Het proces van ontwaken volgens Eckhart Tolle

Ontwaken is een verandering in het bewustzijn waarbij denken en gewaarwording uiteengaan. Bij de meeste mensen is het geen gebeurtenis, maar een proces dat ze ondergaan. Laat je inspireren door de wijze woorden van Eckhart Tolle over het proces van ontwaken.

Veel mensen die in de eerste stadia van het ontwakingsproces zitten zijn er niet meer zeker van wat hun uiterlijke doel is.

Zelfs de weinige mensen die plotseling, dramatisch en schijnbaar onomkeerbaar ontwaken gaan toch door een proces waarin de nieuwe bewustzijnstoestand geleidelijk alles wat ze doen ‘doordrenkt’ en volkomen verandert en zo in hun leven geïntegreerd raakt.

In plaats van te verdwalen in je gedachten moet je als je wakker bent jezelf herkennen als het bewust zijn erachter. Het denken is dan geen zelfbedienende autonome activiteit meer die je in bezit neemt en de leiding over je leven op zich neemt. Het bewust zijn neemt het over van het denken. In plaats van de leiding over je leven te hebben wordt het verstand de dienaar van bewust zijn. Bewust zijn is het bewust in verbinding zijn met universele intelligentie. Een ander woord ervoor is Aanwezigheid: bewustzijn zonder gedachten.

Ontwaken ondergaan

Het begin van het ontwakingsproces is een daad van genade. Je kunt het niet laten gebeuren, ook kun je jezelf er niet op voorbereiden of er studiepunten voor verzamelen. Er is geen nette opeenvolging van logische stappen die daarheen leidt, ook al zou het verstand dat geweldig vinden. Je hoeft het niet eerst waardig te zijn. Het kan eerder tot de zondaar komen dan tot de heilige, maar dat hoeft niet. Daarom ook ging Jezus met alle soorten mensen om en niet alleen met de fatsoenlijke.

Je kunt niets doen om te ontwaken. Wat je doet is altijd het ego dat probeert ontwaken of verlichting aan zichzelf toe te voegen als kostbaarste bezit, om zichzelf daarmee belangrijker en groter te maken. In plaats van te ontwaken voeg je dan het concept van ontwaken toe aan je denken, of het mentale beeld van hoe een ontwaakt of verlicht mens is, en dan probeer je volgens dat beeld te leven. Leven naar een beeld dat je van jezelf hebt of dat andere mensen van je hebben is onecht leven – een andere onbewuste rol van het ego.

Het belangrijkste doel in het leven

Als je dus niets kunt doen aan het ontwaken, of het nu al gebeurd is of nog niet gebeurd is, hoe kan het dan het belangrijkste doel van je leven zijn? Veronderstelt een doel niet dat je er iets aan kunt doen?

Alleen het eerste ontwaken, de eerste glimp van bewustzijn zonder denken, vindt plaats door genade, zonder dat jij er iets voor doet. Als je dit artikel onbegrijpelijk of wartaal vindt, is het bij jou nog niet gebeurd. Maar als iets in je erop reageert, als je op een of andere manier de waarheid erin herkent, wil dat zeggen dat het ontwaken begonnen is. Is dat eenmaal het geval, dan is het onomkeerbaar, al kan het door het ego wel vertraagd worden.

Bij sommigen zal door het lezen van Een nieuwe aarde het ontwaken beginnen. Voor andere mensen heeft het de functie ze te laten zien dat het ontwaken al begonnen is en het proces te intensiveren en te versnellen. Een andere functie van Een nieuwe aarde is mensen te helpen het ego in zichzelf te herkennen wanneer het probeert de macht te heroveren en het ontluikende bewust zijn weer te verduisteren. Voor sommige mensen komt het ontwaken als ze zich opeens bewust worden van het soort gedachten dat ze gewoonlijk denken, vooral hardnekkige negatieve gedachten waarmee ze zich misschien al hun hele leven identificeren. Opeens komt er een bewust zijn dat het denken ziet zonder er deel van uit te maken.

De relatie tussen bewustzijn en denken

Wat is de relatie tussen bewust zijn en denken? Bewust zijn is de ruimte waarin het denken bestaat wanneer die ruimte zich bewust is geworden van zichzelf.

Zodra je een keer een glimp van bewust zijn of Aanwezigheid hebt gehad, ken je het uit de eerste hand. Dan is het niet meer een concept in je hoofd. Je kunt er dan bewust voor kiezen aanwezig te zijn in plaats van je over te geven aan nutteloos denken. Je kunt Aanwezigheid uitnodigen om in je leven te komen, dat wil zeggen, ruimte maken. Met de genade van het ontwaken komt de verantwoordelijkheid. Je kunt proberen door te gaan alsof er niets gebeurd is, óf je begrijpt de betekenis en erkent het ontluiken van bewust zijn als het belangrijkste dat er met je kan gebeuren. Jezelf openstellen voor het opkomende bewustzijn en het licht ervan in de wereld te brengen wordt dan het hoofddoel van je leven.

‘Ik wil de geest van God kennen’, zei Einstein. ‘De rest is detail.’ Wat is de geest van God? Bewustzijn. Wat betekent het de geest van God te kennen? Dat je bewust bent. Wat zijn de details? Je uiterlijke doel en uiterlijke gebeurtenissen.
Terwijl je dus misschien nog steeds zit te wachten tot er iets belangrijks in je leven gebeurt, is het belangrijkste wat een mens kan overkomen al in jou gebeurd: het begin van het uiteengaan van denken en bewust zijn.

Veel mensen die in de eerste stadia van het ontwakingsproces zitten zijn er niet meer zeker van wat hun uiterlijke doel is. Wat de wereld drijft, drijft hen niet meer. Doordat ze de waanzin van onze beschaving zo duidelijk zien, voelen ze zich wat vervreemd van de hen omringende cultuur. Sommigen hebben het gevoel dat ze in een niemandsland tussen twee werelden leven. Ze worden niet meer beheerst door het ego, maar het ontluikende bewust zijn is ook nog niet helemaal in hun leven geïntegreerd. Het innerlijke en het uiterlijke doel hebben zich nog niet verenigd.

Dit artikel komt uit: Een nieuwe aarde

Eckhart Tolle heeft een duidelijke boodschap voor ons: het is vijf voor twaalf voor de mensheid en voor onze aarde. Tolle wijt dit aan ons ego-denken: het ego heeft een natuurlijke behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Dit heeft ons gebracht waar we nu zijn: aan de rand van de totale catastrofe gebracht. Het is hoog tijd voor een collectieve bewustzijnstransformatie, waardoor we onze zwaarte en dichtheid verliezen, zodat we transparant worden voor het licht van bewustzijn.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees meer van Eckhart Tolle:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *