Grote alarmsignalen: zo herken je een ongezonde nieuwe relatie!

De kans dat je in een ongezonde relatie stapt, is best groot. Want giftige liefdes komen vaker voor dan we denken, zegt Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven. Haar advies: wees alert vanaf de eerste afspraak. Ze deelt in dit artikel 4 alarmsignalen die je zeker niet mag negeren in je nieuwe relatie.

Is je nieuwe partner overdreven kritisch over je levenskeuzes, carrière, gewicht of andere gevoelige onderwerpen? Realiseer je dat dit een waarschuwingssignaal kan zijn.

Dit zijn ongunstige voortekenen…

Ongezonde en giftige relaties komen veel vaker voor dan de meeste mensen beseffen. De kans is dus aanwezig dat jij in je leven minstens één ongezonde relatie hebt. In de meeste gevallen zijn er al vele waarschuwingssignalen in de beginfase van de relatie die je beter niet kunt negeren. Het kan er anders toe leiden dat je verstrikt raakt in een relatie met een persoon die narcistisch en/of giftig is, wat vele negatieve gevolgen heeft. Onderneem daarom actie zodra de eerste alarmbellen rinkelen.

Hier zijn 4 waarschuwingssignalen waar je op kunt letten bij een nieuwe relatie:

1. Te mooi om waar te zijn

De eerste manier om een giftige relatie te herkennen, is vertrouwen op je intuïtie. Het lijkt in het begin allemaal een sprookje. Je wordt op een voetstuk gezet en gebombardeerd met liefdesbetuigingen. Toch voel je je, zonder duidelijke redenen, onrustig en slecht op je gemak. Met andere woorden: als het te mooi lijkt om waar te zijn, of anderszins niet helemaal goed voelt in de beginfase van de relatie, dan is het opletten geblazen.

Lees meer hierover in het artikel: Narcisten in de liefde: vermomd als de ideale liefde 

2. Overmatige kritiek

Tijdens de eerste afspraken met een potentiële romantische partner kun je een idee krijgen van hoe hij of zij echt is. In de meeste gevallen gedraagt een persoon zich op zijn best tijdens deze ontmoetingen. Maar het masker begint al vaak na een paar afspraakjes te slijten. Is je nieuwe geliefde overdreven kritisch over je levenskeuzes, carrière, gewicht of andere gevoelige onderwerpen? Als het antwoord Ja is, realiseer je dan dat dit een waarschuwingssignaal kan zijn.

Als iemand zich al in het begin overdreven kritisch over jou uitlaat, wordt dit alleen maar erger naarmate de tijd verstrijkt. Het laatste wat je wilt, is dat je zelfvertrouwen en geestelijke gezondheid een deuk oplopen door zo’n persoon. Dat is de reden waarom je beter op je hoede kunt zijn als hij of zij veel kritiek op je heeft.

3. Voortdurend kwaadspreken over relaties uit het verleden

Er is een aantal redenen waarom relaties niet werken. In de meeste gevallen kunnen volwassenen hun verschillen erkennen en een relatie zonder veel ruzie beëindigen. Ze zien in wat ze van de situatie hebben geleerd, op een gezonde manier. Maar giftige mensen ontkennen hun persoonlijke verantwoordelijkheid. In hun ogen ligt de schuld altijd bij de ander. Je moet je realiseren dat als mensen alleen negatieve dingen te zeggen hebben over relaties uit het verleden, dit een indicatie kan zijn dat ze zélf het probleem zijn. Als ze hun exen bestempelen als ‘gek’ of ‘disfunctioneel’, moet je helemaal op je hoede zijn. Vaak is dit een aanwijzing dat ze alleen maar ellende opleveren.

4. Je vrienden en familieleden keuren je nieuwe liefde af

In sommige gevallen ontdekken de mensen om je heen veel eerder een giftig karakter in een nieuwe liefde dan jij. Het is vaak een grote stap om een potentiële partner aan vrienden of familie voor te stellen, maar het is wel een goede check. Als een of meer van de mensen in je inner circle een slecht gevoel krijgt bij deze persoon, neem dan de feedback serieus. Zij worden niet beïnvloed door de roze bril van de liefde en door romantische verlangens. Naar hen luisteren kan je veel pijn en emotionele chaos besparen.

Onrust, angst en onzekerheid

Als je een of meer van de genoemde waarschuwingssignalen herkent in je nieuwe relatie, dan is het verstandig om ’m te heroverwegen. Deze relatiedynamiek kan zeer slopend en vermoeiend zijn. Het geeft je op de langere termijn een gevoel van onrust, angst en onzekerheid. Natuurlijk zijn de genoemde signalen maar enkele voorbeelden van ongunstige voortekenen. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je sterk in je schoenen blijft staan. Zolang jij je zelfrespect behoudt, ben je minder gevoelig voor de invloeden van giftige mensen. Je bent dan ook minder vatbaar voor hun manipulatie. Laat je niet verblinden door een ‘nieuwe liefde’ die dat in wezen niet is!

Boekentip: Detox je liefdesleven van Mjon van Oers

detox je liefdeslevenIn Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *