Hoe kun je omgaan met je sensitiviteit in contact met anderen? Vier gouden inzichten

Heb jij als kind geleerd hoe je kunt omgaan met je sensitiviteit? Als het antwoord Nee is, mag je dit artikel van psycholoog Wendy Gillissen niet missen. Ze deelt vier gouden inzichten die jouw leven lichter en nog mooier maken. “Dat je de gevoelens en emoties van anderen kunt voelen, wil nog niet zeggen dat je er iets mee hoeft.”

Het belangrijke is dat je de emotie bij de ander laat en zelf beslist hoe nu verder te handelen, of niet.

Waar empaten mee worstelen

In deze maatschappij wordt ons als kind doorgaans niet geleerd hoe we het best kunnen omgaan met sensitiviteit, heldervoelendheid en empathie. Wie gevoelig is voor de energieën en gevoelens van anderen, loopt daarom vaak tegen obstakels aan. De volgende vier inzichten laten zien hoe je kunt omgaan met je sensitiviteit in contact met anderen.

Vier waardevolle inzichten voor empaten

Voelen is niet hetzelfde als verantwoordelijk zijn

Dat je de gevoelens en emoties van anderen kunt voelen, wil nog niet zeggen dat je er iets mee hoeft. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen emoties. Wij leren als empaten in onze kindertijd vaak niet hoe we het best kunnen omgaan met het feit dat we zo veel voelen, van alles en iedereen om ons heen. We worden veelal in gezinnen geboren met ouders, broers en zussen die niet zo empathisch zijn en dus niet eens doorhebben dat dit bij ons speelt. Laat staan dat ze ons kunnen helpen ermee om te gaan.

Het oppikken van emoties en gevoelens kan tot veel onbewuste misverstanden leiden. Zo kun je geloven: ‘Oh, ik voel het verdriet van mijn vriend, dus moet ik er iets mee.’ Of zelfs, vooral als we heel jong zijn: ‘Ik voel de woede van mijn moeder, dus ligt het aan mij.’ Vaak helpt het al als jij je realiseert: het feit dat jij het voelt, wil niet zeggen dat jij ervoor verantwoordelijk bent. Het wil niet zeggen dat jij het hebt veroorzaakt. Voel, realiseer je dat het niet van jou is, laat het los en stem je weer af op jezelf.

Je kunt het feit dat je voelt waar de ander mee zit, wel gebruiken als aanwijzing. Nu je weet wat er bij de ander speelt, kun je een bewuste beslissing nemen. Misschien kun je er voor de ander zijn… maar zonder mee te deinen op diens emotie. Of misschien voel je dat het iets is waar je niets mee wilt of kunt. Het belangrijke is dat je de emotie bij de ander laat en zelf beslist hoe nu verder te handelen, of niet.

Het gevoel van de ander zegt niets over jou

Dat je het gevoel van de ander over jezelf kunt voelen, betekent niet dat het iets zegt over jou. Ook iets wat we niet leren in onze kindertijd. Als je zeer empathisch bent, kun je vaak voelen wat de ander voelt in connectie met jou of over jou. Maar dat is, alweer, het gevoel van de ander. In principe zegt het niets over jou. De ander kan vreugde voelen in het contact met jou of liefde, maar ook afkeer, bevreemding, jaloezie, woede of zelfs haat. Het feit dat je het voelt, betekent niet dat je het hoeft aan te nemen als de waarheid over jou.

Neem je gevoel serieus

Je intuïtie, onderbuikgevoel en sensitiviteit fungeren als antennes. Ze zijn vaak in staat om in een fractie van een seconde waar te nemen wat de waarheid is over een persoon of een situatie. Waar je brein nog achter de feiten aanhobbelt, zit je gevoel al op het juiste spoor. Neem je gevoel daarom altijd serieus.

Als je een onbehaaglijk gevoel hebt bij iemand die op het eerste gezicht misschien leuk of geweldig lijkt (qua uiterlijk, gedrag, reputatie…): luister ernaar en doe een stap terug. Observeer. Mogelijk pik je op hoe iemand werkelijk achter de façade is en zijn diens bedoelingen niet zuiver. Voel jij je onprettig in een groep, in een gebouw of op een plek? Luister naar dit gevoel. Er kan iets achter de schermen spelen wat zeer belangrijk is en niet goed voor jou is of mogelijk gevaar oplevert.

Je hebt het recht te voelen wat jij wilt

Ook dit wordt ons vaak niet geleerd: je hebt het recht jouw antennes te richten op waar jij blij van wordt. Als de ellende in de wereld je overspoelt via de tv en het internet, en je via deze kanalen nog meer energie oppikt van anderen, heb je het recht om ze uit te zetten. In de middeleeuwen werden we ook niet voortdurend op de hoogte gebracht van de ellende van anderen op duizenden kilometers afstand.

Sterker nog, het is een grote noodzaak om je te leren afstemmen op wat jij zelf wilt ervaren. Het is een onderdeel van het juist toepassen van de wet van aantrekking, het manifesteren van jouw werkelijkheid en het realiseren van jouw creaties. Als jij je voortdurend afstemt op de belevingswereld van de ander, of zelfs de gemanipuleerde ‘werkelijkheid’ van allerlei media, komt jouw creatie niet van de grond. Dan kun je niet neerzetten waarvoor je gekomen bent.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je standaard weg moet kijken van de pijn van anderen. Wat wél belangrijk is, is dat je onderscheid maakt tussen waar jij mogelijk met jouw aanwezigheid positief verschil kunt én wilt maken en waar niet. Bewuste keuzes maken is voor een empaat van levensbelang.

Waar stem jij je op af?

Sensitiviteit wordt weleens gezien als een last en het is waar dat het niet altijd makkelijk is om ermee te dealen. Maar in wezen is het iets heel moois. Het kan jou geweldig dienen als je er goed mee om weet te gaan. Het is een deel van jou. Het kan je met jezelf, je ziel, het universum en al wat is, verbinden. Het kan voor prachtige ervaringen zorgen in verbinding met liefdevolle mensen, dieren, de natuur, kunst, de engelen, je ziel en de Bron. Waar stem jij je op af?

Boekentip Inspirerend leven: Ben ik een empaat?

ben ik een empaatEmpaten zijn gevoelig voor de energieën en emoties van anderen, beschikken over een zesde zintuig en ervaren diepe spirituele verbondenheid met mensen en dieren. Dit kan overweldigend zijn en ervoor zorgen dat ze zichzelf totaal verliezen. Met deze praktische gids geeft Red Feather empaten alle tools in handen om zichzelf te versterken en zo hun rol in de ontwikkeling van de mensheid te kunnen omarmen.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over empaten:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *