Hoe communiceert je onderbewuste met je?

Je onderbewuste bevat een enorme schat aan informatie: alles wat je ooit hebt meegemaakt en geleerd wordt in je onderbewuste opgeslagen. Het is dus een ontzettend handig om je onderbewuste om hulp te vragen en ermee te communiceren. In dit artikel leer je hoe je met je onderbewuste kunt communiceren.

Voor sommigen is het even wennen om zich bij deze benadering niet te identificeren met het rationele denken.

Hoe communiceert je onderbewuste met je?

Wanneer we aan ons onderbewuste vragen om de positieve, bruikbare energie van een bepaalde ervaring of periode in ons leven te verzamelen, zal het dat bijna altijd doen in de vorm van een beeld of symbool. Op dat moment kiest ons onderbewuste dát symbool dat het beste kan dienen als een soort ‘container’ waarin het de energie die voor ons bruikbaar is verzamelt. Het kan gebeuren dat we daar bepaalde herinneringen bij krijgen over die situaties, maar dat is niet belangrijk.

Innerlijke beelden

Voor sommigen is het even wennen om zich bij deze benadering niet te identificeren met het rationele denken. Het is niet nodig om bij deze manier van zelfontplooiing het logische denken uit te schakelen. Het enige wat je hoeft te doen wanneer je aan je onderbewuste een vraag stelt, is gewoon wachten totdat de innerlijke beelden, geluiden of gewaarwordingen vanzelf opkomen. Het beste is om daarbij gewoon rustig te zitten, je lichaam te voelen en rustig door te ademen. Het is helemaal niet belangrijk of je het beeld dat op dat moment opkomt, (her)kent of begrijpt.

Voorbeeld: zo communiceert je onderbewuste met je

Een tijd geleden begeleidde ik een man die de energie van alle positieve ervaringen uit zijn middelbare schooltijd wilde laten samenkomen in één beeld. Hij begon erover na te denken en ‘maakte’ een collage van een basketbal (zijn favoriete sport uit die periode), het café bij de school, waar hij af en toe met zijn makkers stiekem naartoe ging, het eerste vriendinnetje dat hij zich uit die tijd herinnerde en de drie beste leraren uit die schoolperiode.

Terwijl hij in stilte bezig was aan deze innerlijke collage, hield hij zijn adem in. Ik zag een ernstige frons op zijn voorhoofd, waardoor ik vermoedde dat hij de beelden zelf aan het bedenken was. Toen ik hem ernaar vroeg, bevestigde hij mijn vermoeden, waarop ik hem vroeg: Wat is het eerste dat er vanzelf bij je opkomt, voordat je erover nadenkt? Daarop antwoordde hij: ‘Ik kreeg gedurende één seconde een vaag beeld van een soort π-symbool (de Griekse letter pi). Maar dat kan toch geen illustratie zijn van alle leuke momenten uit die periode?

Ik heb geen Grieks gestudeerd en wiskunde vond ik nooit het leukste vak.’Op mijn suggestie zette hij zijn collage even opzij en begon hij toch innerlijk ‘verder te kijken’ naar die geschreven pi die hij het eerst gezien had. Ik suggereerde hem om contact te maken met zijn voeten, benen en buik en ik liet hem enkele keren rustig diep in- en uitademen. Toen begon de π-figuur geleidelijk te veranderen, totdat het een driedimensionaal beeld werd, gemaakt uit een soort glad gepolijst metaal.

Aan het einde van de sessie, net voordat hij naar buiten stapte, herinnerde hij zich zijn klasuitstap naar Engeland, hetgeen voor hem veel betekend had in zijn schoolcarrière. Terwijl hij erover sprak kreeg hij plots ook herinneringen aan de stenencirkel van Stonehenge, die hij toen op deze reis bezocht had. Hij was dat deel van de uitstap allang vergeten, alhoewel het toen veel indruk op hem gemaakt had. Hij keek naar mij en begon te lachen op het moment dat hij met zijn innerlijk oog een zeer helder beeld zag van twee verticale stenen en een horizontale steen die erbovenop lag, zoals ook het geval is in Stonehenge.

Een week later belde hij me op om enthousiast te vertellen wat dit allemaal teweeg had gebracht, maar hij was vooral verbaasd dat hij drie dagen na de healing plots terugdacht aan een beeld uit de film A Space Odyssee 2001, die hij ook in zijn middelbare-schooltijd gezien had. ‘In die film komt een verticale, driedimensionale metalen rechthoek voor, precies zoals de drie stenen eruitzagen van mijn eerste symbool’, zei hij opgewonden.

Een verzameling van herinneringen

Ons onderbewuste kiest het beeld uit de enorme verzameling van alles wat wij ooit gezien hebben en waar we ooit over gehoord of gelezen hebben. Bovendien kiest ons onderbewuste ook uit het veld van het collectief geheugen, waar alle beelden en symbolen van de mensheid in opgeslagen zijn en waar we allemaal mee verbonden zijn. Het heeft daarbij de intelligentie om dát beeld te kiezen dat de beste ‘doos’ is om alle positieve energie te bevatten voor het thema waar we op dat moment mee werken.

Fragment uit: Het gouden geschenk

Het gouden geschenk

Het gouden geschenk

Ga het diepgaande genezingsproces aan met ‘Het gouden geschenk. Het proces van zelf-integratie als weg naar jouw diepste bron’ van J. Vanhove.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over je onderbewuste:

Deel dit artikel online

Gastauteur

Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *