Hoe dieren ons spiegelen (+ een oefening om de band met je dier te versterken)

Dieren kunnen ons leven enorm verrijken. Een van de redenen hiervoor is dat ze volledig in het moment leven. Dieren vragen zich, in tegenstelling tot mensen, niet af of ze iets morgen wel of niet moeten doen. Ze piekeren niet over het verleden of de toekomst, maar reageren op het moment zelf. Daarnaast zijn dieren vaak erg vergevingsgezind. Uiteindelijk eisen negatief menselijk handelen en onze negatieve energie toch hun tol bij welk dier dan ook.

Hoe negatieve energie kan zorgen voor mentale en fysieke problemen bij een dier

Negatief menselijk handelen en negatieve energie van mensen kan resulteren in mentale problemen of in fysieke of gedragsmatige uitingen bij een dier. Zo kan het zijn dat een paard met de benen stapt, lucht hapt of het hoofd laat hangen. Honden kunnen obsessief hun poten likken of in huis plassen en katten vallen mogelijk anderen aan. Ook kan het dat ze zichzelf onophoudelijk wassen of hun vacht verliezen.

We vragen ons af hoe we deze problemen kunnen oplossen, aangezien we allemaal willen dat onze dieren ons goed voelen. Belangrijk om te erkennen is dat niet alle lichamelijk problemen ook een lichamelijke oorsprong hebben. Fysieke problemen bij een dier zijn juist vaak het directe resultaat van een situatie waaraan de eigenaar van het desbetreffende dier heeft bijgedragen. We uiten onze vibraties via gedachten en handelingen en deze hebben enorme invloed op onze dieren. Het is belangrijk te erkennen dat er een verband is tussen de gezondheid van onze dieren en ons gedrag wanneer we bezorgd zijn over hun welzijn.

Dieren: een rechtstreekse reflectie van wie we zijn

Dieren spiegelen ons en ze zijn dan ook een rechtstreekse reflectie van wie we zijn. Zo reageren ze op onze aanraking, de toon van onze stem, onze bewegingen, maar ook ons humeur. Wanneer je bijvoorbeeld een aanvaring hebt gehad met een collega en bij thuiskomst nog loopt te mokken, reageert je hond waarschijnlijk anders wanneer je binnenkomt. Let maar eens op zijn lichaamstaal.

Het is dan ook belangrijk tijd te nemen om naar jezelf te kijken als jouw dier problemen heeft. Kijk naar je situatie, je leven, je dag, je houding en je vibratie. Er bestaat een grote kans dat de problemen bij je dier verdwijnen nadat je bij jezelf te rade bent gegaan. Wanneer we eenmaal één zijn geworden met onszelf, krijgen we een diepere band met onze dieren. Er opent zich dan een nieuwe wereld van bewustzijn en vibratie.

Oefening: negativiteit loslaten

Onderstaande oefening kan je helpen om negativiteit los te laten en gewoon te ‘zijn’. Hiermee help je dus niet alleen jezelf, maar ook je dier. Het gaat om de Animal Magic-techniek. Deze oefening helpt je om je band met het dierenrijk te verdiepen. Dit gebeurt door resonantie en energie met je dier te delen, in een setting van liefde en verbondenheid. Zoek een plek waar jij en je dier niet worden gestoord en voer vervolgend onderstaande stappen uit.

  1. Ga op de vloer zitten en laat je dier horizontaal voor je liggen, op zijn buik of op zijn zij, zodat je naast de schouder zit. Als je deze techniek met een paard doet (waarbij jij en je paard staan), probeer dit dan na het verzorgen. Ga ongeveer naast de schouderpunt van je paard staan.
  2. Leg je handen in je schoot of laat ze naast je rusten. Zorg ervoor dat je handpalmen omhoog wijzen en sta jezelf toe kalm, gecentreerd en gegrond te voelen. Neem drie reinigende ademteugen, maar adem niet uit over je dier. Draai dan je hoofd iets opzij. Observeer je dier en kijk goed naar het rijzen en dalen van zijn lijf. Laat je ademhaling synchroon verlopen met die van je dier.
  3. Breng je aandacht naar het midden van je voorhoofd en richt je op een onzichtbaar oog: je derde of intuïtieve oog. Leg dan voorzichtig een hand onder de kin van je dier en geef het dier de gelegenheid verbinding te maken door te snuffelen. Je handpalm moet volledig open zijn. Met je andere hand mag je het dier voorzichtig aaien. Begin bij de borststreek en beweeg in de richting van de aanzet van de staart. Probeer de staart niet aan te raken. Dieren gaan dan namelijk vaak bewegen. Breng de hand die het dichtst bij het achterlijf van je dier is terug naar de schouderpunt, aan de zijkant van zijn lichaam, in lijn met je hart.
  4. Blijf ongeveer een minuut lang contact houden met je dier en laat hem genieten van deze intieme, oprechte verbinding. Als je wilt, kun je de hand die het dichtst bij de voorkant van je dier is op je eigen hart leggen. Verleg dan je aandacht naar een gebied dat je in je derde oog begint te zien. Begin op al het andere te letten en let op wat je voelt in je eigen lichaam. Ga na een paar ogenblikken met een van je handen over het dier. Raak daarbij de huid niet aan, maar blijf er zo’n vijf centimeter boven en beweeg van kop naar staart. Let opnieuw op wat je voelt wanneer je met je handen over bepaalde delen van je dier heen gaat. Is de ademhaling van je dier veranderd?
  5. Kijkt het dier naar je handen? Voel je je emotioneel wanneer je je handen boven een bepaald gebied houdt? Krijg je beelden voor de geest? Ervaar je fysieke symptomen? Laat na zo’n vijf minuten je energetische verbinding rustig afzwakken en ga met je handen van de bovenkant van de kop naar de staart van je dier. Doe dat drie keer. Neem drie aardende ademteugen en duw je handen tegen elkaar voor je hartgebied.

Wanneer je bovenstaande oefening een paar keer per week doet, kun je jezelf synchroniseren met je dier en kun je enorme ontdekkingen doen over zijn gezondheid en zijn fysieke en emotionele welzijn. Je kunt dan niet alleen verandering vaststellen, maar ook bepalen of je dier misschien extra emotionele behoeften heeft. Als we de relatie met onze dieren verdiepen wanneer ze ontspannen en gezond zijn, worden we ons beter bewust van hun ‘normale’ gedrag. Je dier zal beter vertrouwd raken met jouw energie en die herkennen als iets waar het van geniet en zich veilig bij voelt.

Boekentip van de redactie: De taal van dieren

Wil je leren hoe je een hechtere band kan ontwikkelen met de dieren om je heen? Dan is De taal van dieren van Margrit Coates een boek voor jou. Het idee dat dieren, net als mensen, gedachten en emoties hebben wordt meer en meer geaccepteerd. Dieren zijn zich bewust van de innerlijke wereld van mensen, en hebben intuïtief door wat wij eigenlijk denken en voelen: zelfs als we dit zelf niet altijd weten. We kunnen door gebruik te maken van onze eigen intuïtie, inzicht en gezond verstand, afstemmen op dieren.

Bestel nu jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *