Geen zin? Seksuele energie volgens Chinese geneeskunde

Geen zin hebben… Het zijn maar 3 woorden, maar ze zeggen heel veel over de seksuele relatie met je partner! Jacqueline Rietveld, ingewijd in de Chinese Geneeskunde, laat zien hoe je seksuele energie weer vrij kunt laten stromen. ‘De kunst is om bij beide geliefden zowel het hart als het lichaam gelijkmatig betrokken te krijgen.’

De seksuele energie van vrouwen beweegt van het hart naar beneden. Bij mannen loopt het precies andersom.

Waar is de passie?

Regelmatig komen er mensen in mijn praktijk die al lang én gelukkig samen zijn met hun partner. Maar de seksuele relatie is vaak niet meer zoals ze zouden wensen. De passie is een beetje weggeëbd. Meestal lijkt het gebrek aan zin in eerste instantie bij de vrouw te liggen, maar als mannen zich te veel afgewezen voelen, hoeven ze op een gegeven moment ook niet meer zo nodig. Vrouwen benoemen dit vaak als ‘zich niet open kunnen stellen’. Mannen zoeken doorgaans een meer lichamelijke verklaring zoals stress, vermoeidheid of leeftijd. Maar wat is er nou echt aan de hand?

Minder aandacht voor elkaar

Geliefden die samenwonen, kunnen na verloop van tijd (ongemerkt) steeds meer náást elkaar in plaats van mét elkaar gaan leven. Maar ook als er nog wel veel samen wordt gedaan en beleefd, kan er steeds meer routine in sluipen. De beruchte sleur. Niet alleen in langdurige relaties komt dit voor, ook in korte vaste relaties. Na de eerste verliefdheid en het daarop volgende ’houden van’ komt het moment waarop andere dingen – nieuwer, urgenter – de aandacht voor elkaar wegnemen of in elk geval sterk verminderen. Seks kan dan verschralen tot een vooral hormonaal aangestuurde activiteit. Als een van de partners minder testosteron aanmaakt dan de ander, leidt dat al gauw tot een verschil in behoefte.

Water en vuur

In het begin van de relatie was het verschil in puur lichamelijke behoefte aan seks er waarschijnlijk ook. Toch werd er doorgaans vaker, langer en met meer voldoening gevreeën. Dat komt doordat toen ook de hartenergie volop meedeed! Bij seksuele energie spelen volgens de Chinese Geneeskunde twee elementen een bepalende rol: water en vuur. Water gaat over de fysieke, zinnelijke aspecten van seks: de geslachtsorganen en -hormonen. Vuur regeert over het hart. Als het vuur voldoende brandt, is er ruimte voor verbinding, voor enthousiasme en voor open communicatie. Water is het element van de voortplanting, vuur dat van de liefde.

Hartgedragen seks

Als het lukt om de energie van het seksueel lichamelijke niveau (water) weer te verbinden met het verlangen van het hart (vuur) wordt het seksleven van partners vloeiend en vreugdevol. Interessant om te weten: de seksuele energie van vrouwen beweegt van boven naar beneden. De stroom begint bij de emotionele laag van het hart en mondt uit in fysieke sensaties in de geslachtsorganen. De seks-route van mannen loopt precies andersom: het begint bij prikkeling op lichamelijk niveau en kan van daaruit de hartenergie opwekken. Natuurlijk is dit geen wet van Meden en Perzen, maar het kan wel helpen om het verschil in seksuele dynamiek tussen partners te begrijpen.

Daar ligt ook meteen de oplossing. De kunst is om bij beide geliefden zowel het hart als het lichaam gelijkmatig betrokken te krijgen. Anders gezegd: om de seksuele stromen samen te brengen. Uitgebreid voorspel kan een manier zijn om het lichaam te stimuleren, maar de geest is sterk. Hoe stimuleer je de hartenergie? Door te verbinden. Verbinding bereik je door met elkaar te praten over je gevoelens – communicatie dus. En door elkaar in de ogen te kijken en elkaar te zien, écht te zien. Niet alleen voor, maar ook tijdens het vrijen. Dan kom je tot wat ik noem ‘hartgedragen seks’.

Oefening en toewijding

Aanraking combineren met echt contact, dát is de sleutel tot het vrij en overvloedig stromen van seksuele energie. Hartgedragen seks vraagt om oefening en toewijding. De tijd nemen voor elkaar, oncomfortabele gesprekken niet uit de weg gaan, blijven luisteren naar de ander en je eigen remmingen onder ogen durven zien. Dan ontstaat ware verbinding tussen individuen die helemaal kunnen zijn wie ze zijn.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar kennis van oosterse en westerse geneeskunde combineert ze met intuïtief invoelen en aanraken. Ze geeft individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over de Chinese geneeskunde:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *