Een spirituele kijk op tweelingzielen en narcisme: elkaar helpen om te helen

Dit kan toch niet mijn tweelingziel zijn: deze persoon met narcistische trekken? Het is een vraag die twin-deskundigen Karin en Danique Vergeer regelmatig krijgen. In dit artikel geven ze uitgebreid antwoord. “Narcisme of welke andere psychische problematiek dan ook, zegt niets over de zielsconnectie die je met iemand hebt.”

Vaak zien we dat de narcistische tweelingziel een zeer empathische wederhelft heeft. Dit heeft als doel: elkaar helpen in balans komen.

Achter het masker schuilt angst

Mensen met een narcistische persoonlijkheid zijn vaak moeilijk te herkennen. Het zijn meestal charismatische personen die charmant overkomen. Maar achter het masker van iemand die veel zelfvertrouwen heeft, succesvol is en bewondering afdwingt, schuilt vaak een onzeker en angstig persoon die zich minderwaardig voelt. Het egocentrische en egoïstische gedrag van een narcist kan een zware druk op relaties leggen; partners, collega’s en vrienden voelen zich vaak niet gezien of gehoord. Narcisten zijn zo met zichzelf bezig, dat ze weinig oog hebben voor de behoeftes van anderen.

Ook tussen tweelingzielen kan narcistisch gedrag spelen. Hierdoor kun je twijfelen of de ander wel jouw tweelingziel is en of je wel verder kunt met hem of haar. Jullie kunnen elkaar spiegelen en een helend effect op elkaar hebben! Wel hebben jullie vaak een lange weg te gaan, met veel aantrekken en afstoten.

Kenmerken van narcisme: gebrek aan empathie

Narcisten zijn eigenlijk gevoelig personen, die niet goed met gevoelens en emoties kunnen omgaan. Ze ervaren emoties als bedreigend; iets waar je geen controle over hebt en wat jou zwak en kwetsbaar maakt. Dus willen ze hun kwetsbare kant niet laten zien.

Ze worden gedreven door angst. Een diepe angst die ze niet onder ogen durven komen, zoals angst voor afwijzing of angst om in de steek gelaten te worden of zich te binden. Met een muur van trots proberen zij zich te beschermen tegen het voelen van deze angst. Mensen met narcistische trekken zijn vaak emotioneel niet volwassen, vinden het moeilijk om diepe banden aan te gaan en vertonen daarom bepaald gedrag om zich beter te voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld anderen naar beneden halen, extreem jaloers of respectloos zijn, liegen en anderen manipuleren of chanteren om hun zin te krijgen. Ze hebben graag controle over hun omgeving. Kenmerkend is ook hun gebrek aan empathie. Vaak gaat narcisme gepaard met een depressie of verslaving om zo emoties te onderdrukken.

Verlangen naar status, aandacht en macht

Kritiek krijgen ervaren ze als afgewezen worden en daarom reageren ze vaak met boosheid. Kwaad worden is een manier om niet naar jezelf te hoeven kijken en pijnlijke gevoelens weg te drukken. In conflicten kunnen narcisten hun problemen op anderen projecteren. Ook draaien ze vaak de situatie om en geven dan een ander de schuld. Ze kennen geen tot weinig schuldgevoel als ze iets verkeerd hebben gezegd of gedaan.

Een ander kenmerk van narcisten: ze willen aanzien, status, macht en geld. Ze worden graag bewonderd en hebben veel aandacht nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Daarbij vinden ze het belangrijk wat anderen van hen denken. Ze kunnen anderen uitbuiten of gebruiken voor eigen winst.

Beschermingsmechanisme tegen pijn

Personen met narcisme of narcistische trekken zijn emotioneel beschadigd in hun jeugd. Het kan zijn dat één van hun ouders narcistisch was of een andere psychische problematiek had, waardoor zij zich als kind niet goed hebben kunnen hechten. Of mogelijk heeft er een traumatische gebeurtenis plaatsgevonden waarna ze hebben besloten om hun gevoel af te sluiten: je mag mij niet meer pijn doen!

De pijn is te groot. Om deze niet te voelen, willen narcisten controle hebben over de buitenwereld. Dat maakt dat ze onder meer manipuleren, chanteren, met boosheid reageren op situaties… Ze zullen er alles aan doen om te voorkomen dat hun diepe pijn geraakt wordt. Hun narcistische houding beschermt hen daartegen. Maar dit beschermingsmechanisme staat het hebben van fijne en intieme relaties in de weg.

Trauma’s uit vorige levens

Soms kan narcistisch gedrag te herleiden zijn tot het moment kort na de geboorte. Het kindje heeft zich bijvoorbeeld niet goed kunnen hechten, voelde zich onveilig en kende weinig tot geen (moeder)liefde. Het kan ook zijn dat er later traumatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Maar er kunnen ook ervaringen uit eerdere levens een grote rol spelen! Ervaringen die we in ons onderbewustzijn met ons meedragen. Je kunt je misschien voorstellen dat iemand in vorige levens veel pijnlijke ervaringen heeft gehad. Stel, een persoon verkeerde in een oorlogssituatie en heeft emotionele schade bij anderen aangericht. Hij kan zich onbewust nog schuldig voelen over wat hij gedaan heeft.

Het ego-bewustzijn wil alle ervaringen opdoen; ervaringen die wij bestempelen als goed en als slecht. Dit heeft als doel om stapsgewijs te leren leven vanuit de hoogste energievorm: vanuit onvoorwaardelijke liefde. Leren leven vanuit onvoorwaardelijke liefde is een lang proces van tientallen of honderden levens. Wij helpen elkaar om hierin te groeien.

Leven vanuit angst

Mensen met narcisme zitten (nog) vast in hun ego en creëren hun leven vanuit angst in plaats van vanuit liefde. Ze kunnen al vele levens (onbewust) bang zijn voor het verlies van iemand of iets: verlies van status of macht, een grote liefde, kinderen, bezittingen… Door deze ervaringen kunnen ze ook in het nú hier bang voor zijn. Ze zullen er daarom alles aan doen om controle uit te oefenen op hun omgeving, zodat ze deze angst niet hoeven te voelen en hun ego gevoed blijft.

Narcisten hebben vaak destructieve patronen gecreëerd in vorige levens, die in hun huidige leven terugkeren. Het is dus een karmisch proces. Ze mogen zich bewust worden van deze patronen en de achterliggende trauma’s. Zo kunnen ze karma inlossen, emoties verwerken én leren dat ze ook gezonde patronen kunnen ontwikkelen, vanuit liefde. Om tot dit besef te komen, creëren ze vaak situaties waarin hun pijn steeds geraakt wordt. Totdat ze deze patronen gaan herkennen en openstaan voor heling. Een grote verandering in het leven kan bewustwording brengen en ervoor zorgen dat ze hun narcisme loslaten. Denk hierbij aan een intense relatiebreuk, het krijgen van een kind, het overlijden van een dierbare of bijvoorbeeld ernstig ziek worden.

Er zijn nu veel lichtwerkers op aarde, die het proces van bewustwording versnellen. Ze worden vaak geconfronteerd met narcisten. Door hun onvoorwaardelijke liefde, helende energie, duidelijke grenzen, eerlijkheid en confrontaties kunnen ze een helend effect hebben op narcisten. Zij kunnen zo heling vinden voor emotionele pijn.

Narcistische tweelingziel & empathische twin

Ook in relaties tussen tweelingzielen komt het voor dat een van de twee narcistisch gedrag vertoont. Je zou kunnen denken dat het onmogelijk is dat de persoon met narcisme, die je bent tegengekomen, daadwerkelijk jouw tweelingziel is. Hier bestaan veel misvattingen over. Narcisme of welke andere psychische problematiek dan ook, zegt niets over de zielsconnectie die je met iemand hebt.

Vaak zien we dat de narcistische tweelingziel een zeer empathische wederhelft heeft. Dit heeft als doel: elkaar helpen in balans komen. Jullie kunnen veel van elkaar leren. Samen een harmonieuze liefdesrelatie vormen zal voor jullie een grote uitdaging zijn. Voor narcisten is het namelijk lastig om relaties te hebben. Ze kunnen zich zeer charmant gedragen om je ‘binnen te halen’. Maar wanneer ze merken dat ze geen (volledige) controle over je hebben of wanneer jij eisen gaat stellen of kritiek levert, kunnen ze je weer afstoten. Je haalt ze dan uit hun geïdealiseerde bubbel, waarin ze zich superieur voelen. Hun narcisme kan dan onder meer gepaard gaan met bindings- of verlatingsangst.

Samen het helingsproces aangaan

De narcistische tweelingziel kan meerdere (seksuele) partners hebben gehad, doordat hij/zij het moeilijk vindt om een langdurige verbinding aan te gaan. Het hebben van meerdere partners kan ook een bevestiging zijn: ik ben aantrekkelijk en begerenswaardig. Ook is het mogelijk dat de narcistische twin gemakkelijk vreemd gaat. Een tweelingziel-verbinding kan hier verandering in brengen. Zijn of haar energetische en hormonale systeem kan zodanig veranderen dat alleen de verbinding met de twin emotionele, spirituele en seksuele voldoening geeft. De interesse in anderen kan verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

De tweelingziel-verbinding ‘dwingt’ de narcist om het helingsproces aan te gaan met zijn of haar twin. Dit kan veel van de ander vragen. De niet-narcistische tweelingziel wordt uitgedaagd om sterk in z’n schoenen te staan, zich niet naar beneden te laten halen, zich niet te laten domineren en te manipuleren en om duidelijk grenzen aan te geven. Soms is het nodig om de relatie te verbreken. Het hebben van voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde is dus belangrijk!

Afspraak op zielsniveau

Als de relatie moeizaam verloopt, begrijpt de omgeving vaak niet waarom je  steeds teruggaat naar de narcist – de persoon die jou zoveel pijn doet. Het kan heel verwarrend zijn wanneer je verschillende adviezen krijgt, die tegen je gevoel indruisen. Wie te maken heeft met een narcistische tweelingziel, moet dan ook echt goed luisteren naar z’n intuïtie. Probeer te voelen en te begrijpen wat er tussen jullie op zielsniveau is afgesproken. Veel tweelingziel-koppels hebben ervoor gekozen om elkaar te helpen. Soms help je elkaar door níet in te grijpen en afstand te nemen. Soms moet je juist wel iets doen en bijvoorbeeld een gesprek met elkaar voeren.

Juist door de ongekende aantrekkingskracht en onvoorwaardelijke liefde tussen tweelingzielen kan de een de ander helpen om los te komen van zijn narcistische gedrag. Helpen om heel voorzichtig naar diepere lagen te gaan, om de emotionele pijn die daar vastzit te helen. Dit lukt alleen bij narcisten die er emotioneel klaar voor zijn om de diepte in te gaan, wat een zwaar proces van jaren kan zijn. Sommige tweelingziel-koppels hebben er zelfs meerdere levens voor nodig.

Wil jij graag ondersteuning bij jouw tweelingziel-proces? Karin en Danique Vergeer bieden readingen aan waarin ze de antwoorden op je vragen channelen, via jouw gidsen, engelen en andere lichtwezens.
Informatie: www.healingcentrumisis.

Boekentip: De drie grote liefdes in je leven

de drie grote liefdes in je levenIn De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Ontdek waarom je vorige liefde niet de Ware bleek te zijn en het verschil tussen verschillende soorten liefdes.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *