Hoe laat je de emotionele binding die je met het verleden hebt los?

Draag jij je verleden iedere dag met je mee, maar zou je graag vandaag ten volle willen leven? We mogen deze oefening van Louise Hay uit Je kunt je leven helen delen, zodat je mag gaan ontdekken wat jou precies tegenhoudt en hoe je met vergeving het verleden achter je mag gaan laten, stap voor stap.

Je door het verleden tegen laten houden

Veel mensen die bij me (Louise Hay, red.) komen zeggen dat ze niet van vandaag kunnen genieten vanwege iets wat in het verleden is gebeurd. Omdat ze iets in het verleden niet of op een bepaalde manier gedaan hebben, kunnen ze vandaag niet ten volle leven. Omdat ze iets niet meer hebben wat ze in het verleden wel hadden, kunnen ze niet van vandaag genieten. Omdat ze gekwetst zijn in het verleden, willen ze nu geen liefde ontvangen. Omdat er iets naars gebeurde toen ze iets één keer deden, weten ze zeker dat het vandaag weer mis zal gaan. Omdat ze één keer iets gedaan hebben waar ze spijt van hebben, weten ze zeker dat ze voor altijd een slecht mens zijn. Omdat iemand ze één keer iets aandeed, ligt het nu altijd aan de ander dat hun leven niet is zoals ze dat willen. Omdat ze kwaad zijn over iets uit het verleden, blijven ze gelijk willen hebben. Omdat ze vroeger slecht zijn behandeld, willen ze niet vergeven.

Omdat ik niet werd uitgenodigd voor het schoolfeest, kan ik vandaag niet van het leven genieten.

Omdat ik het niet zo goed deed op mijn eerste auditie, ben ik nu altijd panisch tijdens audities.

Omdat ik gescheiden ben, kan ik vandaag het leven niet ten volle beleven.

Omdat ik een keer gekwetst ben door een opmerking, kan ik nooit meer iemand vertrouwen.

Omdat ik een keer iets gestolen heb, moet ik mezelf eeuwig blijven straffen.

Omdat ik arm was als kind, heb ik nu ook geen kans.

Wat we vaak weigeren te begrijpen, is dat het verleden vasthouden alleen ons pijn doet, hoe erg dat verleden ook was. Het kan hen niet schelen. Meestal zijn ‘zij’ het zich niet eens bewust. We doen alleen onszelf pijn door te weigeren ten volle in dit moment te leven.

Wat is gebeurd is gebeurd, het verleden is voorbij en kan niet veranderd worden. Dit is het enige moment dat we kunnen ervaren. Als we klagen over het verleden, ervaren we op dat moment onze herinnering en kunnen we het huidige moment niet werkelijk ervaren.

Oefening: wat ben je bereid los te laten?

Laten we nu onze gedachtewereld zuiveren van het verleden. Laat de emotionele binding die je met het verleden hebt los. Laat de herinneringen eraan slechts herinneringen zijn.

Als je terugdenkt aan de kleren die je in de derde klas droeg zul je merken dat je hiermee geen emotionele binding hebt. Die kleren zijn maar een herinnering.

Hetzelfde is mogelijk met alle gebeurtenissen die voorbij zijn. Hoe meer we loslaten, hoe beter we in staat zijn al onze mentale kracht te gebruiken om van dit moment te genieten en een prachtige toekomst te creëren.

Schrijf alle dingen op die je bereid bent los te laten.

  • Hoe groot is je bereidheid om dit te doen? Kijk naar je reacties.
  • Wat kun je doen om dit los te laten?
  • Hoe bereid ben je om dat te doen?
  • Hoeveel weerstand voel je?

Vergeving

De volgende stap, vergeving. Het vergeven van onszelf en van andere mensen bevrijdt ons van het verleden. Een cursus in wonderen stelt steeds opnieuw dat vergeving het antwoord is op vrijwel alles. Ik weet dat we meestal nog iets te vergeven hebben als we te maken hebben met een blokkade. Als we nu niet meegaan met de stroom van het leven, betekent dat meestal dat we iets vasthouden wat in het verleden is gebeurd. Het kan zijn dat we spijt hebben, verdrietig zijn, pijn lijden, bang zijn, ons schuldig voelen, onszelf verwijten maken, kwaad zijn, wrok koesteren of zelfs wraak willen nemen. Deze gemoedstoestanden komen vaak voor als we niet willen vergeven; als we weigeren los te laten en het huidige moment te beleven.

Liefde is het antwoord bij iedere heling en de weg naar liefde is vergeving. Vergeving lost wrok op.

Boekentip: Je kunt je leven helen

Wil je liefdevol naar jezelf kijken en afscheid nemen van oude gedachtepatronen die vast gaan zitten in je lichaam? Louise Hay geeft heel veel handvatten en hulp in de vorm van inspirerende teksten, ervaringen en voorbeelden van anderen, meditaties en affirmaties. Zo kun jij die knoop in je maag gaan loslaten.

Ga aan de slag met jouw oude pijn en bestel nu met gratis verzending!

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *