Hooggevoeligheid: ben jij een harmonieschepper of pleaser?

Een harmonieuze omgeving laat mensen bloeien. Je werkt er beter en je leeft er beter. Ben je hooggevoelig? Dan is er een grote kans dat je heel veel waarde hecht aan harmonie. Je houdt waarschijnlijk nog meer van harmonie dan andere mensen. In dit artikel kom je erachter of jij een evenwichtige harmonieschepper bent of meer een schijnharmonieschepper; een pleaser.

Harmonie is een term uit de muziek, het samenspel van klanken dat schoonheid schept. Maar binnen de muziek zijn er allerlei verschillende manieren om harmonie te scheppen. Van rustig en kalm tot opwekkend en zelfs opzwepend. De noten werken samen om iets groters te creëren.

De harmonieschepper

Er zijn mensen die harmonie kunnen creëren. Als je zo’n mens bent, heb je een fijne, positieve sfeer om je heen. Je weet anderen het gevoel te geven dat je hen ziet. Mensen zijn graag in je nabijheid want als jij er bent dan loopt het allemaal gewoon beter. Als je werkt met dergelijke mensen om je heen, werk je op een fijne plek.

Pleasen en schijnharmonie

Alleen, talent hebben om harmonie te scheppen is niet hetzelfde als dat talent goed gebruiken. Want, om een misverstand uit de weg te ruimen: harmonie scheppen is niet hetzelfde als pleasen. Er zijn mensen, en misschien ben jij er een van – die ontzettend goed aanvoelen wat een ander wil of nodig heeft. En die dat dan dus gaan geven. Ongeacht of het voor hen goed is of niet. Dan krijg je weliswaar harmonie van buiten. Maar dat gaat ten koste van de harmonie van binnen.

Mensen die hun hooggevoeligheid op deze manier gebruiken zijn er vaak erg goed in om hun onvrede weg te stoppen en op deze manier energieblokkades te creëren voor zichzelf. Je kunt jezelf dan voor de gek houden over hoe ver je al bent op je spirituele pad. Maar eigenlijk heb je gewoon twee keer schijnharmonie gecreëerd.

Hoe minder harmonie je van binnen hebt – onderdrukt of niet – hoe groter je behoefte aan harmonie van buiten. Als je een pleaserspatroon hebt, kun je zo nog vaster komen te zitten. Maar zo hoeft het niet te zijn.

De harmonieschepper en negativiteit

Echte harmoniescheppers zijn niet bang voor negativiteit.

Bij een boeiend muziekstuk word je regelmatig verrast door een noot die anders is. Een dissonantie die ineens de boel openbreekt. Er is ruimte voor vernieuwing, voor spannend en onverwacht: het verschil tussen muziek en muzak.

In het leven is het ook zo. Echte harmonie is niet bang voor dissonante noten. Er is ruimte voor de tegenstem, want de tegenstem heeft wat te melden. Als je een harmonieschepper bent, schrikken negatieve emoties je niet af. Je kunt luisteren met respect zonder mee te moeten in het verhaal of je eigen positie op te geven. Je kunt meebewegen voor zover het nodig is, ruimte creëren en helpen oplossingen te vinden die iedereen rijker maken. Echte harmoniebrengers zijn niet bang voor mensen die een dissonante noot inbrengen, maar weten die op waarde te schatten. Daarvoor is het nodig dat ze sterk genoeg in hun schoenen staan om ruimte te geven aan het dissonante geluid en niet te bang zijn dat dat het hele stuk over  zal nemen. Want een harmonieschepper kan ook op een respectvolle manier begrenzen.

Geen angst voor eigen stormen

Om dat te kunnen is het nodig dat je niet bang bent voor je eigen stormen. Je loopt niet weg voor je eigen dissonante tonen. Je kent jezelf en je kunt je eigen boosheid zien aankomen en dus hanteren. Niet door stoom af te blazen, maar door je grenzen in bezit te hebben. Jij durft klaar is klaar te zeggen voor de boel uit de hand loopt. Want je geeft jezelf bestaansrecht en het recht om ruimte in te nemen ongeacht de meningen van anderen. Niet dat je anderen pijn wil doen of hen ruimte wil ontnemen. Maar omdat je geleerd hebt dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor ons eigen leven.

Je kunt een echte harmoniebrenger zijn als je mens durft te zijn en je eigen zwakke plekken durft te omarmen. Je hebt harmonie van binnen en daar horen je eigen dissonanten bij. Als je weet wie je bent kun je stevig staan. Zelfacceptatie en zelfrespect geven je bodem en vanuit die stevigheid kun je uitreiken naar anderen. Maar ook grenzen stellen aan andermans gedrag.

Ben je toch meer een pleaser?

Dan heb je nog steeds het talent. Wat je nodig hebt is werken aan je basis. Aan er mogen zijn, precies zoals je bent. Hoe meer jij mag zijn wie je bent van jezelf, hoe makkelijker het is om anderen te laten zijn wie ze zijn. Willen mensen dingen van je die je niet wilt geven? Dan mogen ze dat willen zonder dat jij de behoefte voelt om hen te veranderen of mee te gaan in hun verhaal. Dat geeft jou heel veel ruimte, maar paradoxaal genoeg de ander ook. Want de mensen die het hardste de pleasers nodig hebben, zijn meestal de mensen die zichzelf ook het minst accepteren. Daarom is het ook nooit genoeg. En hoe meer ze hun zin krijgen, hoe minder ze om kunnen gaan met tegengeluid. Komt er tegengeluid, dan kan dat hard raken. Maar gek genoeg blijkt dat niet het einde van de wereld te zijn. Een liefdevolle spiegel heeft geduld tot iemand erin kan kijken, zonder wegkijken het probleem van de spiegel te maken.

Hoe meer je dat kunt, hoe meer je je talent om harmonie te scheppen naar buiten kunt brengen zodat jouw aanwezigheid iedereen helpt om samen een groter geheel te zijn. Met alle ruimte voor de individuele noten met hun unieke klank.

Geschreven door: Gerry Damen

Boekentip: Stop met pleasen, denk eens aan jezelf 

Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Hoe pak je het aan om grenzen te stellen, zonder je schuldig te voelen? En word je dan nog wel aardig gevonden? Andrea Mathews denkt met je mee hoe je de patronen van pleasen kunt herkennen én los kunt laten.

Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Maak jij de stap van pleaser naar harmonieschepper? Deze artikelen en cursus kunnen je daarbij helpen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *