Wanorde, chaos, rommel: als je even niet oplet, wordt je huis – en je leven! – al snel een verzamelplaats van allerlei spullen die schijnbaar buitengewoon onmisbaar zijn, maar die ondertussen behoorlijk in de weg kunnen staan. Wanorde heeft namelijk de onhebbelijke gewoonte meer wanorde aan te trekken waardoor het groeit en groeit. Niet alleen de wanorde groeit. Ook het stagnerende, verlammende effect van alle rommel op de omgeving en je leven neemt daardoor toe.
Ongemerkt vormt het leven, vormt je huis zich om je heen
Natuurlijk ben je daar zelf bij, maar hoe bewust ben je je daarvan? Hoeveel zeggenschap heb je daar over? Zonder dat je er misschien al te zeer erg in hebt, neemt de hoeveelheid materie om je heen toe, vooral wanneer het je voor de wind gaat, je goed verdient en er dus geen al te grote financiële belemmeringen zijn om spullen aan te schaffen die je leuk vindt en nodig denkt te hebben.
Martelwerktuig
Berucht zijn de ‘handige-beslist-onmisbare-multifunctionele-keukenhulpmiddelen’ die na aanschaf en eenmalig gebruik in een la of keukenkastje terechtkomen om daarna nooit meer aangeraakt te worden. Deze vreselijk handige apparaatjes – die vaak meer weg hebben van een middeleeuws martelwerktuig – zorgen elke keer als je de betreffende la of het kastje opentrekt voor irritatie. Vaak onbewust, dat wel. Ooit ben je er ingetuind en heb je je zuurverdiende geld aan het ding besteed en nu ligt het bij je zoektocht naar dat andere ‘vreselijk-praktische-en-werkbesparende-apparaatje’ ontzettend in de weg. Grrr… Ergernis alom, maar wanneer besluit je die ergernis om te zetten in een handeling door het laatje of kastje uit te ruimen, het overbodige martelwerktuig in een doos te stoppen en naar de kringloopwinkel te brengen? Ooit…
De voorwaarden die wanorde nodig heeft om ongebreideld te kunnen uitdijen, zijn gebrek aan helderheid over wat je wilt met je spullen;
gebrek aan helderheid hoe je denkt ze te kunnen gebruiken; uitstelgedrag; wensdenken en gebrek aan daadkracht. Ooit… ruim ik het op, stop ik het in een ordner, geef ik het weg, breng ik het naar de kringloopwinkel, begin ik met afvallen…
Misschien creëer je wanorde om je heen als ontsnapping uit de werkelijkheid, als excuus om iets niet te hoeven doen, om vast te houden aan een herinnering uit het verleden, uit angst om los te laten, uit gierigheid, uit angst voor tekort of als veilige buffer tussen jou, in al je kwetsbaarheid, en je omgeving. Het is daarom goed om voor ogen te houden dat materiële welvaart en bezit niet noodzakelijkerwijze leiden tot een gelukkiger leven of tot een leven waarin je meer zekerheid ervaart en meer jezelf kunt zijn.
In de natuur zie je dat chaos en wanorde gekoppeld zijn aan processen van afbraak, verval en loslaten.
De processen waaruit nieuw leven ontstaat verlopen daarentegen volgens een zeer geordend en vast patroon die gedurende de hele levensfase van de plant, het dier of de mens, zichtbaar blijft. Deze beide processen van afbraak en die van opbouw, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoals donker en licht, dood en leven en zoals yin en yang. Ons hele leven wordt bepaald door sterk ritmisch geordende processen die -bewust of onbewust- in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de keuzes die we maken en de patronen die zich aftekenen.
Mensen die zich meer bewust zijn van deze processen, voelen zich vaak meer verbonden met het leven en omschrijven dat als het ‘in een flow zijn’. Afbraak en verval daarentegen zijn de processen die het leven juist loslaten en daarmee onlosmakelijk verbonden zijn met leven dat op zijn einde loopt en afsterft. Zodra er wanorde ontstaat, worden deze processen van afbraak en verval als het ware ingeschakeld en aan het werk gezet.
Mensen die zich meer bewust zijn van deze processen, voelen zich vaak meer verbonden met het leven en omschrijven dat als het ‘in een flow zijn’.
Wanorde en de processen van afbraak, verval en loslaten zijn echter noodzakelijk om ruimte te maken voor het nieuwe leven en nieuwe mogelijkheden.
Wanneer het oude niet afgebroken en opgeruimd wordt, wanneer het oude blad aan de boom blijft hangen, is er geen ruimte voor het nieuwe blad dat in de lente staat te popelen om zich uit de knop naar buiten te wurmen. Een eeuwig, zich herhalend proces van dood en wedergeboorte waaraan ook wij in ons dagelijks leven onderworpen zijn en dat de potentie in zich draagt van groei en vernieuwing. Wanorde heeft dan ook betrekking op alles wat je om je heen verzameld hebt, in welke vorm dan ook, dat zijn geldigheid, functie of levenskracht verloren heeft, dat afgestorven is en overbodig geworden en je daardoor verhindert je leven te leven zoals je dat eigenlijk wilt.
Overzicht
Wanorde en chaos zorgen er ook voor dat je zelf het overzicht kwijtraakt en daardoor door je omgeving of door jezelf niet meer begrepen wordt. De chaos of wanorde die we om ons heen creëren, ontstaat vanuit een zekere wetmatigheid die daaraan voorafgaat, zoals het geen water geven van een plant ervoor zorgt dat deze vanzelf doodgaat. We hebben alleen geen duidelijk zicht op het recept van het ontstaan van onze eigen wanorde waardoor het lastig is om er iets aan te veranderen: we zien immers niet altijd meteen waar het is ‘misgegaan’. Het overkomt ons en we ondergaan het lijdzaam.
Een methode die kan helpen om inzicht te krijgen in het ontstaan van wanorde en de effecten die het heeft op je huis en je leven, is Feng Shui.
Feng Shui is een Chinese filosofische methode om een harmonieuze en gezonde woonomgeving te creëren waarin je als mens gelukkig kunt zijn en je thuis kunt voelen. Deze methode neemt de kwaliteit van levensenergie, de Chi energie, in een omgeving als uitgangspunt. De Feng Shui werkt met deze levensenergie en zorgt ervoor dat er een weldadige en prettige stroom van deze energie door je huis heen kan bewegen zodat er in voldoende mate een sprankelende en krachtige omgeving kan ontstaan. Daardoor neemt de voedende en levensbrengende kwaliteit van je huis, van je directe omgeving toe. Het verbeteren van de Chi energie in huis levert ook onmiddellijk een verbetering van de Chi energie in het leven van de bewoner(s) op. Wanorde in je huis zorgt voor wanordelijke, zeg maar gerust chaotische, Chi energie.
In de winterperiode, waarin er gewoon minder licht was, hebben we ook makkelijker dingen over het hoofd kunnen zien. Nu de zon weer lekker begint te schijnen worden de spinnenwebben, de stofvlokken en de stapels oude kranten spontaan in de spotlight gezet. Tijd voor actie! Wat kun je doen:
Vijf eenvoudige stappen en een extra Bonus
1. Zet de ramen open en geef de zon en frisse lucht vrij spel in je huis
De zon maakt zichtbaar welke plekken ernstig zijn verstoft en meer aandacht nodig hebben. Het brengt gestagneerde, stoffige energie in beweging en geeft jou en je huis weer de zuurstof die nodig is om de volgende stap te zetten.
2. Maak een emmertje met goed sop om af te stoffen
Ik gebruik hiervoor altijd de Sodasan Sinaasappel allesreiniger. Het is een ecologische reiniger die een hoog percentage sinaasappelolie bevat, waardoor ook hardnekkig vuil makkelijk verdwijnt. Bijkomende voordelen: het ontvet je huid niet zoals andere allesreinigers doen. EN de etherische sinaasappelgeur stemt je bovendien heel erg vrolijk waardoor het soppen nog leuker wordt.
3. Kies!
Door het afstoffen laat je alles weer even door je handen gaan. Neem van de gelegenheid gebruik om te kiezen of iets nog op de goede plek staat; of je het nog nodig hebt en blijft gebruiken; of dat het weg kan.
4. Werk met aandacht en goede intentie
Al schoonmakend geef je alle voorwerpen in je huis en alle hoekjes en gaatjes van je huis weer even de aandacht die ze nodig hebben en ook verdienen. Tijdens dat proces is het ook heel eenvoudig om vanuit een goede intentie te werken; de juiste intentie is zo’n beetje de allerbeste allesreiniger die er bestaat. Je focust namelijk je aandacht en dus je energie op een positief resultaat dat je voor ogen staat.
5. Ervaar bewust de verandering in energie
Als laatste mag je, moe maar voldaan, van het resultaat gaan genieten. Neem een lekkere kop thee en bezie het resultaat van je inspanningen. Wat is er veranderd? Wat voelt er hierdoor anders in jou? Welke ballast is er opgeruimd? Van welk beklemmend gevoel is je hart bevrijd of welke steen ligt er niet meer op je maag?
6. BONUS;
Als je het echt goed wilt doen; koop je voor jezelf en je huis nu een prachtige bos bloemen als beloning!
Een huis dat vrij is van ballast is de metafoor van een leven zonder obstakels.
Er is alleen maar ruimte voor hier en nu, voor groei en beweging, zonder hindernissen. Je hebt meer energie wanneer je emotionele welzijn, je relaties, je groei en ontwikkeling, je creativiteit, je liefdesleven, je geldzaken, je gezondheid en je fysieke omgeving optimaal functioneren. Door een opruiming te houden en de chaos de baas te worden, kun je energie vrijmaken voor zaken die er echt toe doen.
Leven zonder ballast, zonder wanorde in welke vorm dan ook, is een verlicht leven waarin je niet meer beheerst wordt door de chaos om je heen!
Nina Elshof is auteur van Huis & Ziel: de spirit van het opruimen. Dit boek staat boordevol tiips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis? Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 20,-