Hoe kun je omgaan met je paranormale gaven als ze je overweldigen?

Als je paranormaal begaafd of hooggevoelig bent, komt er veel informatie bij je binnen. Al deze indrukken kunnen je letterlijk en figuurlijk overweldigen. Je (spirituele) zenuwstelsel raakt overbelast, wat tot allerlei klachten kan leiden zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en zelfs depressie. Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor spiritueel ontwaken, biedt in dit artikel hulp!

Paranormale gaven

Wat wij als ‘normaal’ beschouwen is maar een klein deel van de realiteit en de meesten onderdrukken op dat moment hun emoties of zijn zich minder bewust van zichzelf of van de diepere connecties die ze met zichzelf en de wereld om zich heen hebben.

Laten we zeggen dat in de maatschappij 1 procent van de realiteit geaccepteerd wordt. Paranormaal begaafde of gevoelige mensen zien misschien 1,25 procent of zelfs 25 procent. Dit zijn natuurlijk maar cijfers om een beeld te schetsen. Er is een limiet aan wat paranormaal begaafde of gevoelige mensen zien en het is vaak zo dat hoe meer ze zien, hoe meer moeite hun lichamen hebben om ermee om te gaan.

Dit komt omdat je niet begrijpt wat er gebeurt en je niet in het bezit bent van de juiste middelen om ermee om te gaan. In de moderne wereld leer je niet hoe je met zulke gaven moet omgaan en in de afgelopen twintig jaar heb ik veel verschillende fysieke, psychische en spirituele wijzen uitgeprobeerd om te ontdekken hoe je door het leven kunt gaan zonder continu ziek of emotioneel uitgeput te zijn of migraines te hebben.

Over de chakra’s en de sushumna

Op het moment dat je je omgeving in je opneemt, neem je ook informatie op in je spirituele zenuwstelsel. Dat is een mooie naam voor je zenuwstelsel inclusief je chakra’s. Je spirituele zenuwstelsel ligt in je ruggengraat en in je hoofd. Probeer de sushumna (de middellijn of het centrale punt van je levensenergie in je ruggengraat) te zien als een soort supersnelweg die alles behandelt van een spiritueel tot een fysiek vlak in je lichaam. Dan pas zie je in hoe belangrijk je middellijn is.

Langs de sushumna liggen je chakra’s. Je chakra’s filteren als het ware informatie. Hier komt informatie van buitenaf als eerste binnen. Het is hun taak om die informatie te filteren en te verwerken in je spirituele lichaam en vervolgens je fysieke lichaam.

In mijn ogen bevatten het fysieke lichaam en de fysieke wereld een van de compactste en duidelijkste energieën op het continuüm. Daarna komt emotionele energie, dan mentale en vervolgens spirituele (van het meest compact naar het minst).

Overbelast zenuwstelsel

Hoe meer je ziet, hoe lastiger het wordt voor je spirituele zenuwstelsel om die informatie op te nemen en te filteren. Als we weer kijken naar de cijfers, zit er bijvoorbeeld een groot verschil tussen of je 1,25 procent van de realiteit ziet of 10 procent.

Als je zenuwstelsel overweldigd raakt, wordt dat ook wel ‘gefrituurd’ genoemd. Je zenuwstelsel bestaat in feite uit allemaal draden. De draden hebben normaal gesproken een soort beschermlaagje, maar als ze die laag verliezen doordat ze te belast raken, kan dat voor serieuze problemen zorgen. Als de draden ‘gefrituurd’ worden, en regelmatig ook, dan zijn ze niet meer in ongeschonden toestand. Ze hebben dat beschermlaagje niet meer en kunnen basisinformatie niet meer verwerken, laat staan intensere informatie die voorbijkomt.

Jeugdtrauma: paranormale gave om te overleven

Laten we het nog wat ingewikkelder maken. In mijn boek Gids voor paranormale gaven beschrijf ik hoe elk paranormaal begaafd persoon die ik heb ontmoet (paranormale gaven komen in verschillende vormen), een trauma heeft meegemaakt, voornamelijk een jeugdtrauma. Een ander aspect van paranormale gaven heeft te maken met de genetische opbouw en voorouderlijke trauma’s.

Je ontwikkelt die gaven om te overleven. Dat klinkt misschien niet best, maar de mens heeft altijd gedaan wat nodig is om te overleven, net zoals onze voorouders. Soms komt het dus voor dat bepaalde mensen zich meer bewust zijn van hun omgeving, stemmingswisselingen kunnen aanvoelen, voor anderen kunnen zorgen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, gedachten kunnen lezen enzovoorts. Alleen maar om veiligheid te garanderen.

Vecht of vlucht en rust en verteer

Maar een trauma heeft een verwoestend effect op het zenuwstelsel. Je zenuwstelsel heeft twee toestanden: vecht of vlucht en rust en verteer (of sympathisch en parasympathisch). Er bestaat ook een derde toestand, die tot stand komt als je trauma je zo diep in de parasympathische staat heeft gebracht (rust en verteer) dat de persoon verstijft.

De maatschappij zit als het ware vast in de vecht-of-vlucht-toestand. Veel mensen, zelfs niet-paranormaal begaafden, hebben last van hun spijsvertering, menstruatie en andere problemen, omdat ze nooit ‘uit’ kunnen staan (om te rusten en te verteren).

Maar een trauma, en voornamelijk de toestand waarin je verstijft, zorgt ervoor dat je chakrasysteem simpelweg niet werkt. Veel delen van het lichaam staan dan offline en de chakra’s kunnen niet open- of dichtgaan om te filteren zoals ze zouden moeten doen.

De nervus vagus: de zwervende zenuw

Wat ook belangrijk is binnen in je zenuwstelsel, is de zwervende zenuw, de nervus vagus. Dit is een van je hersenzenuwen (denk terug aan die draden waar ik het over had) en is met name belangrijk vanwege zijn lengte. De zenuw begint in je hoofd, stimuleert je hart, longen, spijsverteringskanaal en gaat door naar je bekken en je karteldarm.

Fysiologisch gezien betekent dit dingen zoals een onregelmatige hartslag, paniekaanvallen, momenten waarop je flauwvalt, problemen met je spijsvertering en menstruatie, erge hoofdpijn (zoals migraine) en een heleboel andere problemen wat betreft je stemming, inclusief depressie. Dit allemaal omdat de zenuw niet goed werkt. Er zijn interessante onderzoeken gedaan naar de effecten van stimulatie van deze zenuw in het geval van een depressie.

Gevolgen voor het immuunsysteem

Laten we verder kijken. Je zenuwstelsel werkt samen met elk ander systeem in je lichaam. Met name je immuunsysteem. Dit betekent dat je immuunsysteem ook niet naar behoren werkt als je zenuwstelsel continu uitgeput of overweldigd is of als het niet meer goed werkt om wat voor reden dan ook.

Terug naar je energetische en spirituele anatomie. Er is dus je sushumna, wat het centrale punt in je lichaam is (je middellijn), alle andere energetische punten in je lichaam bestuurt en waar je chakra’s zich bevinden.

Ida en pingala

Maar je hebt ook de ida en pingala. Deze twee zitten rondom de sushumna (stel je de staf van Hermes voor) en hun paden lopen door de sinussen (neusgaten), diep in het zeefbeen (achter de neus) en eindigt achter je derde oog. De ida en pingala zorgen voor een goede harmonie tussen je spirituele zenuwstelsel en je sushumna, maar openen je lichaam en je bewustzijn ook door middel van je ademhaling. De ida en pingala zijn kleiner dan de sushumna (het zijn geen supersnelwegen, maar eerder landweggetjes) en ze komen makkelijk stil te staan of werken niet goed als ze overweldigd raken. Dit zorgt voor sinushoofdpijn en het gevoel van smurrie in je hoofd.

Als je meer emotionele-mentale stress ervaart, ervaart je systeem dat natuurlijk ook. Ik wil er wel bij zeggen dat helderzienden of mensen die veel informatie binnenkrijgen (zoals visioenen, downloads of informatie vergaard uit spiritueel werk dat verwerkt moet worden) en die al een overweldigd en uitgeput systeem ervaren door te veel prikkels, een onverwerkt trauma en andere stressfactoren, makkelijk een crash in hun systeem kunnen ervaren door een visioen.

Met als gevolg dat ze last krijgen van migraine (het lichaam probeert dan alle informatie te verwerken) of problemen hebben met hun zenuwstelsel (een snelle hartslag, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid of een catatonische staat). Vervolgens crasht het zenuwstelsel, waardoor het immuunsysteem ook niet meer goed werkt.

Balans tussen je emotionele en fysieke staat

Dus, wat kun je hieraan doen? Het is belangrijk om te begrijpen wat je toestand precies veroorzaakt en om te leren hoe je met je paranormale gaven om kunt gaan, maar ik raad je ook aan om te zorgen voor een balans: een balans tussen je emotionele en fysieke staat

Ik snap dat dit simpel klinkt, maar zo’n balans is erg belangrijk voor je energetische anatomie om fysiek vermoeiende activiteiten aan te kunnen (denk aan yoga, tai qi, qi gong enzovoorts). Je fysieke gezondheid is dus van belang. Ik raad je ook aan om je systeem te ontspannen door soms even helemaal niets te doen (ja, leg je telefoon weg). Door regelmatig te ontspannen, krijgt je zenuwstelsel de kans om alle prikkels en emoties in je fysieke vorm te verwerken, waarna je systeem eindelijk kunt ‘rusten en verteren’. Zo houd je je zenuwstelsel gezond met dat beschermlaagje.

Gids voor paranormale gaven

Gids voor paranormale gaven

Ben jij paranormaal begaafd en wil je leren hoe je kunt omgaan met energieën en emoties van anderen? Ontdek hoe je jouw unieke heldervoelende kwaliteiten kunt beschermen en inzetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *