Hoe kun jij je wapenen tegen narcistische manipulatie?

Mjon van Oers, auteur van Voorbij het narcisme, heeft een belangrijke boodschap: je kunt jezelf beschermen tegen narcistische manipulatie. Dat is jouw goed recht, ja, zelfs bittere noodzaak. “Narcisten zijn echte energie-vampieren. Ze kunnen jouw levenskracht stelen.” Mjon laat in dit artikel zien hoe jij jezelf ertegen kunt wapenen!

Het is belangrijk om te weten dat elke keer dat jij reageert, je narcisten voedt en ze zo weer energie geeft.

Zelftwijfel en angsten

De wereld is een plek vol geestelijke manipulatie. Je hoeft alleen maar naar de hoeveelheid reclame te kijken die ons probeert te beïnvloeden, zodat we bepaalde producten kopen. Naast deze vrij duidelijke vorm zijn er ook veel minder duidelijke vormen van manipulatie, zoals de geheime manipulaties van narcistische mensen.

Velen zijn hier niet alleen gevoelig voor – het zorgt er ook voor dat ze elke dag met zelftwijfel, een verminderd gevoel van eigenwaarde en angsten leven. Narcistische manipulatie is zeer schadelijk, maar de meeste mensen beseffen niet dat ze ermee leven. Totdat er iets gebeurt waardoor ze er niet meer omheen kunnen, omdat ze het voor hun neus zien.

Zelfbescherming is bittere noodzaak

Narcisten proberen jouw bewustzijn, waarneming van de werkelijkheid, blik op de wereld, emotionele controle en afweermechanismen te ondermijnen. Ze doen intensieve pogingen om jou te laten twijfelen aan de meest essentiële zaken. Ze zorgen voor verwarring in jouw leven om je zo te destabiliseren.

De verborgen narcistische manipulatie kan jou van je energie en levenskracht beroven. Door manipulatie ontstaat angst en hoe angstiger jij bent, hoe machtiger narcisten zich kunnen voelen. Als je dit eenmaal doorziet, dan is dat ook meteen je beste wapen om het tegen te gaan. Jezelf beschermen is niet alleen je goed recht. Als je te maken hebt met narcistische manipulatie, dan is het bittere noodzaak.

Stoïcijnse levenskunst: niet reageren

De meest effectieve manier om jezelf te beschermen, is het toepassen van de ‘stoïcijnse levenskunst’. Inzichten uit het stoïcisme (een belangrijke filosofie over gelukkig worden) zijn erg behulpzaam in de omgang met narcisten. Het stoïcisme gaat niet over het onderdrukken van je emoties. Emoties zijn menselijk en het uiten ervan ook. Wat het stoïcisme wél leert, is dat je de baas kunt zijn over je emoties

De stoïcijnse levenskunst gaat over de vrijheid en autonomie van de mens: we zijn vrij in onze reactie op alles wat er gebeurt in de wereld. Het geven van géén emotionele reactie is in het geval van narcistische manipulatie de beste keus. Dit vraagt om een strikte discipline. Zo zorg je ervoor dat je niet wordt meegezogen in het drama.

Het stelen van energie

Narcisten zijn echte energie-vampieren. Alleen al om die reden moet jij je energie echt voor jezelf houden. Feit is dat narcisten anders blijven proberen om energie van jou te stelen. Het is belangrijk om te weten dat elke keer dat jij reageert, je narcisten voedt en ze zo weer energie geeft. En dat is exact wat ze willen. Als ze weten dat ze een reactie van je krijgen, positief of negatief, zullen ze die proberen uit te lokken. Op dat moment stelen ze energie van je. De beste methode om dit te stoppen: weigeren om hun die energie te geven.

Natuurlijk is het beoefenen van de stoïcijnse levenskunst een aangeleerde vaardigheid, omdat het niet is zoals je normaal zou reageren. Het maakt niet uit dat je vanbinnen niet kalm bent. Zorg ervoor dat het vanbuiten wél zo overkomt. Toon geen uiterlijke emotie meer tegenover narcisten. Negeer alle pogingen om jou uit te lokken. Anders zullen ze eeuwig proberen je leven te verstoren voor de door hen zo begeerde aandacht.

Wrok inruilen voor vrede

De stoïcijnse levenskunst betekent niet dat je naïef moet zijn. Het betekent niet dat je doet alsof het allemaal niet gebeurt. Het betekent ook niet dat je de voor de hand liggende bewijzen van negatieve manipulatie negeert. Het betekent niet dat je wegkijkt van wangedrag en het betekent ook niet dat je afstand doet van je onderscheidingsvermogen tussen goed en kwaad. En het betekent zeker niet dat je stopt met jezelf beschermen tegen iets wat werkelijk een gevaar voor je kan zijn!

De stoïcijnse levenskunst betekent wél dat je de vrije wil hebt om te besluiten niet voortdurend te blijven vechten, maar om het strijdtoneel te verlaten. Je kunt dan objectief toekijken en denken: ‘Goh, daar hebben we weer een nare streek of gemene actie.’ Zonder dat de negatieve manipulatie jou van je stuk brengt.

Deze levenskunst helpt jou om vrede te vinden, waardoor jij verder kunt met je leven. Het is het opgeven van wrok en wraak en deze gevoelens inruilen voor vrede. Het vereist emotionele integriteit, spiritueel inzicht, de wijsheid vanuit je hart en het loslaten van je angstige ego-brein.

Het spel niet meespelen

Onthoud: wanneer je in een machtsstrijd met narcisten verwikkeld bent, blijven ze aan je trekken. Ze zien dit als een spel. De kunst is om het spel niet meer mee te spelen. Dit is uiteindelijk echt gemakkelijker dan je denkt, want vasthouden aan dingen die je boos maken is veel moeilijker: het creëert een blokkade in je energie. Je zult het misschien niet eens voelen, maar het zal blijven opduiken. Het bezorgt je keer op keer negativiteit, pijn en stress, totdat je de weerstand laat gaan en je openstelt voor acceptatie.

Verruil de conflicten voor de stoïcijnse levenskunst. En ja, het is echt een kunst, want het vraagt om veel oefening en werken aan jezelf. Maar het geeft je veel meer rust dan al het andere wat je probeert. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het werkt en jij er het gewenste resultaat mee bereikt, zodat je niet langer gemanipuleerd kunt worden.

Waardevolle inzichten

Ongemak, conflicten, pijn en verdriet horen bij het leven en zeker bij de omgang met narcistische mensen. Door dat te accepteren en door zelf te bepalen hoe en óf je ermee omgaat, maak je het probleem minder groot. Op deze manier maak je ook de narcisten in je leven minder overheersend, wat jou een hoop energie bespaart. Algemene kennis van narcisme kan je laten zien hoe deze vorm van manipulatie ontstaat en op je inwerkt. Deze inzichten geven je de mogelijkheid om te voorkomen dat het controle over je krijgt of houdt.

Wil je meer lezen over narcisme?

Voorbij het narcisme is vanuit het hart geschreven voor iedereen die met dit complexe fenomeen te maken heeft.  Het is een zeer compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

bestel nu

Door anderen gelezen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *