Er kan een donkere wolk boven je hoofd hangen, die je maar niet kunt verklaren. Vaak is dit een spoor van een ‘emotionele erfenis’: onverwerkte pijnen die jij hebt meegekregen van je (voor)ouders. Psychosociaal therapeut Monique van de Laar laat in dit artikel zien hoe je deze erfenis herkent. “Het is niet mogelijk om ’m blijvend te onderdrukken. Je lichaam en geest komen hoe dan ook in opspraak!”
Alles uit een emotionele erfenis kun je letterlijk overnemen en dus identiek ervaren als jouw (voor)ouders.
Van generatie op generatie
Emoties, zowel positief als negatief, verlangens, pijnen, trauma’s, nachtmerries, angsten en (beperkte) overtuigingen die niet worden verwerkt, geven we door aan onze kinderen. En onze kinderen kunnen ze weer doorgeven aan hun kinderen. Deze ‘transgenerationele overdracht’ krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid en erkenning. Zelf noem ik het ‘de emotionele erfenis’.
Pijn uit de familielijn helen
Een voorbeeld: de onverwerkte chronische depressie van je moeder kan zich in jouw leven uiten als een hang naar depressieve gevoelens. Of je kunt een bepaalde zwaarte voelen en weinig tot geen levensvreugde ervaren. In mijn persoonlijke leven zie je veel grensoverschrijdend en afwijzend gedrag van mannen naar vrouwen. Mijn eerste relatie was op mijn vijftiende: met een loverboy. Deze heeft mijn latere leven diepgaand negatief beïnvloed. De verhouding had impact op mijn relaties, mijn seksuele ontwikkeling en de bevallingen van mijn drie kinderen. Totdat ik de pijn uit mijn emotionele erfenis heelde en gezonde(re) relaties ging aantrekken. Het is en blijft een aandachtspunt, omdat het litteken in mij gevoelig is.
Collectieve emotionele erfenis
Collectief gezien bestaat er ook een emotionele erfenis. Neem bijvoorbeeld de apartheid in Zuid-Afrika, die inmiddels is afgeschaft. De jarenlange onderdrukking van de zwarte bevolking door de blanken heeft diepe sporen nagelaten. Niet alleen bij de generaties die het bewust hebben meegemaakt, maar ook bij de generaties érna. De zwarte bevolking is nog steeds in alle opzichten slechter af dan de blanke.
Mijn moeders trauma werd mijn nachtmerrie
Mijn onverklaarbare terugkerende nachtmerrie ging over mezelf, schuilend onder een bureau. Ik zag een man in een Duits uniform binnenkomen, met zwarte laarzen aan, en voelde een grote angst. Toen ik 37 jaar was, vertelde mijn moeder over haar traumatische oorlogsverleden. Haar vader had zich vanwege relationele omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog tot Duitser laten naturaliseren. Mijn moeder was altijd heel erg bang wanneer hij thuiskwam in zijn uniform met zwarte laarzen en sporen. Ze kroop dan onder een stoel. Toen ik dit hoorde, begreep ik eindelijk mijn nachtmerrie. Het was dus echt gebeurd… in het leven van mijn moeder. Met als enige verschil dat het bureau in werkelijkheid een stoel was. Na mijn moeders uitleg verdween mijn nachtmerrie!
Herken jij jezelf in deze lijst met signalen?
Alles uit een emotionele erfenis kun je letterlijk overnemen en dus identiek ervaren als jouw (voor)ouders. Of je ervaart het op een andere manier, maar kunt het wel herleiden tot deze erfenis. Soms lijkt het alsof er een donkere wolk boven je hoofd hangt, die je maar niet kunt verklaren. Vaak is dit een spoor van een emotionele erfenis. Wanneer je de geschiedenis van jouw (voor)ouders gaat onderzoeken, ontdek je zeer waarschijnlijk overeenkomsten! Dingen vallen op hun plek.
Dit zijn herkenningspunten van een emotionele erfenis:
• Geen erkenning krijgen van je ouders, partner of jezelf
• Geen kind kunnen zijn
• Seksueel misbruik
• Zelfmoordneigingen
• Verslavingen
• Uitschakelen van gevoelens en geen emoties en pijnen tonen
• Geen basisveiligheid
• Geen eigen identiteit ontwikkelen
• Angst voor het donker, armoede, honden of water etc.
• Geheimen hebben
• Schaamte en vernederingen
• Een buitenbeentje zijn
Dit zijn enkele herkenningspunten, maar er zijn er natuurlijk veel meer! Alles wat ouders niet verwerken, wordt doorgegeven bij de conceptie.
Innerlijk werk beïnvloedt generaties voor en na jou
Door innerlijk werk te doen, bewijs je niet alleen jezelf een grote dienst. Het heeft ook invloed op anderen. Indirect werkt dit energetisch door bij overleden mensen alsook bij jouw kinderen. Dus zowel de generaties vóór als ná jou kunnen er baat bij hebben. Hoe mooi is dat. Dit wil overigens niet zeggen dat ieder levend persoon daardoor een gelukkiger bestaan leidt. Er is nog altijd de eigen wil! Wel is de kans groot dat het leven minder zwaar wordt en er meer potentieel bereikt kan worden.
Waarom de pijn steeds groter wordt…
Het is niet mogelijk om een emotionele erfenis of welke pijn dan ook, blijvend te onderdrukken. Je lichaam en geest komen hoe dan ook in opspraak! Hier kunnen weliswaar jaren overheen gaan. In het begin geven ze misschien korte of vage emotionele, mentale of fysieke signalen af. Wanneer je hier niet naar luistert, worden de signalen sterker, zodat je op den duur wel móet luisteren naar wat jouw lichaam en geest te vertellen hebben. Een pijn wil namelijk gehoord en gevoeld worden. Dit stuk wil aandacht krijgen, zodat je het kunt helen. Hoe meer je een emotionele erfenis onderdrukt, hoe meer weerstand er op dat vlak in je leven is. Ook wanneer jij je niet bewust bent van de oorsprong van een pijn.
Dit is jouw eigen verantwoordelijkheid: goed voor jezelf zorgen op alle vlakken. We hebben allemaal een rugzakje met bagage meegekregen bij onze conceptie. Het goede nieuws is dat alles wat we aanpakken en helen, onze innerlijke groei bevordert. Jij bepaalt dus grotendeels zelf hoe jouw leven verloopt.
Zo kun je zelf aan de slag gaan
Uiteraard is voor iedere persoon de emotionele erfenis verschillend. In de ene familie heeft meer gespeeld dan in de andere. En soms heb je een zware erfenis van beide ouders. Het kan zijn dat je professionele hulp nodig hebt om een en ander te ontdekken en te helen. Dat is geen zwakte, maar vraagt juist om moed. Moed om hulp te vragen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Luister naar wat jij hierbij nodig hebt, luister naar jouw behoeftes.
• De eerste stap die je kunt zetten om jouw emotionele erfenis te ontdekken, is bewustwording! Je bewust worden van welke pijnen, patronen, gedragingen, trauma’s, angsten of beperkte overtuigingen jij hebt overgenomen van de generatie(s) voor jou.
• Zet de geschiedenis die jou al bekend is voor jezelf op papier. Een tip: werk deze geschiedenis per persoon uit, zodat je een duidelijk onderscheid kunt zien tussen de mannelijke en vrouwelijke kant. Mogelijk herken jij jezelf in een verhaal of meerdere verhalen.
• Onderzoek in hoeverre jouw relatie met je partner lijkt op die van jouw ouders of grootouders. Wanneer pijnen worden doorgegeven, is de kans groot dat jij in een soortgelijke liefdesrelatie zit als jouw ouders. En dat zelfs de relatie tussen jou en je ouders vergelijkbaar is!
• Ga in gesprek met jouw (groot)ouders. Vraag wat hun eventuele geheim, onverwerkte trauma, doorgegeven patroon van hun ouders, onvervulde verlangen of droom is. Vragen over hun geboorte en kindertijd zijn ook belangrijk. Je kunt de antwoorden vergelijken met je eigen ervaringen.
Zodra je een en ander in kaart hebt gebracht, kun je jezelf elke keer wanneer je geraakt wordt in een (oude) pijn, de volgende vraag stellen: ‘Leef ik mijn leven of dat van mijn (voor)ouders?’ Ik wens je veel moed bij het onderzoeken van jouw emotionele erfenis. Geef niet op, ga door, want gelukkig zijn is jouw geboorterecht!
Wil jij oude pijn uit je familielijn helen? Dan is Het vooroudermedicijn van Daniel Foor echt wat voor jou. In zijn boek legt hij uit hoe voorouderwerk in elkaar steekt en hoe je een relatie met je voorouders kunt opbouwen om oude pijn in je familielijn te helen.
Bestel jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.