Herfst-equinox 23 september 2022: dit ritueel helpt je bij de overgang van de zomer naar de herfst

De zomer heeft haar laatste adem uitgeblazen en dat merk je meteen in de energie en in het weer. Herfstig weer komt op. Op 23 september 2022 is de herfst-equinox en begint officieel het herfstseizoen. De zomer is een periode van naar buiten treden, vieren en oogsten wat je gezaaid hebt. De herfst is een periode van loslaten en transformatie. Net als de bomen en de dieren zich klaarmaken voor de winter mag jij dat ook doen.

Vrijdag 23 september om 03:03 uur is de herfst-equinox van 2022.

Transformeren

Van oudsher was de herfst voor de oorspronkelijke bewoners van ons land, de Germanen, Friezen en Kelten een periode van overgang naar de winter. De oogst moest binnen zijn en de overtollige ballast werd losgelaten om de koude winter te kunnen doorstaan.

Hoogtepunt was Samhain, het Keltisch ‘nieuwjaarsfeest’ dat het eind van het oogstseizoen markeerde. Men schatte de voedselvoorraden in en slachtte het vee dat niet de winter door zou komen. Het vlees werd bewerkt of opgegeten. Men was klaar voor de stille periode.

Met de herfst begint het naar binnen keren. Terug het huis in, terug in jezelf. Jezelf de komende maanden klaarmaken voor de winter die om introspectie en verdieping vraagt. Om dit te kunnen is het nu belangrijk om te transformeren en los te laten. Nu kun je daarmee een mooi begin maken.

Overgang van de zomer naar de herfst: herfst-equinox 2022

Vrijdag 23 september om 03:03 uur is de herfst-equinox van 2022. De overgang van de zomer naar herfst. De zon staat dan recht boven de evenaar en markeert een nieuwe periode. Het kan heel fijn zijn op of rond dat tijdstip een ritueel of ceremonie te houden om de overgang te vieren en bewust mee te maken. De energie is dan op haar krachtigst. Een ritueel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is een viering, dus het mag los en vol blijdschap zijn. Je kunt het samen of alleen doen. Een eenvoudige ritueel opbouw is verleden – nu – toekomst. Dank voor het verleden, zet in het nu je intenties en spreek je wensen uit voor de toekomst.

Herfst-equinox 2022 ritueel in 7 stappen:
  • Begin een ritueel door jezelf te reinigen door met salie of wierook over je lichaam te gaan, met name langs de chakrapunten. Laat de andere deelnemers dat ook doen. Als je wilt kun je kristallen of andere voorwerpen neerleggen, het is jouw feestje.
  • De volgende stap is een kaars aansteken, naar binnen gaan met je ogen gesloten en de intentie te zetten dat je een overgangsritueel doet. Wijd je ritueel hardop in door haar op te dragen aan het allerhoogste, aan licht en liefde.
  • Vervolgens kun je dankbaar afscheid nemen van de zomer terwijl je de herinneringen aan de laatste maanden de revue laat passeren. Spreek 3 dingen uit waar je het meest dankbaar voor bent.
  • Als je daarmee klaar bent, laat je bewust los wat je niet mee wilt nemen door dit te denken of hardop uit te spreken. Je kunt ook opschrijven wat je loslaat en die briefjes in een schaaltje verbranden.
  • Aansluitend denk je met dankbaarheid aan de herfst die is gekomen en maak je jezelf klaar voor de transformatie die komen gaat richting Samhain. Je doet dit door je energiesysteem als het ware te openen en toestemming te geven te doen wat nodig is voor de meest optimale transformatie voor jou.
  • Zet de intentie die je wilt of voelt door een aantal wensen uit te spreken. Je mag vragen om liefde, overvloed, inzicht en wijsheid, of wat het dan ook is dat je de komende maanden graag zou willen ervaren. Natuurlijk kun je ook overgangswensen voor je dierbaren, voor mensen of dieren die het moeilijk hebben, voor de mensheid en voor moeder aarde uitspreken. Dat is helemaal aan jou.
  • Eindig het ritueel door de kaars uit te maken met vinger en wijsvinger (niet blazen) en spreek je dank uit voor alle betrokkenen en energieën die aanwezig waren.

Natuurlijk kun je ook een complexer ritueel uitvoeren als je weet hoe het in haar werk gaat. Door het aanroepen van bijvoorbeeld krachten, gidsen, de elementen en energieën. Doe dat alleen als je weet wat je doet en wees zorgvuldig, rituelen en ceremonies hebben kracht. Reinig jezelf goed vooraf en achteraf en werk vanuit liefde.

Geniet van de herfst, een prachtige tijd voor boswandelingen, eten met vrienden en familie, mijmeringen en overdenkingen. Een tijd om je blaadjes los te laten en daarmee je masker af te zetten. In de winter straks blijft wie we werkelijk zijn over. De herfst is de weg naar authenticiteit, verdieping en heling.

Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw boek met gratis verzending voor € 25,- bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *