Hartchakra & (pijnlijke) herinneringen: open je hart om blokkades op te heffen

De hartchakra bevindt zich in het midden van je borst en is, zoals de naam doet vermoeden, verbonden met het hart. Ook de naburige longen worden er door beïnvloed. De originele naam in het Sanskriet is Anahata, wat zoiets betekent als ‘er niet door geraakt’. Dat vat de symbolische betekenis van deze chakra goed samen, aangezien de hartchakra de plaats is waar je gebeurtenissen verwerkt en (pijnlijke) herinneringen worden opgeslagen. Omvat door de hartchakra, kunnen zij ons niet meer raken. Het gaat om het transformeren van deze trauma’s, zodat je er liefdevol naar terug kunt kijken.

Compassie

Deze chakra is dan ook zeer sterk gelinkt aan gevoelens als vergeving en (zelf)compassie. Met een open Anahata kan je je inleven in jezelf en anderen, waardoor het makkelijker wordt om te begrijpen waarom dingen zus of zo gelopen zijn. Je kan de dingen een plaats geven en koestert geen wrok, laat staan wraakgevoelens. Ook jaloers kijken naar wat een ander heeft, past niet bij een open hartchakra. Door die ontwikkelde compassie voor anderen, besef je dat ieder zijn strijd moet leveren en dat ieder uiteindelijk krijgt wat hij of zij verdient. Karma wordt zo meer dan een theoretisch begrip, maar een concept dat kleurt hoe jij jezelf en anderen ziet.

Pijn een plaats geven

Als je iets meegemaakt hebt dat je enorm gekwetst heeft en dat nog niet verwerkt is, dan is het openen van je hart essentieel. Zo niet, ga je blijven denken in termen van wat had moet gebeuren of wat anderen hadden moeten doen. Met een open hartchakra besef je dat iedereen is zoals hij is. Jij ook. Je hebt allerlei dingen moeten doorstaan, maar dat is voorbij als jij het laat zoals het is. De hartchakra opent de deur naar een leven vol vreugde, waarin je pijn je niet meer definieert als persoon.

Manipulatief gedrag

Iemand bij wie het niet goed zit rond de vierde chakra, kan soms heel manipulatief worden. Omdat er geen rekening meer wordt gehouden met wie anderen (willen/kunnen) zijn, kan men anderen gaan gebruiken voor het eigen gewin. Dit soort egoïsme stamt vooral uit het idee dat de dingen op een bepaalde manier moeten gaan om zelf niet te lijden.

Het openstellen van de hartchakra leert ons echter dat de dingen komen zoals ze komen en dat we vrij zijn om hierop te reageren vanuit liefde. Want we kunnen natuurlijk niet over het hart spreken zonder het over liefde te hebben. Pas wanneer de balans in dit energieknooppunt juist zit, kunnen we waarachtig van iemand houden, zonder verwachtingen. Relatieproblemen komen dan ook vaak voor bij mensen die rond de hartchakra vast zitten.

Bovenlichaam, hart en longen

Lichamelijk merk je een blokkade zoals gezegd aan je hart en longen. Dit kun je vrij ruim interpreteren. Zo kan je ook last gaan krijgen van je bloedsomloop en je bloeddruk. Verrassend genoeg regeert de hartchakra ook over de bovenkant van je torso in het algemeen. Dus mocht je opeens zeer stijve schouders of bovenarmen hebben, dan loont het ook om hier even te kijken. Zelf ervaar ik een blokkering van energie in deze chakra meestal als een gespannen gevoel op de borst. Geen zorgen, je gaat geen hartaanval krijgen, maar je moet hier wel even aandacht aan schenken.

Kleine helpers

De kleur die overeenkomt met de hartchakra, is groen en niet rood zoals je misschien verwacht had. Inherent is dit dan ook een rustgevende kleur die we vaak associëren met een nieuw begin. Dat klopt wel, aangezien een open hartchakra maakt dat we als het ware verder kunnen met ons leven. Het helpt dan ook om je te omringen met groene dingen. De kristallen die gelinkt zijn aan de vierde chakra zijn dan ook bijna allemaal groen. Zo heb je de groene aventurijn en jade. Die laatste vind je tegenwoordig vaak terug als de zogenaamde jade roller, waarmee je over je gezicht kan rollen. Bij uitbreiding kan je deze over je gehele lichaam gebruiken, wat de circulatie ten goede komt.

Er is echter nog een andere steen die ik zeker wil aanraden, namelijk de rozenkwarts. Een klassieker onder de edelstenen is dit, maar zeer effectief bij een geblokkeerde hartchakra. Zoals de bloemen met dezelfde naam, wordt deze steen in verband gebracht met relaties en liefde, zowel ten opzichte van jezelf als van anderen. Een mooi exemplaar van deze steen om soms eens tussen je vingers te laten rollen, kan je kijk op de relatie met jezelf of je geliefde(n) helemaal veranderen. De roos helpt ook in de vorm van de plant. Een rozentheetje is lekker, maar kan ook letterlijk je hart verwarmen. Wanneer je je wat angstig voelt met betrekking tot jezelf of anderen, dan kan een rozenthee je weer het gevoel geven dat je de dingen accepteert, hoe ze ook zijn. Andere thee die kan helpen is brandnetel of tulsi.

YAM

Mocht je willen mediteren om je hartchakra te openen, dan maak je die meditatie nog effectiever door het mantra van dit energiecentrum te chanten (of gewoon te fluisteren, mocht je je daar meer comfortabel bij voelen). De klank die bij de Anahata hoort is “YAM”. Ook affirmaties die je zelf verzint, kunnen helpend zijn. Leg hierbij de focus op wat je wil bereiken met de meditatie. Niet in de zin dat er iets MOET gebeuren, maar probeer te visualiseren en te doorvoelen hoe je ideale situatie zou zijn. “Ik voel liefde door mijn lichaam stromen,” is bijvoorbeeld een goede. Of simpelweg “Ik hou van mezelf en anderen.”

Affectie tonen

Een tip om mee af te sluiten: geef je naasten soms een goede knuffel. Affectie, vooral lichamelijk, kan wonderen doen voor het lichaam en zeker voor de hartchakra. Er worden allerlei feelgood-hormonen door je lichaam gepompt, maar je voelt ook de liefde die anderen voor je hebben. Liefde die je misschien lang gemist hebt, of die je niet voelt voor jezelf. De hartchakra draait vooral om leren liefhebben en dat is een doe-proces. Dus toon je warme gevoelens en wees niet bang om deze zelf te ontvangen. Je zult merken dat je hier meer en meer voor leert openstaan.

Is jouw hartchakra gesloten en heb je moeite deze te openen? In Het sprekende hart laat Louise Hay haar liefdevolle licht schijnen op moeilijke situaties waarmee we allemaal te maken hebben en helpt je in je kracht te gaan staan. Het is tijd om te beseffen dat je veilig bent. Het is mogelijk het nieuwe te omarmen en (nog) gelukkiger te worden!

Ga zelf aan de slag en bestel Het sprekende hart in onze webshop Boekenwereld.com voor € 16,50.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *