Je kunt op verschillende manieren energie verliezen in je dagelijks leven. Dat noemen we ook wel energielekken. Een energielek zorgt ervoor dat je je ineens (soms uit het niets) vermoeid, overweldigd of uit balans voelt. Er zijn verschillende soorten energielekken. De eerste belangrijke stap is dat je je bewust wordt van de verschillende situaties die voor jou een energielek kunnen vormen. De tweede stap is dat je weet wat je kunt doen als je er eentje tegenkomt! Niet iedereen loopt leeg op dezelfde situaties. Maar dit zijn 3 veelvoorkomende energielekken:
1. Situaties waarbij je veel zintuiglijke prikkels te verwerken krijgt
Dit zijn situaties waarin je een overvloed aan zintuiglijke indrukken te verwerken krijgt, zoals veel geluid, felle lichten, eventueel in combinatie met mensen om je heen. Voorbeelden zijn: mensen om je heen op je werk, de zaterdagmarkt in de stad of in de trein of bus.
Het nadeel van deze situaties is dat je ze soms niet kunt vermijden. Het voordeel is dat je kunt leren om er minder energie door te verliezen!
Tip: houd je focus bij jezelf
Probeer een stukje van je aandacht bij jezelf te houden, in plaats van je helemaal te richten op alles wat er om je heen gebeurt.
Je kunt daarbij je lichaam of je ademhaling als anker gebruiken. Ga met je aandacht daar naar toe en laat al het andere om je heen er gewoon zijn. Laat het als het ware door je heen stromen. Je hoeft er niets mee. Je hoeft het niet vast te houden en je hoeft het niet te veranderen. Je bent met wat er is.
Elke keer dat je je overweldigd voelt, ga je terug naar je ademhaling of het bewustzijn van je lichaam. Elke keer weer is dat jouw centrum, jouw punt van rust.
2. Je zorgen maken over wat anderen van je vinden
Een ander soort energielek ontstaat als jij je zorgen maakt over wat anderen van je vinden. Ook dan ga je met je aandacht en energie naar buiten, naar de ander. Daardoor verlies je de verbinding met je eigen centrum en je energie.
Daarnaast kunnen de gedachten en zorgen lichamelijke en/of emotionele spanning opleveren, waardoor het energieverlies dubbel zo snel kan gaan.
Als je hier last van hebt, kun je jezelf helpen herinneren dat:
- wat je denkt dat anderen van jou vinden, vaak een oordeel is dat jij over jezelf hebt. Als je jezelf meer en meer accepteert, is het minder belangrijk wat anderen van je vinden en kun je meer ontspanning ervaren in je contacten met anderen;
- je vrijwel geen invloed hebt op wat anderen van je vinden, omdat iedereen reageert vanuit zijn eigen geschiedenis, patronen, overtuigingen, angsten en emoties;
- wat je ook doet, er altijd mensen zullen zijn die het fantastisch vinden en mensen die het helemaal niets vinden. Ook dat heeft vooral te maken met hoe die ander naar de wereld kijkt en veel minder met jou dan je wellicht denkt.
3. Vechten tegen jezelf en wat je ervaart
Wanneer je vecht tegen jezelf en tegen wat je voelt of ervaart, kun je snel veel energie verliezen.
Als je bijvoorbeeld op een drukke plek bent en boos wordt over de drukte om je heen, dan verlies je nog veel meer energie dan wanneer je op een drukke plek bent en accepteert dat het is zoals het is en dat jij voelt wat je voelt. Als je met compassie kunt kijken naar jezelf en naar wat jij voelt, scheelt dat al een heel stuk.
Ook wanneer je boos bent op jezelf om wat je voelt of boos bent op je sensitiviteit in het algemeen, ga je met jezelf in gevecht. En dat kost enorm veel energie.
Acceptatie = jezelf ondersteunen in plaats van in de weg zitten
De oplossing hiervoor is zachtheid en mildheid naar jezelf en alles wat er is. Ook de frustratie, de oordelen, de boosheid, de angst, het overweldigd voelen. Het hele pakketje. Kijk of je steeds een stapje terug kunt doen in je perspectief:
- probeer te accepteren wat er is en wat jij ervaart
- als dat niet lukt: observeer je oordelen over de situatie of jezelf en kijk met milde blik naar die oordelen
(zoals je naar een klein angstig kind zou kijken, met liefde, zachtheid en acceptatie) - als dat niet lukt, accepteer dan dat accepteren even niet lukt!
Op die manier kun je jezelf ondersteunen in plaats van in de weg zitten en dat geeft rust. Dit is een proces dat je kunt leren. Het is er niet van het ene op het andere moment. Er zullen momenten zijn dat je je herinnert om zacht voor jezelf te zijn en te accepteren wat er is. Er zullen ook momenten zijn dat je het vergeet of dat het simpelweg niet lukt. Dat is deel van het proces. Als je ook daar met zachtheid naar kunt kijken ben je al een heel eind!
Wil jij graag beter leren omgaan met je hooggevoeligheid zodat je minder last hebt van energielekken? Meld je dan aan voor de gratis mini videoserie over de talenten & valkuilen van hooggevoeligheid op de site van Irene Langeveld (klik hier voor meer informatie!)
Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.
Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.