Eerste hulp bij liefdesverdriet (en andere pijn): de helende werking van schrijven

Het is een eenvoudige maar krachtige manier om liefdesverdriet en andere pijn te verzachten én los te laten: schrijven… Een dagelijks schrijfritueel werkt helend, zegt Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven. “Het helpt je om innerlijke stabiliteit te vinden en jezelf te ontdoen van giftige relaties, zelfvernietigend gedrag en negatieve gedachtepatronen.”

Schrijven helpt om vorm te geven aan je traumatische ervaringen, deze te verkennen en ermee in het reine te komen.

In het reine komen met trauma’s

Een van de krachtigste manieren om jezelf terug te vinden na een verbroken relatie is: tijd en aandacht besteden aan persoonlijke reflectie. Schrijven in een dagboek is een uniek instrument hiervoor. Ook is het een mooie manier om stress te bestrijden en je zielsbewustzijn te vergroten.

Schrijven over je gedachten en gevoelens biedt je de gelegenheid om een stap terug te zetten. Het verduidelijkt de realiteit van bepaalde situaties. Het kan ook helpen om vorm te geven aan je traumatische ervaringen, deze te verkennen en ermee in het reine te komen.

Je diepste angsten en verlangens

Voor jezelf schrijven maakt het mogelijk om vrij en ongecensureerd uitdrukking te geven aan je diepste angsten en verlangens en het verdiept bovendien je gevoel van eigenwaarde. Het kan heel louterend werken. Door te schrijven passen er meer puzzelstukjes van je liefdesleven in elkaar. Daarom is het goed om tijdens je herstel te schrijven. Zo kom je in contact met je gevoelens en emoties en ben je meer in het hier en nu.

Het schrijven zet je op de weg terug naar jezelf. Hoe zelfbewuster je bent, hoe meer geaard en evenwichtig jij je blijft voelen, wat er ook aan de hand is. Schrijven helpt je om innerlijke stabiliteit te vinden en geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontdoen van giftige relaties, zelfvernietigend gedrag en negatieve gedachtepatronen. En, niet geheel onbelangrijk, hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker je de juiste keuzes maakt, die jou geluk brengen.

Je ware zelf leren kennen

Een dagboek bijhouden kan, afhankelijk van wat je beschrijft, zeer helend werken. Het zorgt voor een drastische verbetering van je stemming en emotioneel welzijn. Door het schrijven krijg je beter inzicht in je relaties en in je leven. Ook helpt het jou om je eigen identiteit weer op te bouwen, zodat het verloren gevoel en het idee dat je niet meer weet wie je bent, verminderen.

In een dagboek schrijven is een van de eenvoudigste en efficiëntste manieren om je ware zelf echt te leren kennen. Zie het schrijven als een vorm van zelfhulp die je altijd bij de hand hebt. Het is een manier om van je ervaringen te leren en meer over jezelf te weten te komen.

Gevoelens verwerken & blokkades opheffen

De opluchting die het brengt wanneer jij je zorgen aan het papier toevertrouwt, is niet hetzelfde als wanneer je ze aan vrienden of een therapeut vertelt. Schrijven kan helpen bij het eren van wie je bent.

Schrijven is een activiteit die analytisch en rationeel is, terwijl je tegelijkertijd intuïtief en gevoelsmatig je gedachten op papier zet. Op deze manier werken verschillende delen in de hersenen optimaal samen. Dat stelt je in staat om meer van je intelligentie gebruik te maken en zo een beter inzicht in jezelf en de wereld om je heen te krijgen. Mede hierdoor is schrijven een goede manier om onbewuste gevoelens en ervaringen te verwerken en eventuele blokkades op te heffen.

Schrijfritueel: een date met jezelf

De veranderingen die jij in je leven wilt, kun je geleidelijk aan laten plaatsvinden. Met dit eenvoudige schrijfritueel geef je de aanzet hiertoe. Het brengt zelfreflectie en legt een solide basis voor het nemen van beslissingen die uiteindelijk je liefdesleven kunnen veranderen. Deze sleutel, dit ritueel – hoe simpel het ook is – is een cruciale stap om verder te komen.

Maak elke dag even tijd vrij voor een ‘date’ met jezelf via je dagboek. Zo kun jij je successen vieren of schrijven over zaken waar je nog aan wilt werken. De manier waarop je schrijft, is aan jou. Misschien blijft het bij een puntsgewijs lijstje, misschien beschrijf je elke gebeurtenis tot in detail. Het maakt niet uit wat of hoe, begin gewoon met schrijven en ontdek welke voordelen het je brengt.

Er gebeurt iets wonderbaarlijks…

Tijdens het schrijven kunnen er gevoelens naar boven komen. Aan jou de taak om ernaar te luisteren en ze er te laten zijn, ze te accepteren. Wat je dan doet, is bewust kijken, voelen en schrijven. Vreemd genoeg werkt dat.
Schrijf over wat je voelt en hoe je ermee omgaat. Stop even als je gevoel duidelijk opkomt en aandacht wil. Kijk ernaar, tot het kleiner wordt of transformeert en je er weer over kunt schrijven. Vaak is dat het laatste stukje van het proces om dingen te verwerken en te ordenen. Je zult ervaren dat je gedachten opschrijven gewoon een simpele vorm van zelfreflectie is om productieve gedachten te behouden.

Hoe vaak ga jij zitten om jezelf vragen over je leven te stellen? Klim in de pen en start je persoonlijke dagboek. Gebruik de kracht van inkt om oude zaken te begraven en nieuwe te ontdekken. Inkt is je stem. Bij het schrijven vanuit je eigen behoeften gebeurt er iets wonderbaarlijks: je kunt weer contact met jezelf maken!

Proza, poëzie of songteksten

Schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Als uitgebreid schrijven je niet bevalt, is dat ook goed. Je hoeft echt geen bestseller te schrijven. Soms voel je je gewoon niet zo ‘in de flow’ bij het schrijven. Het delen van je gedachten met het papier gaat dan niet vanzelf. Dit is een onderdeel van de natuurlijke eb en vloed van de creativiteit in je leven.
Gebruik je creativiteit om je gevoelens te uiten; schrijf proza, poëzie of songteksten. Hoe vreemd je het misschien ook vindt, er zit een geweldige verlichtende energie in het van je af schrijven.

Wil je meer informatie over narcistische mensen of begeleiding bij het herstellen van een toxische relatie? Ga naar www.mjon.nl/contact

Boekentip: Detox je Liefdesleven

detox je liefdesleven

Verandering start van binnenuit bij jezelf. Je moet liefdevolle keuzes voor jezelf gaan maken, waardoor je jezelf echt beter gaat voelen. Daarvoor moet je ook bewuste inspanningen leveren. De 11 sleutels in het boek Detox je liefdesleven van Mjon van Oers zijn ontwikkeld om je daarbij te helpen.

Bestel nu jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees verder over verbroken relaties:

Deel dit artikel online

Mjon van Oers

Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *