Gevoeligheid voor pijn: hoe komt het dat je je zo snel gekwetst voelt? (+oefening om de pijn los te laten)

Wanneer je hooggevoelig bent, kun je te maken hebben met een extreme gevoeligheid voor pijn. Waar een ander misschien niets merkt, voel jij je mogelijk al snel gekwetst. Dit terwijl degene die je kwetst zich waarschijnlijk nergens van bewust is. Maar hoe komt het eigenlijk dat je je zo snel gekwetst voelt en hoe kun je deze emoties transformeren?

De verantwoordelijkheid nemen voor (oude) pijn

Als je je gekwetst voelt en overspoeld wordt door emoties, staan deze emoties niet altijd in verhouding tot wat er is gebeurd. Vaak gaat het hierbij namelijk om oude pijn. Het kan moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid voor de pijn die je op dat moment voelt, zelf op je te nemen. Wanneer je dit doet, kun je degene die jou onbewust heeft gekwetst vergeven.

Dit leidt ertoe dat je ook jezelf kunt vergeven dat dit met je gebeurt. Je hoeft jezelf niet kwalijk te nemen dat je je uit balans hebt laten brengen, dat je misschien boos bent geworden of een slachtofferrol hebt aangenomen. Jezelf vergeven is lastig, maar het levert wel het meest op.

Oefening: je emoties transformeren

Soms kunnen je gevoelens misschien zo hevig zijn dat het lastig is om weer goed in balans te komen. De onderstaande oefening kan je helpen om je angst, kwaadheid of verdriet te transformeren.

  1. Sluit je ogen. Ga terug naar een moment waarop je grote blijdschap meemaakte. Voel de intensiteit van deze herinnering.
  2. In welk deel van je lichaam voel je die emotie? Ga dit voor jezelf na.
  3. Vergeet nu de omstandigheden waarin deze emotie opkwam. Laat de details los. Focus je alleen op het gevoel.
  4. Breng deze gewaarwording naar het gebied van je hart ne stel je een kleine deur voor in het midden van je borstkas. Stel je voor dat die deur opengaat en dat de energie die je in je hart hebt, als een straal intens licht naar buiten stroomt. Een stroom pure, heldere energie, zonder een gedachte of een oordeel.
  5. Herhaal het bovenstaande totdat de energie uit je borstkas is verdwenen.
  6. Denk nu aan hetgene waar je het meest bang voor bent en voel het in je lijf. Stel het je zo gedetailleerd mogelijk voor.
  7. Laat nu die gedachtes en de omstandigheden los, maar houd het gevoel vast, net als zojuist bij het gevoel van blijdschap. Voel het als energie, zonder te oordelen of het goed of verkeerd is.
  8. Verplaats het gevoel nu naar je borst en laat het toenemen en groeien. Stel je nu de kleine deur voor, zet hem open en laat het licht los. Voel de energie uit je stromen.

De bovenstaande oefening helpt je bij het loslaten van de gedachten over je emoties. Hierdoor ben je in staat om de onbepaalde, vormloze energie waarop heel de schepping gebaseerd is te ervaren. Deze energie is niet positief en niet negatief. Als je jouw oordeel erover loslaat, kun je al je emoties en gevoelens gebruiken om energie of goddelijk licht te verspreiden.

Boekentip: Ik voel me op mijn ziel getrapt

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het waarschijnlijk helemaal niet zo bedoelde. In Ik voel me op mijn ziel getrapt onderzoekt Bärbel Wardetski waarom we ons toch zo snel onzeker, boos en afgewezen voelen. Ze geeft inzicht in hoe we die kleine en grote kwetsuren oplopen en handvatten om met die kwetsbaarheid aan de slag te gaan.

Bestel nu jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

Bärbel Wardetzki

Bärbel Wardetzki

Bärbel Wardetzki is een bekende Duitse psychotherapeute met een praktijk in München. Ze geeft lezingen in binnen- en buitenland en organiseert seminars voor professionals en geïnteresseerde leken. Ze heeft twaalf boeken op haar naam staan.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *