Faalangst: dankzij dit simpele inzicht kun je er beter mee omgaan

Faalangst: veel mensen hebben er last van. Het zorgt ervoor dat je geen actie durft te ondernemen of niet durft te beginnen aan iets nieuws. De angst om te falen heeft je in de houdgreep. Hoe kom je van faalangst af? Dit fijne inzicht van Brienna West (auteur van De berg, dat ben jij) helpt je.

Hoe vaak gebeurt het dat we iets niet eens proberen omdat we bang zijn een figuur te slaan of meteen te falen? Faalangst is vaak iets dat mensen ervan weerhoudt om het werk te doen dat nodig is om ergens echt goed in te worden, maar het kan ook een andere, meer geniepige vorm aannemen. Zodra we iets nieuws in ons leven heb

en gekregen, kan deze angst opduiken als de constante irrationele ongerustheid dat we ‘iets missen’, dat onze partner ontrouw is of dat we met maar één verkeerde stap alles weer kunnen verliezen.

Deze catastrofale gedachten komen op als we onszelf willen beschermen tegen een potentieel verlies. We hebben er alleen last van als we eindelijk iets hebben waar we veel om geven en dat we willen behouden.

Faalangst wordt vaak gezien als een vorm van zelfsabotage en komt vaak voor bij mensen met het imposter syndroom.

Wat kun je doen om van faalangst af te komen?

Er is een verschil tussen falen omdat je iets nieuws en spannends probeert en falen omdat je juist níét ergens aan begint, het werk doet of verantwoording neemt voor je acties. Dit zijn twee compleet verschillende ervaringen, die je niet door elkaar moet halen.

Ook al is het nog zo eng om ergens eerst niet goed in te zijn of iets te zien mislukken, het is nog erger om te falen doordat je nooit iets probeert en je het altijd klein houdt. Het is onvermijdelijk dat je weleens zult falen in het leven, maar je moet ervoor zorgen dat dit om de juiste redenen gebeurt.

Wanneer we falen uit nalatigheid, zetten we een stap achteruit. Als we falen omdat we nieuwe dingen proberen, zijn we weer een stap dichter bij wat wel werkt.

Dit is een fragment uit: De berg, dat ben jij

Boekentip van de redactie: De berg, dat ben jij

De berg wordt vaak gebruikt als metafoor voor grote, onmogelijke uitdagingen. Misschien weet je wat jouw berg is. Misschien is het verslaving, gewicht, relaties, werk, motivatie, of geld. Misschien weet je dat niet. Brianna Wiest leert je hoe je de berg kunt beklimmen door trauma’s te verwerken, veerkracht op te bouwen en goed voorbereid te zijn op de klim.

Bestel jouw exemplaar voor € 21,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over zelfsabotage en de onderliggende boodschappen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *