Holistische (eet)tips om extra winterkilo’s te voorkomen

Tegenwoordig hebben we allemaal een heerlijk verwarmd huis en dikke kleding en hoeft dat in principe niet, maar de behoefte naar warm en zwaar voedsel hebben de meesten van ons toch. Zwaarder eten in combinatie met minder beweging en de vele lekkernijen en etentjes rondom de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je weinig energie ervaart en dat er, zonder dat je het door hebt, ineens een aantal winterkilo’s ontstaan.

Ook maakt het ons vatbaarder voor verkoudheid, griep en koorts en we willen juist fit en zonder winterdip de winter door. Hoe je dat doet? Deze holistische (eet)tips helpen je erbij!

Holistische (eet)tips die een winterdip voorkomen

Alles om je heen verandert altijd. Het seizoen, de temperatuur, de tijd en ook de cellen in je lichaam veranderen continu. Tijdens de donkere wintermaanden kun je die grote veranderingen in je lichaam goed voelen. Grote kans dat je sneller moe bent, minder energie ervaart en veel behoefte hebt om lekker binnen te zijn en op de bank te hangen, dat hoort er gewoon bij. Ook als het om eten gaat zal je waarschijnlijk andere behoeftes voelen tijdens de donkere wintermaanden.

Het fruit, de salades en de groene smoothies waar je in de zomer zo van genoot krijg je ineens niet meer weg. En dat is heel normaal. In de winter hebben we meer behoefte aan warm voedsel en zwaardere kost zoals warme soepen en stamppotten. Niet vreemd natuurlijk, want vroeger moesten we een vetlaagje opbouwen om ons te beschermen tegen de kou.

1. Eet suikervrij

Laat snelle koolhydraten en geraffineerde suikers zoveel mogelijk weg uit je voedingspatroon. Ze verlagen je weerstand en hebben een negatief effect op je immuunsysteem. Het helpt om koolhydraatarm te eten, daarmee merk je al snel dat je minder behoefte krijgt aan suikers en zoet eten.

Zorg ervoor dat je volwaardige voeding eet die je immuunsysteem versterkt en die echt voedzaam is voor je lichaam. Denk aan warme soepen vol met verschillende soorten groenten waardoor je veel vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vooral de vitamine C kun je tijdens de winter goed gebruiken om je weerstand op peil te houden.

Eet vlees- en vissoorten van goede kwaliteit die je lichaam voorzien van eiwitten, ijzer en andere belangrijke mineralen. Eet ze bijvoorbeeld bij een gezonde stamppot.

Voeg regelmatig noten, zaden en pitten toe aan je eetpatroon. Ze voorzien je lichaam van gezonde vetten en magnesium. Eet ze als tussendoortje, maak er een heerlijke notenpasta van of strooi ze over de havermout.

Zeker als je voldoende energie wilt ervaren, af wilt vallen of op gewicht wilt blijven tijdens de winter is deze eerste tip erg belangrijk.

2. Maak gebruik van gezonde smaakmakers en kruiden

Gebruik veel ui en knoflook om je eten op smaak te maken. Niet alleen omdat het je eten smaak geeft, maar ook omdat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Je kunt ze ook wel zien als een natuurlijke antibiotica dat helpt om virussen te bestrijden. Ze boosten je immuunsysteem. Voeg ze toe aan je soepen en stampotten.

Maak verder elke dag kruidenthee van verse kruiden zoals munt, kamille, salie en gember. Ze hebben vele geneeskrachtige eigenschappen die jouw gezondheid ondersteunen tijdens de koude donkere dagen.

3. Hou je darmflora gezond

Je darmen zijn het belangrijkst als het gaat over een goede weerstand en een sterk immuunsysteem opbouwen. Onze spijsvertering beschermt ons tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je je lekker en fit voelt. Om je darmflora gezond te houden doe je er goed aan om regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen. Denk aan tempeh, zuurkool, Griekse yoghurt, kefir, kombucha, misosoep en augurken.

4. Laat cafeïne achterwege

Heerlijk die koffie, zeker wanneer je je moe voelt en moeite hebt met wakker worden tijdens de donkere dagen. Helaas heb je er steeds meer van nodig om het oppeppende effect te ervaren. Geen koffie drinken zorgt er juist voor dat je fitter opstaat en meer energie ervaart.

Als je moeite hebt om het achterwege te laten, vervang het dan door deze heerlijke warme kruidendrank:

Benodigdheden voor 1 kop:

 • 200 ml ongezoete amandelmelk
 • ½ tl kaneel
 • ¼ tl kurkuma
 • ½ tl zwarte peper
 • ¼ kardemompoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • ¼ tl nootmuskaat
 • ½ tl ghee

Bereidingswijze:
1. Doe de ongezoete amandelmelk in een steelpannetje. Voeg de kruiden en de ghee toe, roer goed door elkaar en breng op laag vuur langzaam aan de kook.

2. Laat vijf minuten zachtjes koken en schenk in je favoriete mok.

Tip: Drink het drankje rustig op, voeg eventueel een beetje honing toe als je behoefte hebt aan zoet en geniet!

5. Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol als het gaat om een optimale werking van het immuunsysteem. De makkelijkste manier om er voldoende van binnen te krijgen is door zonlicht. Maar tijdens de donkere dagen wordt dat natuurlijk lastig.

Er zijn bepaalde risicogroepen waarvoor vitamine D extra belangrijk is tijdens de donkere winterdagen. Dat zijn:

 • Mensen met een donkere huid
 • Kinderen
 • Ouderen
 • Zieke mensen die niet buiten komen
 • Mensen met overgewicht

Voedingsmiddelen die Vitamine D3 bevatten zijn vette vissoorten zoals sardines en zalm en ook eieren. Een vitamine D supplement is voor de meeste mensen aan te raden tijdens de wintermaanden en zeker als je in de risicogroep valt. Een visolie van goede kwaliteit met vitamine D doet ook goed voor een ijzersterke weerstand.

Tot slot

Naast gezond eten zijn er natuurlijk meerdere dingen die je kunt doen om fit te blijven tijdens de winter:

 • Laat je huis regelmatig lekker doorwaaien door de ramen open te zetten voor frisse doorloop van lucht in je huis.
 • Zet je huis vol met planten.
 • Was je handen met een natuurlijke zeep.
 • Hou je huis schoon met een zelfgemaakte natuurlijke reinigende spray van azijn, teatree olie en essentiële oliën.
 • Beweeg! En dat kan ook in huis als je niet naar buiten wilt. Zet je favoriete muziek aan en dans.
 • Doe dagelijks ademhalingsoefeningen.
 • Douche koud af!

Verwen jezelf met het Self-care & Rituelen boek

Self-care en rituelenSelf-care & Rituelen helpt je om beter voor jezelf te zorgen. In dit boek vind je alle inspiratie om van je huis een oplaadplek te maken. Met ruimte voor je verlangen naar balans, een gezond lichaam, meer zachtheid en schoonheid. Ook kun je aan de slag met een persoonlijk self-care plan. Het helpt je om tijd voor jezelf te nemen in een wereld die altijd ‘aan’ staat en dat is soms precies wat we nodig hebben.

Bestel jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor € 17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

The post Holistische (eet)tips om extra winterkilo’s te voorkomen appeared first on Inspirerend leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *