Het kruinchakra: je connectie met je lotsbestemming

Het kruinchakra helemaal boven op je hoofd is het portaal naar de hemel, net zoals het eerste chakra een portaal is naar de aarde. Vanuit dit energiecentrum reiken er lichtgevende draden naar de sterren en je lotsbestemming. De aarde beschermt je en voedt je met haar levenskracht en de hemel stuwt ons naar waar je thuishoort. De naam voor dit chakra in het Sanskriet is sahasrara, wat ‘leegte’ betekent. Iemand die over de gave van dit centrum bezit, heeft geen fysiek lichaam meer nodig. Diegene kan door de ruimte en tijd reizen en is één met hemel en aarde.

Het zevende chakra

Het zevende chakra leert je hoe je tijd moet beheersen. Als je je losmaakt van de lineaire tijd, bevind je je niet meer in de tirannie van het verleden. Vandaag is dan niet langer het resultaat van een eerder incident. Je bent verlost van de oorzaak en het gevolg. Je leeft met één voet in de normale wereld en met de ander in de spirituele wereld. Dan realiseer je je dat die twee werelden iets gemeen hebben.

De eigenschappen van het zevende chakra zijn:

Element: pure energie;
Kleur: violet;
Lichaamsaspecten: huid, hersenen en je hormonen in balans;
Instinct: universele ethiek;
Psychologische aspecten: onbaatzuchtigheid, integriteit en wijsheid;
Klier: pijnappelklier;
Zaden: transcendentie en verlichting;
Negatieve kanten: psychosen, regressie en cynisme.

Bevrijding

In het zesde chakra verwerft de genezer kennis over het verleden en toekomstige gebeurtenissen, maar als ze over de gave beschikt van het zevende chakra, kan ze die gebeurtenissen beïnvloeden. Ze kan helpen trauma’s te genezen die zijn ontstaan in het verleden en kan haar cliënt ook helpen bij het kiezen van een alternatieve toekomst, misschien eentje waarin de cliënt verlost is van een ziekte of een meer bevredigend leven leidt.

In het zevende chakra begrijp je dat het leven een ingewikkeld web van lichtgevende draden is en dat iedereen op aarde zo’n draad voorstelt, maar ook het gehele web. In het zevende chakra bestaat er geen subject en object meer. Alles is participatief. Schijnbare tegenstellingen worden één: het leven in de dood, vrede in pijn en vrijheid in gebondenheid. In het zevende chakra wordt de sjamaan bevrijd van verlangen, hoop of spijt.

Negatieve kant van het zevende chakra

De negatieve kant van het zevende chakra is de spirituele regressie die overkomt als verlichting. Hoewel het waar is dat je, om transcendentie te ervaren, je het ego moet loslaten, wordt er vaak gedacht dat elke staat waarbij je ego niet van belang is, transcendentie genoemd kan worden. Het geloof dat je pas spirit hebt als je je ego loslaat, klopt niet. Er bestaan veel staten zonder je ego op verschillende niveaus. Er is bijvoorbeeld geen onderscheid tussen het zelfbewustzijn van een baby en zijn omgeving.

Bij psychotherapie wordt een gebrek aan ego-grenzen als ongezond erkend. Het ego van iemand met een ernstige psychische aandoening, zoals schizofrenie, is zo versplinterd dat diegene niet normaal kan functioneren. In traditionele culturen is het initiatieproces zo ontworpen dat de student zichzelf door en door moet kennen, voordat hij zich probeert los te maken van zijn ego en dit niveau bereikt.

In onze cultuur willen mensen die spirituele verlichting zoeken, vaak meteen resultaat zien en laten daardoor hun lagere chakra’s achterwege. Sommigen worden verleid tot exotische ervaringen. Anderen zijn gewoon ongeduldig of zich er niet van bewust dat ze nog steeds hun lagere chakra’s moeten openen ter voorbereiding. Soms hebben zelfs hun leraren het proces niet voltooid en zijn die zich niet bewust van de noodzaak ervan. Deze individuen geloven dat ze al verlicht zijn na een enkel niveau van hun ontwikkeling en verwerpen het idee dat ze nog een lange weg te gaan hebben. Zo’n spiritueel misverstand heerst vandaag de dag.

Collectief bewustzijn van de mensheid

De mensen die wel het zevende chakra hebben geopend, bezitten over ongebruikelijke gaven. Ze kunnen bijvoorbeeld eeuwenoude herinneringen ophalen die behoren tot het collectieve bewustzijn van de mensheid. Doña Laura vertelde me een keer dat de sjamaan als laatste test om dit niveau te bereiken, zich het allereerste verhaal dat ooit is verteld, moet herinneren.

‘Toen de tijd nog jong was, vóór de komst van de viervoeters of de planten, werd ons het eerste verhaal ooit verteld door de Steen Mensen,’ zei ze. ‘Daarom plaatsen we een cirkel van stenen om onze vuren heen.’ Ik smeekte haar om me meer te vertellen.

‘Vraag het aan de stenen,’ zei ze. En toen herinnerde ik het me op een dag. Een andere gave van het zevende chakra is het vermogen om van gedaante te veranderen. De sjamanen die dit lukken, begrijpen dat er geen verschil is tussen hen en de stenen, planten of de aarde. Laura verscheen ooit in een van onze bijeenkomsten als een mooie jonge indiaanse vrouw. Ik voelde me erg aangetrokken tot haar en werd verliefd op haar ogen en haar glimlach. Op een gegeven moment ging ze die avond achter een rotsblok staan en de persoon die even later terugkeerde, was Doña Laura, een van de gewoonste mensen die ik ooit heb ontmoet. ‘Vind je me niet mooi meer?’ vroeg ze glimlachend.

Iemand die over de gave van dit chakra beschikt, begrijpt dat de rivier van het leven zich niet aan één gedaante of het bestaan hier op aarde houdt. Diegene weet dat de oneindigheid onafhankelijk is van de tijd of een fysieke vorm.

Geschreven door Alberto Villoldo

In De hoeders van de aarde legt Villoldo je uit hoe de energetische structuur van je lichaam in elkaar zit door middel van je chakra’s. Om toegang te krijgen tot de hogere waarnemingsniveaus, waardoor we ons een andere wereld kunnen dromen, moeten we meer leren over de structuur van de ziel en de geest.

Bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *