zich net zo ellendig laten voelen, zodat je je kunt voeden met hun negatieve emotionele reacties.

Bij de meeste mensen kent het pijnlichaam een sluimerstadium en een waakstadium. Als het pijnlichaam sluimert, vergeet je gemakkelijk dat je in je, afhankelijk van het energieveld van jouw pijnlichaam, een zware wolk of een slapende vulkaan meezeult. Hoe lang het blijft sluimeren verschilt van persoon tot persoon: een paar weken komt het meest voor, maar het kan ook een paar dagen of een paar maanden zijn. In zeldzame gevallen verkeert het pijnlichaam jarenlang in een winterslaap voor het door een gebeurtenis wordt gewekt.

Zo voedt het pijnlichaam zich met je gedachten

Het pijnlichaam ontwaakt uit zijn sluimertoestand als het honger krijgt, als het tijd wordt nieuwe energie op te doen. Het kan echter ook op een willekeurig moment door een gebeurtenis worden geactiveerd. Het pijnlichaam dat klaarstaat om te gaan eten kan het onbeduidendste voorval, iets wat iemand zegt of doet, zelfs een gedachte, als trigger gebruiken.

Als je alleen woont of als er op zo’n moment niemand bij je is, voedt het pijnlichaam zich met je gedachten. Opeens wordt je denken heel negatief. Je merkte waarschijnlijk niet dat vlak voor het binnenstromen van het negatieve denken een golf van emotie je verstand binnenviel – als een donkere en zware stemming, of als angst of vurige woede.

Al het denken is energie en het pijnlichaam voedt zich nu met de energie van je gedachten. Maar het kan zich niet met alle gedachten voeden. Je hoeft niet erg gevoelig te zijn om te merken dat een positieve gedachte een totaal andere gevoelstoon heeft dan een negatieve. Het is dezelfde energie, maar met een andere frequentie. Een gelukkige, positieve gedachte is onverteerbaar voor het pijnlichaam. Dat kan zich alleen voeden met negatieve gedachten, omdat alleen die gedachten passen bij zijn eigen energieveld.

De trillingsfrequentie van het pijnlichaam komt overeen met die van negatieve gedachten, en daarom kunnen alleen die gedachten het pijnlichaam voeden.

De invloed van het pijnlichaam op je leven

Emoties uit het pijnlichaam krijgen al snel controle over je denken en als je verstand eenmaal in de macht van het pijnlichaam is, wordt je denken negatief. De stem in je hoofd gaat treurige, angstige of boze verhalen vertellen over jezelf of over je leven, over dat van andere mensen, over vroegere, toekomstige of denkbeeldige gebeurtenissen. De stem verwijt, beschuldigt, klaagt, fantaseert. En je identificeert je helemaal met wat de stem zegt en gelooft al zijn verdraaide gedachten. Op dat punt is de verslaving aan ongelukkig-zijn begonnen.

Het is niet zozeer zo dat je de stroom van negatieve gedachten niet kunt stopzetten, maar dat je het niet wilt. Dat komt omdat het pijnlichaam op dat moment door jou leeft en zich voor jou uitgeeft. En voor het pijnlichaam is pijn genot. Met genoegen verslindt het elke negatieve gedachte. In feite is de gebruikelijke stem in je hoofd nu de stem van het pijnlichaam geworden. Die heeft de interne dialoog overgenomen.

Er is een vicieuze cirkel gecreëerd tussen het pijnlichaam en je denken. Elke gedachte voedt het pijnlichaam en op zijn beurt wekt het pijnlichaam meer gedachten op. Op een bepaald moment, na een paar uur of zelfs na een paar dagen, is het verzadigd en keert het terug naar de sluimertoestand, een uitgeput organisme en lichaam achterlatend dat veel vatbaarder is voor ziekte. Als dat je in de oren klinkt als een soort psychische parasiet heb je gelijk. Dat is het precies.

Het pijnlichaam houdt van drama

Als er wel andere mensen in de buurt zijn, bij voorkeur je partner of een nauwe verwant, probeert het pijnlichaam zo iemand te provoceren – op zijn knoppen te drukken, zoals het heet – om zich met het daaropvolgende drama te kunnen voeden.

Pijnlichamen zijn gek op intieme relaties en families omdat ze daarin het grootste deel van hun voedsel krijgen. Het is moeilijk om weerstand te bieden aan het pijnlichaam van iemand anders als dat vastbesloten is je tot een reactie te verleiden. Instinctief kent het je zwakste, kwetsbaarste plekken. Als het de eerste keer niet slaagt, probeert het het gewoon telkens opnieuw. Het is rauwe emotie op zoek naar meer emotie. Het pijnlichaam van de ander wil dat van jou wekken zodat beide pijnlichamen elkaar van energie kunnen voorzien.

Als je ooit een kat als huisdier hebt gehad, weet je dat katten zelfs als je denkt dat ze slapen nog weten wat er gaande is, want bij het geringste ongewone geluid richten de oren zich ernaartoe en de ogen kunnen ook opengaan. Sluimerende pijnlichamen zijn net zo. Op een bepaald niveau zijn ze nog wakker, klaar om in actie te komen als er zich een geschikte trigger aandient.

Dit is een fragment uit: Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Hoe zorg je ervoor dat het pijnlichaam geen invloed meer op je heeft? Eckhart Tolle helpt je op weg met zijn inspirerende, wijze woorden tijdens je reis naar een bewuster leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Deel dit artikel online

Eckhart Tolle

Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *