Een onbekende oorzaak van angst & depressie: je afweersysteem staat steeds aan

Voel jij je angstig of depressief? Lees dan alsjeblieft dit artikel! Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, gaat in op de mogelijke oorzaak van jouw klachten. “Angst en depressie kunnen ontstaan doordat je afweersysteem constant in gevecht is met een ziekteverwekker.” Gerrie geeft puur natuur adviezen die jou helpen.

Je voelt je meestal vermoeid en lamlendig, maar bent niet zo ziek dat je in bed ligt. Er is geen koorts en je bloedwaardes zijn allemaal in orde.

Vier niveaus van angst & depressie

In deze bijzondere tijd komen angst en depressie veel voor. Als (over)gevoelig persoon kun je hierin volledig doorschieten. Er bestaan verschillende soorten angst. Ik benoem de vier niveaus, die je ook in de homeopathie ziet: spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk. Uiteraard speelt elk niveau een rol en er kunnen (snelle) verschuivingen plaatsvinden.

Lichamelijke oorzaak

Dit artikel staat stil bij het lichamelijke niveau. Angst en depressie kunnen ontstaan doordat je afweersysteem constant in gevecht is met een ziekteverwekker. Veel mensen weten dit niet; daarom breng ik het graag onder de aandacht. Wanneer je antidepressiva of antipsychotica slikt en deze niet of nauwelijks helpen, is het goed om (daarnaast) met jouw behandelaar naar de oorzaak te zoeken.

Laaggradige ontsteking: moe en lamlendig

Je lichaam kan langdurig tegen een ziekteverwekker strijden, zonder dat jij het echt doorhebt. Dit heet een zogenaamde ‘laaggradige’ ontsteking. Het is een milde, maar chronische ontsteking. Hierbij kan een bepaald enzym vrijkomen dat ervoor zorgt dat jij je angstig en/of depri voelt. Je voelt je meestal vermoeid en lamlendig, maar bent niet zo ziek dat je in bed ligt. Er is geen koorts en je bloedwaardes zijn allemaal in orde. Je hobbelt door het leven op wilskracht en gaat misschien zelfs geloven dat je je aanstelt. De diagnose luidt vaak fibromyalgie – alle andere aandoeningen zijn uitgesloten.

Wist je dat 80 procent van de fibromyalgie-diagnoses niet klopt? In deze gevallen gaat het eigenlijk om de ziekte van Lyme.

Een vicieuze cirkel

Een enzym kan een molecuul omzetten in een andere molecuul: stofje A wordt stofje B. IDO (Indoleamine 2,3-dioxgenase) is een enzym dat ervoor zorgt dat jij je angstig en/of depri voelt. Daarnaast geeft het klachten als vermoeidheid en geheugenverlies. Op IDO zit je dus niet te wachten. Het werkt samen met zijn ‘broertje’ TDO. Ze komen tevoorschijn bij een (laaggradige) ontsteking, maar kunnen ook ontstaan na langdurige stress. In deze onrustige tijd zit je dus al snel in een vicieuze cirkel…

Toveren met serotonine

Serotonine ken je vast wel. Het zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit. Het is een feel good-hormoon. Serotonine wordt gemaakt uit tryptofaan, maar wanneer jij te maken hebt met een (laaggradige) ontsteking steken IDO en TDO weer de kop op. Ze toveren vanuit tryptofaan een ander stofje tevoorschijn: kynurenine. Dit zorgt voor angst, depressieve gevoelens, geheugenverlies en vermoeidheid. Wat een nare tovertruc!

Wat kun je ertegen doen?

Deze truc wil je natuurlijk voorkomen. Het duo IDO en TDO komt wanneer het afweersysteem in de stress zit, bijvoorbeeld door een ziekteverwekker. Is hier sprake van bij jou? Onderzoek het. Check ook vooral (anoniem) mijn gratis lyme-vragenlijst. Lyme of een co-infectie komt vaak niet uit een reguliere bloedtest naar voren, terwijl het bij (over)gevoelige mensen meestal veel klachten veroorzaakt, zoals laaggradige ontstekingen.

Een natuurlijke oplossing

Uit onderzoek is gebleken dat het nemen van de juiste omega-3 vetzuren met polyfenolen positieve resultaten kan opleveren. Deze combinatie werkt onder meer ontstekingsremmend en vermindert angstige en depressieve gevoelens. Het is van groot belang dat je omega 3 mét polyfenolen inneemt. Zonder deze polyfenolen kan het een averechts effect geven. Daarnaast kun je denken aan een goede pre- en probiotica, een natuurlijke multi met vitamines en mineralen en eventueel curcumine en resveratrol.

Voor therapeuten:
Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, begint op 18 september 2021 weer met een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding ‘Lymeherstel-therapie’, waarin je leert om Lyme en de co-infecties op een natuurlijke manier te behandelen. Je bent van harte welkom op de opleiding.

Wil je meer lezen over Lyme? Bekijk hier de boeken De spirituele dimensie van de ziekte van Lyme en Licht op Lyme.

Lees ook deze artikelen van Gerrie Hasselaar:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *