Een andere kijk op liefde: kun jij van iedereen houden?

Durf jij jezelf toe te staan om van iedereen te houden? Of denk jij dat liefde exclusief is, en dus voor maar enkele mensen gereserveerd is? Laat je verrassen door dit artikel van Jacqueline Rietveld waarin ze een ode aan de Liefde brengt. “Jouw hart is groot genoeg om de hele wereld lief te hebben.”

Onze ziel blijft altijd zoeken naar verbinding: vandaar dat liefde de drijfveer van ieder mens is.

Liefde is er altijd en overal

Wat is liefde nou precies? Wanneer verandert verliefd zijn in houden van en wat is het verschil tussen ‘je prettig voelen bij’ en ware liefde? Regelmatig heb ik mensen in mijn praktijk die zich zulke dingen afvragen. ‘Houd ik écht van mijn partner of vind ik het gewoon wel comfortabel zo? En is er dan nog verschil met wat ik voel voor mijn beste vriend of vriendin?’

Als de verliefdheid over is, als er veel ruzies zijn of weinig lichamelijk contact, is het dan nog wel liefde? Mijn antwoord is Ja! Liefde is er altijd en overal. Alleen onze angsten en overtuigingen maken dat we dat niet altijd zo ervaren.

Van wie houd jij?

Ieder mens wil liefhebben en geliefd zijn. De behoefte aan (meer) liefde is wat ons allemaal drijft, bewust of onbewust. Love makes the world go round. Ons leven begint met onvoorwaardelijke liefde voor onze ouders, zelfs wanneer dat pijnlijk is. Ook zussen en broers, andere familieleden, misschien enkele goede vrienden en vriendinnen, onze partners en kinderen rekenen we tot onze geliefden.

Als je de mensen van wie je houdt de revue laat passeren, merk je waarschijnlijk dat er verschillen zijn in de manier waarop je van ze houdt. Van de een houd je misschien meer onvoorwaardelijk dan van de ander. Bij sommige liefdes komt seksuele aantrekkingskracht kijken, bij andere niet. Sommige liefdes voelen misschien noodzakelijk voor je eigen geluk, andere zijn vooral leuk maar misbaar. Maar dat betekent niet dat het géén liefde is. Want het antwoord op de vraag wat liefde is, luidt: wat niet?

Allemaal oordelen

Grote kans dat je hoofd al heeft geprotesteerd tegen wat ik hierboven schreef. Want in ons collectief geweten vinden we hier wat van. We zijn bijvoorbeeld van mening dat liefde voor je familie ‘moet’ en dat romantische liefde exclusief voor je partner gereserveerd is. We menen dat we de buurman en die collega wel aardig mogen vinden, maar willen het zeker geen liefde noemen. Stel je voor! Maar in principe zijn dat allemaal oordelen over de Liefde, die er voor de Liefde zelf in wezen helemaal niet toe doen.

Ik las eens in een boek dat de komst van woorden misschien wel de daadwerkelijke zondeval was. Voordat mensen woorden gaven aan wat ze waarnamen en voelden, konden ze gewoon puur ervaren wat er was. Zonder er iets van te vinden en daarmee hun eigen ervaring in de weg te zitten.

Angst voor een tekort

In ons collectieve denken hebben we liefde exclusief gemaakt. Exclusief voor je partner, familie en naaste vrienden. Exclusief betekent uitsluitend: we sluiten hiermee de mogelijkheid uit om liefde voor iedereen te voelen. Dient dat ons eigenlijk wel? Wordt het niet eens tijd om ‘houden van’ te ontladen van al onze angsten en liefde vrijuit te laten bestaan in al haar verschijningsvormen? Het zou in elk geval ten goede komen aan de wereldvrede en onze eigen innerlijke rust.

Exclusiviteit van de liefde is ingegeven uit angst. Angst voor een tekort. Angst dat je liefde voor de ander niet beantwoord wordt en je gekwetst wordt. Of angst dat je niet genoeg liefde te geven hebt en het dus moet reserveren voor een beperkt aantal mensen. Denken in schaarste in plaats van in overvloed is sowieso iets wat wij mensen doen. Terwijl energie oneindig is en wij daar eindeloos gebruik van mogen maken. Liefde is de meest zuivere vorm van energie. Energie kan van vorm veranderen, maar gaat nooit verloren. Het is er dan ook volop.

Een hart met deukjes en krasjes

Je hoeft alleen maar je hart open te stellen! Dan voel je de liefde overvloedig en eindeloos stromen in jouw dagelijks leven. Je hart is groot genoeg om te houden van iedereen. Natuurlijk hebben we allemaal onze kwetsuren. Ons hart heeft deukjes en krasjes opgelopen, maar het is juist de uitnodiging van ons leven om die te helen. En laat dat nou alleen maar lukken door te leren opnieuw liefde in haar volle glorie toe te laten in ons hart…

Op zielsniveau weten we allang dat liefde eindeloze en ongelimiteerde energie is. Onze ziel is ontsproten uit die energiebron en van daaruit zijn we als zielen ook met elkaar verbonden. In essentie zijn we allemaal hetzelfde: pure liefdevolle energie. De vorm van ons lichaam en onze psyche maakt dat we ons anders voelen dan anderen, dat we ons individuen voelen. Maar onze ziel blijft altijd zoeken naar verbinding: vandaar dat liefde de drijfveer is van ieder mens.

Zelfbescherming

In het zielsbewustzijn bestaat er geen tekort aan liefde. Sterker nog: alles is liefde. ‘Houden van’ is niet exclusief voor enkele personen, maar voor iedereen. Er is ook geen verschil in de liefde die we voor de een of de ander voelen. De verschillen die we nu nog ervaren, zijn ingegeven door onze menselijke psyche. Ze komen voort uit angst, oude pijn, zelfbescherming. Maar op zielsniveau is liefde altijd liefde: puur, onvoorwaardelijk en onbegrensd. Of het nou voor je levenspartner is of voor een voorbijganger tijdens je wandeling.

Alarmbellen in je hoofd

Durf jij jezelf toe te staan om op deze manier van iedereen te houden? Of gaan er dan in je hoofd meteen allerlei alarmbelletjes af zoals: ‘Maar straks word ik verliefd op een ander, terwijl ik al een relatie heb!’ Of: ‘Ik ken haar helemaal niet goed; straks maakt zij misbruik van mijn openhartigheid.’ Of: ‘Dat ga ik niet doen hoor, straks verlies ik hem en heb ik er weer een gat in mijn hart bij.’ Enzovoort.

In ons leven hebben we zoveel meegemaakt en zoveel aangeleerd gekregen, dat het super moeilijk kan zijn om oneindig en onvoorwaardelijk lief te hebben. Maar stel je eens voor dat we dat wél allemaal zouden kunnen en op die manier van elkaar zouden houden… Stel je het eens echt voor. Dat zou toch heerlijk zijn?

Angsten loslaten

De alarmbellen die afgaan, zijn onze grote uitdaging. Gaan we er weer naar handelen of kiezen we voor vertrouwen in het hogere plan dat altijd naar liefde leidt? Als jij je eigen angsten té serieus blijft nemen, is het een self-fulfilling prophecy: je ontzegt jezelf de mogelijkheid tot een leven vol onvoorwaardelijke en grenzeloze liefde.

Natuurlijk is het pittig om die angsten los te laten, maar je hebt het absoluut in je. Als jij de connectie met je eigen ziel en het collectieve zielsbewustzijn (jouw lijntje met boven) steeds beter leert maken, ervaar je hulp om angsten te overwinnen. Want alles is erop gericht om meer liefde naar de aarde te brengen.

Iedereen liefhebben

Wanneer dat lukt, ervaar je dat ‘houden van’ voor jou steeds meer vanzelfsprekend wordt. Dat je dat gevoel niet meer reserveert voor een beperkt groepje mensen, maar dat jouw liefde in wezen beschikbaar is voor iedereen. Ook als je merkt dat mensen soms nog helemaal niet zover zijn en jouw liefde niet kunnen ontvangen. En ja, misschien proberen ze ook misbruik van je te maken. Maar als de liefde in jou tot dit niveau gegroeid is, kan het niet anders dan dat je ook onvoorwaardelijke liefde voor jezelf hebt. En vanuit die zelfliefde ben jij beschermd tegen blijvende ‘hartschade’, om de pijn van trauma of liefdesverdriet maar eens zo uit te drukken. Natuurlijk doet het op het moment zelf wel pijn, maar jouw vermogen tot liefde voor jezelf (en anderen) zorgt ervoor dat die weer heelt.

Boekentip van de redactie: Meesterschap in Liefde

meesterschap in liefde

Meesterschap in Liefde, wijsheid van de Tolteken’ is het bekendste boek van bestsellerauteur Don Miguel Ruiz. Hierin laat hij ons zien hoe onze op angst gebaseerde overtuigingen en ideeën onze liefde ondermijnen en veel ellende en drama in onze relaties veroorzaken. Aan de hand van levendige waargebeurde verhalen beschrijft Ruiz hoe we onze emotionele wonden kunnen helen en de vrijheid en vreugde in ons leven kunnen herstellen die we van nature in ons hebben. Zo krijgen we de speelsheid terug die van vitaal belang is voor liefdevolle relaties.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 16,50.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over liefde:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *