Hoogsensitief & de herfst: met deze tien tips blijf je stevig geaard

Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ergens in het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, loopt het bij hooggevoelige personen anders dan bij de meeste mensen. De informatieverwerking van een hooggevoelige werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde persoon. In dit artikel lees je 10 tips van Susan Marletta-hart hoe kunt omgaan met je hooggevoelig en hoe je prikkels tijdens de herfst minimaal kunt houden.

Met deze tien tips blijf je stevig geaard tijdens de herfst

1. Zorg dat je voldoende warm bent

Warmte omhult en beschut je. Een warme douche spoelt stress weg. Warme voeten en handen zijn erg belangrijk. Door bezig te zijn met je eigen huid help je jezelf beter te begrenzen. Douche en baad bewust (denk dus niet aan allerlei dingen die je nog moet doen die dag). Neem de tijd jezelf in te oliën en sta daarbij stil bij elk stukje van je huid. Gebruik rozenolie die een beschermende en omhullende werking heeft. Met bepaalde delen van je lichaam heb je waarschijnlijk meer contact dan met andere. Kun je dat voor jezelf verklaren?

2. Zoek naar hobby’s die je energie omlaag brengen

Zoals werken met klei en steen, trommelen (misschien werken andere vormen van muziek maken ook) of werk in een tuin. Er zijn veel oosterse sporten zoals qi gong, tai chi en yoga die je goed doen aarden. Van belang is hierbij dat je leraar of lerares zelf goed geaard is (wat niet altijd zo is).

3. Maak contact met de aarde

Op ieder willekeurig moment, zoals tijdens het wachten op trein, bus of tram, kun je wat meer in je lichaam komen door je bewust te worden van het contact dat je maakt met de aarde. Wiebel wat op je voeten en laat je gewicht in je benen en voeten zakken. Ontspan je lichaam zo goed mogelijk.

Als je dit moeilijk vindt, kun je de spieren eerst stevig aanspannen en daarna ontspannen. Wees je bewust van de kracht die de aarde je geeft. Dit is een zeer elastische standvastigheid die door het midden van je lichaam vanuit de grond tot in je kruin loopt. Vergelijk jezelf met een boom die goed geworteld is, maar waarvan de takken meewiegen in de wind.

4. Laat je zo nu en dan masseren

Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven en is daarmee een weinig bedreigende maar wel diepgaande massagevorm.

5. Mediteer een kort moment

Als je voelt dat je onrustig of overprikkeld bent, breng dan je energie naar beneden door een van de volgende technieken: doe wat rustige strekoefeningen, mediteer een kort moment (dit hoeft niet ingewikkeld te zijn en zelfs niet zittend te gebeuren. Je kunt ook al lopende mediteren). Ga na welke chakra’s openstaan of gesloten zijn, stel je voor dat je verbonden bent via een onzichtbare draad met de grond, ga een tijdje op de grond of nog beter, onder een boom zitten (wel met je winterjas aan natuurlijk).

6. Eet regelmatig en gezond

Wees je bewust dat ook voeding een kwaliteit van de aarde is en omring de maaltijd met de eigenschappen die erbij horen, zoals rust. Heb respect voor voedsel, dan respecteert het jou ook. Leer daarbij te luisteren naar de wensen van je lichaam. Waarom heb je een zoetbehoefte? Kun je deze oplossen door fruit te eten? Waarom schrok je je eten naar binnen of voel je weinig honger? Onderzoek je eigen voedingsgewoonten.

7. Visualiseren van je grenzen

Ben je in een ongemakkelijke situatie maar is het onmogelijk eruit weg te lopen, visualiseer dan een begrenzing. Stel je voor dat je in een glazen bol zit die je afschermt van de mensen om je heen. Een andere, vriendelijkere vorm van afscherming is je voor te stellen dat er een roos tussen jou en de ander staat. Geef de ander het uitzicht op die mooie roos en wens hem of haar het allerbeste toe maar verbreek de (claimende) verbinding. Deze visualisatie helpt je ook met het afschermen van negatieve denkkracht van mensen op een afstand.

8. Zoek naar manieren die jouw behoefte aan bezinning en bezieling voeden

Leef intens en positief. Vergeet niet de kracht van creatieve activiteiten. Een wandeling in de natuur doet eveneens wonderen. Je kunt jezelf met kleine dingen gelukkig maken. Herzie je verleden in het licht van je hooggevoeligheid. Dit kun je alleen of met behulp van een therapeut doen. Zorg in ieder geval voor een uitlaatklep. Als er niet direct een persoon is met wie je deze intimiteit kunt delen, kun je bijvoorbeeld dingen opschrijven.

9. Zoek bewust regelmatig de stilte op

Niet altijd kun je onaangename prikkels, zoals geluidsoverlast, onaangename geuren, onwelkome energieën, uit de weg gaan. Zoek ter compensatie zo veel mogelijk positieve ervaringen: zoek bewust regelmatig de stilte op, luister naar kalmerende muziek, brand heerlijke geuren, neem geurbaden, wees je meer bewust van je eigen energie op momenten dat je alleen bent. Soms ben je toch rusteloos, gespannen of zeer emotioneel. Realiseer je dat dit signalen zijn. Wat vertelt deze spanning of emotie je? Kun je de emotie laten zijn, zonder dat je jezelf er al te zeer mee vereenzelvigt?

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Een onmisbaar boek vol herkenning én erkenning voor iedereen die hoogsensitief is of met hooggevoeligheid te maken heeft.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over hooggevoeligheid:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *