Holisme en opvoeding: samen met je kind in balans

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig is en opgroeit in een stabiele en veilige omgeving. Wanneer je je kind volledig tot bloei wilt laten komen, kun je hem of haar begeleiden om helemaal zichzelf te zijn. Je kunt je kind laten ontdekken wat zijn ware verlangens, talenten en wensen zijn, vanuit een holistische visie. En door ook zelf op zoek te gaan naar jouw eigen passie en dromen, kun je samen met je kind holistisch in balans zijn.

Een holistische visie betekent dat je uitgaat van verbinding. Alles in en om je heen staat in verbinding met elkaar en het één kan niet zonder het ander. Holistisch gezien besta je uit vijf niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetische en spiritueel. Als die niveaus met elkaar in balans zijn, dan kun je spreken van een gezonde balans tussen lichaam en geest. En wanneer je in je opvoeding, vanuit je eigen bewustzijn, aandacht besteedt aan al die niveaus en de verbinding ertussen, wordt de verbinding met je kind nog sterker en stabieler. Holistisch opvoeden is een proces waarbij je dus niet alleen je kind begeleidt, maar ook jezelf.

Zorg goed voor jezelf

Je wilt je kind veiligheid, gezondheid, structuur en gezondheid meegeven in je opvoeding. Als je holistisch opvoedt, is de zorg voor jezelf de eerste prioriteit. Vanuit een bewuste en kritische houding naar jezelf kijken, levert je inzichten op in wie je werkelijk bent en wat jij nodig hebt (en juist niet) om gezond en gelukkig te zijn. Zo kijk je ook op een heel andere manier naar je opvoeding en naar je kind.

Bedenk maar eens wat er gebeurt als jij je als opvoeder ongelukkig, moe en prikkelbaar voelt door slaapgebrek, stress, negatieve gedachten en een opgejaagd gevoel. Hoe komt jouw boodschap om gezond en gelukkig te zijn aan je kind dan over? Ben je dan eerlijk en liefdevol tegen jezelf en je kind.  Wees niet bang of voel je niet schuldig: dit zijn dingen die in je leven als opvoeder geen uitzondering zijn. Alle ballen hoog houden valt soms gewoon niet mee.

Maar hoe doe je dat dan?

Wanneer je weet dat je te weinig slaap, teveel stress, een overvol hoofd en weinig energie hebt, dan ben je je er dus bewust van. En vanuit die bewustwording kun je tijd voor jezelf nemen, zorgen voor voldoende ontspanning en beweging en zo een gezonde balans creëren. Door goed voor jezelf te zorgen, krijg je een gezonder lichaam en een heldere geest. En vanuit dat uitgangspunt kun je ook goed voor je kind zorgen, vanuit een holistisch oogpunt.

Alles waar je je aandacht op richt, groeit. Hoe meer aandacht je geeft aan jouw spanning en vermoeidheid, hoe groter dit zal worden. Om dit om te buigen en je aandacht te leggen op wat je echt wilt vergroten, kun je  deze mooie meditatie doen:

De verbinding met je kind

Samen met je kind in balans zijn betekent dat je dieper ingaat op wie jij bent en wie jouw kindje is. Om je kind te helpen ontdekken wat zijn of haar talenten en wensen zijn, kun je allerlei dingen samen ondernemen. Op elk holistisch niveau, op een leerzame en speelse manier. Graag geef ik je een aantal ideeën mee om samen met je kind op reis te gaan naar jullie talenten, wensen, verlangens en passie in dit leven dat jullie samen verbindt.

1. Samen naar buiten: fysiek en energetisch

Waarschijnlijk wandel je wel eens met je kind in een mooi natuurgebied, park of bos. Wanneer je daar een extra dimensie aan toevoegt, bied je jezelf en je kind spelenderwijs een manier om fysiek en energetisch gezond te zijn. Ga samen op pad, de natuur in. Onderweg gaan jullie samen benoemen wat je allemaal ziet, wat je hoort, ruikt en misschien proeft. Maak er een spelletje van door je kind te laten zoeken naar iets wat jij hoort en niet ziet. Wat zou het kunnen zijn?

En laat je kind hetzelfde doen bij jou. Oordeel niet over wat jullie antwoorden zijn. Het gaat om puur waarnemen en samen je zintuigen op scherp zetten. Laat je kind vertellen wat hij waarneemt, wat het gevoel of idee erbij is. Vertel dit zelf ook en deel elkaars ervaringen. Speuren en zoeken op basis van jullie zintuigen geeft fysieke kracht en maakt jullie energiek. De verbinding met je kind is voelbaar aanwezig!

2. Denkspelletje: mentaal en emotioneel

Leuk om op een druilerige dag te doen: samen met je kind je gedachten proberen te vatten. Pak een pen, potloden en papier en ga lekker aan de keukentafel zitten. Om de beurt zeg je hardop wat je gedachte op dat moment is. Die schrijf of teken je vervolgens op het papier. Vervolgens vertellen jullie wat je voelde bij het tekenen of opschrijven.

Laat je kind vertellen, in zijn of haar eigen woorden. Vindt hij de gedachte fijn? Bewaar dan de tekening. Vindt hij het een vervelende, nare, irritante gedachte? Laat je kind de tekening dan verfrommelen en weggooien. Doe dit zelf ook, en deel vooral wat je denkt en voelt. Zo leren jullie wat er in jullie omgaat, en dat je die gevoelens er gewoon bij mag hebben maar ze weg kunt doen als je ze vervelend vindt.

3. Wat zou je nu echt willen? Spirituele ontdekkingsreis

Welke dromen, wensen en verlangens hebben jullie en hoe kom je daarachter? Voor deze oefening kun je zoveel tijd nemen als je wilt. Het is een oefening die het spirituele niveau aanraakt: jullie gaan samen ontdekken waar je echt gelukkig van wordt. Neem een groot stuk karton of papier, zorg voor een stapel tijdschriften waar je in mag knippen en gewapend met schaar, lijm en kleurpotloden gaan jullie allerlei dingen verzamelen om je passie en verlangens zichtbaar te maken.

Knip plaatjes uit die je een fijn gevoel geven, kies kleuren die je mooi vindt, schrijf op wat je gelukkig maakt en wat jullie dromen zijn. Zo ontstaat er een ‘vision board’: een visuele uiting van jullie diepe verlangens. Zorg voor interactie tijdens het werken aan het vision board. Samen bespreken en elkaars werk bekijken, vragen stellen en bewonderen. En vooral: elkaar begrijpen en de verbinding voelen.

Puur en onvoorwaardelijk

Holistisch opvoeden is iets wat je niet zomaar even toepast. Het is een manier van leven, een integratie van bewustwording en zelfliefde. Met de oefeningen die ik hiervoor op de verschillende niveaus heb aangedragen, kun je de eerste stappen zetten in een holistische manier van opvoeden. Zo kun je die onbreekbare verbinding met je kind op een hele mooie manier beleven. Samen bezig zijn, in gesprek gaan, puur waarnemen, ervaringen delen en ontdekken wat de ander bezighoudt. Dit ervaar je als de zachtste en meest voelbare energie die er is tussen jou en je kind: onvoorwaardelijke liefde, in balans met elkaar en alles er omheen. En zo ontdekken jullie samen wie je werkelijk bent!

Ben je geïnteresseerd in een holistische manier van opvoeden en wil je hier meer over leren? Volg dan de online cursus Holistisch Opvoeden van ZoMa Opleidingen. In deze diepgaande cursus leer je, naast theorie over de basisprincipes van opvoeding, opvoedingsstijlen en communicatie, alles over holisme, zelfonderzoek, leven vanuit je essentie én hoe je dit in de opvoeding van je kind kunt integreren. Als lezer van Inspirerend Leven betaal je slechts € 99: een korting van € 100! Gebruik bij je inschrijving de speciale kortingscode ZOMAPC520. Lees hier meer over de cursus en de inschrijfmogelijkheden!

Boekentip van de redactie: Puur elkaar grootbrengen

puur elkaar grootbrengen Dit boek is een pleidooi om écht tijd voor elkaar vrij te maken. We kunnen veel van elkaar leren als we er de tijd voor nemen. Jolijn Hendriks geeft in haar kenmerkende prettige schrijfstijl vele herkenbare voorbeelden uit haar praktijk en uit haar eigen leven. Ook doet ze suggesties en geeft ze tips over hoe je dit in je eigen leven kunt toepassen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 17,50

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *