Hooggevoeligheid: zó kun je je hoogsensitieve partner beter begrijpen

Is je partner hooggevoelig en is dit moeilijk voor je om te begrijpen? Wil je graag respectvol omgaan met de hoogsensitiviteit van je partner en je partner op een constructieve manier ondersteunen? In dit artikel geeft Sannie Alblas-Smit tips om jouw partner beter te begrijpen en wat je van je partner mag verwachten.

Ben je zelf hoogsensitief en kun je niet zo goed onder woorden brengen wat je precies van je partner verwacht? Stuur dit artikel dan door naar je partner zodat hij of zij je beter kan begrijpen.

Uiteindelijk is communicatie een sleutelwoord. Blijf met elkaar praten. Verdiep je in elkaar.

Wat jij als niet-hoogsensitieve partner kunt doen:

  • Verdiep je in hoogsensitiviteit. Dit kun je doen door erover te lezen of bijvoorbeeld een keer een lezing te volgen. In dit artikel wordt uitgelegd wat hoogsensitiviteit is.
  • Praat vervolgens met je partner. Hoogsensitiviteit uit zich bij iedereen anders. Hoe ervaart jouw partner zijn/haar hoogsensitiviteit? Luister hiernaar zonder oordeel. Stel vragen aan elkaar en luister met respect.
  • Wees geduldig met je partner. Als je weet dat hoogsensitieve personen stressgevoeliger zijn, kun je je voorstellen dat het onder druk zetten van je partner averechts werkt. Het schakelen in bijvoorbeeld de plannen die er lagen, kan voor sommige hsp’ers tijd kosten.
  • Besef je dat je bij overprikkeling je partner beter even met rust kunt laten. Een goed gesprek voeren met iemand die bijna niets meer op kan slaan, is niet productief. Stel het goede gesprek dan even uit (niet afstellen!), totdat je hooggevoelige partner weer beter in zijn/haar vel zit.
  • En tot slot: neem je hooggevoelige partner serieus. Hoogsensitief zijn, is voor sommige mensen al lastig genoeg. Steun je partner en neem haar/zijn ervaringen, gevoelens en gedachten serieus. Je hoeft ze niet op te lossen, vaak hoef je enkel maar te luisteren en er voor iemand zijn.

Wat jij van je hoogsensitieve partner mag verwachten:

  • Jouw hoogsensitieve partner mag (moet) zich ook in zichzelf verdiepen, zodat hij/zij ook echt daadwerkelijk uit kan leggen hoe zijn/haar hoogsensitieve systeem werkt. Als hij/zij zichzelf niet begrijpt, kan hij/zij jou dat ook niet uitleggen. Dus je mag van je hoogsensitieve partner verwachten dat hij/zij ook zijn/haar best doet om zichzelf te begrijpen.
  • Jouw hoogsensitieve partner moet ook duidelijk zijn in zijn/haar verwachtingen naar jou toe. Voor hsp’ers is het vaak heel makkelijk om dingen aan te voelen. Daardoor verwachten ze vaak, ten onrechte, dat een ander ook dingen makkelijk aanvoelt. Jouw hoogsensitieve partner moet begrijpen dat jij niet alles maar aan kunt voelen.
  • Respect en luisteren zonder oordeel geldt uiteraard ook voor jouw hoogsensitieve partner. Hij/zij mag ook naar jou kant van het verhaal luisteren, zonder zich meteen persoonlijk aangevallen te voelen. Dat is een valkuil van veel hsp’ers.

Uiteindelijk is communicatie een sleutelwoord. Blijf met elkaar praten. Verdiep je in elkaar.

Veel liefde,

Sannie

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.

bestel nu

Dankzij deze artikelen krijg je nog meer inzicht in de hooggevoeligheid van je partner:

Hier vind je alle artikelen over hooggevoeligheid en hoogensitiviteit op Inspirerendleven.nl.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *