Hooggevoeligheid & burn-out: waarom meer dan de helft van HSP’s een burn-out krijgt

Van de Nederlandse HSP heeft maar liefst 57% een burn-out gehad. Dat is méér dan 1 op 2 HSP! En dat terwijl het percentage over de totale Nederlandse bevolking ‘maar’ rond de 19% ligt. Internationaal loopt het percentage HSP dat een of meerdere burn-outs heeft gehad overigens nog hoger op, tot wel 75%. Hoe komt het dat zoveel HSP burn-out raken? En hoe voorkom je het?

Veel hoogsensitieve personen zijn voornamelijk gericht op hun externe omgeving en vergeten daarmee stil te staan bij hun interne leefwereld waardoor ze hun eigen behoeften niet (op tijd) vervullen.

Jouw sensitiviteit brengt ontzettend veel kwaliteiten en bijzondere voorkeuren met zich mee. Zo zijn HSP vaak meer dan gemiddeld goed in hun werk, verbinden ze graag met collega’s en zijn ze sterk afgestemd op de behoeften van de mensen om hen heen. Als HSP kun je je ontzettend goed inleven en wil je anderen graag helpen. Bovendien zijn HSP vaak een stuk accurater in het uitvoeren van werkzaamheden door hun oog voor detail. Een aanwinst voor elk bedrijf dus!

Maar die betere presentaties en kwaliteiten kosten hoogsensitieve personen ook iets. HSP zijn na het uitvoeren van werk namelijk vaak vermoeider en ervaren meer stress dan niet-HSP. Omdat het systeem van HSP stressgevoelig is, ervaren ze ook vaker langdurige stress. En dat is nou precies hetgeen dat tot een burn-out kan leiden.

HSP zijn dus gevoeliger voor stress. Maar waardoor raken we dan zo gestrest? Uiteraard verschilt dat in detail per persoon, omdat je naast je sensitiviteit natuurlijk ook je eigen voorkeuren, patronen en stressfactoren hebt. Maar er zijn wel een aantal punten waar bijna alle HSP stress door opbouwen, namelijk:

Druk om goed te presteren

HSP zijn, nog meer dan anderen, gericht op goed presteren. We leggen de lat hoog en vragen daardoor veel van onszelf. Dit leidt tot uitmuntende prestaties, maar kan ons ook veel energie kosten.

Optimale-optie-ambitie

Daarnaast willen we het niet alleen voor onszelf, maar voor iedereen goed doen. Hierdoor wringen we onszelf in bochten waardoor we het ons er vaak niet makkelijker op maken en gaan we geregeld over onze eigen grenzen.

Sterk rechtvaardigheidsgevoel

HSP hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat is een fantastische kwaliteit die ervoor zorgt dat we het voor iedereen goed willen doen, maar dit kan ook nog wel eens teleurstellingen met zich meebrengen die we soms lastig vinden om los te laten.

Gericht op de externe omgeving

Veel hoogsensitieve personen zijn voornamelijk gericht op hun externe omgeving en vergeten daarmee stil te staan bij hun interne leefwereld waardoor ze hun eigen behoeften niet (op tijd) vervullen. Ook hier betekent het dat we weer over onze eigen grenzen gaan, wat vaak ten koste gaat van onze rust en energiebalans.

Te weinig rust

Meer stress ervaren na een gebeurtenis of even kort over je eigen grenzen gaan om iets te bereiken is geen probleem an sich. Als je daarna maar weer voldoende hersteltijd inbouwt. Maar veel hoogsensitieve personen doen dat niet. Soms omdat ze zich over-verantwoordelijk voelen, of hetzelfde patroon aan willen houden als collega’s; en soms ook gewoon omdat ze zich er simpelweg niet bewust van zijn dat ze meer rust nodig hebben dan een collega die dezelfde taak uitvoert. Toch is het wel belangrijk dat elke HSP zich hiervan bewust is. Als je niet voldoende rust neemt, dan bouwt de vermoeidheid en stress zich op wat op den duur kan resulteren in overspannenheid of een burn-out.

“Te hard werken veroorzaakt geen burn-out, te weinig rust nemen wel!”

Vijf tips om burn-out te voorkomen

Door je bewust te worden van wat jij nodig hebt kun je langdurige stress en daarmee burn-out voorkomen. Een aantal tips:

  1. Jouw behoeften voorop

    Probeer eerst stil te staan bij jouw behoeften en wensen voor je die van een ander gaat vervullen. Denk maar aan het zuurstofmasker in het vliegtuig: “eerst bij jezelf op doen, daarna pas een ander helpen”.

  2. Neem genoeg hersteltijd

    Al die extra prikkels die jij op een dag opdoet kosten je hersenen meer tijd en energie. Dus geef jezelf daar de tijd voor. Pak elk uur en/of na elke activiteit een paar minuten om even de prikkels te verwerken. Dat kan 2 minuten naar buiten staren zijn of heel bewust een kopje thee pakken zonder je telefoon mee te nemen.

  3. Geef je grenzen aan

    Veel HSP geven niet of veel te laat hun grenzen aan waardoor ze veel sneller overprikkeld raken.

  4. Stop met vergelijken

    Kijk niet naar wat een ander nodig heeft, maar kijk naar wat voor jou werkt.

  5. Wees je bewust van je stressniveau

    Vraag jezelf geregeld af hoe hoog het is en wat jij op dat moment nodig hebt om het weer omlaag te brengen.

Geschreven door Denise Wagner-Joosse.

Boekentip: Nooit meer de oude

Nooit meer de oudeNooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Waar velen het herstel van een burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Het begin van een nieuwe manier van leven en werken, die begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt. Ze neemt je mee op haar persoonlijke zoektocht om vanuit de kern te veranderen en inspireert je met haar visie op wat wil ontstaan: een nieuwe maatschappij!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *