Net als alle emoties is de emotie boosheid op zich prima. Afhankelijk van hoe je ermee omgaat krijgt het een positieve of negatieve werking. Veel mensen en zeker ook hoogsensitieve personen vinden het moeilijk om met hun boosheid om te gaan en zijn er bang voor. Als je je te kwetsbaar voelt haalt je eigen of andermans boosheid je eerder uit balans. Het komt ook voor dat hoogsensitieve personen als reactie op een te grote meegaandheid met anderen, wrok opbouwen waardoor ze te veel op zichzelf gericht raken.
Auteur van Hoogsensitiviteit als kracht Carolina Bont legt uit hoe je met je gezonde en gefrustreerde boosheid kunt omgaan en hoe je de emotionele pijn erachter kunt transformeren om jezelf meer ruimte te geven.
Vastgehouden boosheid & lichaam
Het wegstoppen van boosheid en het uit de weg gaan van confrontaties kost veel energie. Datzelfde geldt voor iemand die alsmaar boos wordt en voortdurend anderen beschuldigt. Woede activeert een grote lading energie die je zowel opbouwend als ondermijnend kunt gebruiken. Je boosheid hoeft niet naar agressief gedrag te leiden en hoeft niemand pijn te doen. Beheersing van je boosheid is belangrijk, en dat is wat anders dan deze emotie te onderdrukken. Iedereen heeft van tijd tot tijd gevoelens van woede. Je wordt boos als je je gekwetst voelt. Als iemand je vertelt dat hij nooit kwaad wordt, zegt hij eigenlijk dat hij zijn boosheid wegstopt, omdat hij bang is voor wat hij in de emotie van zichzelf zal tegenkomen.
Caroline Bont: ‘Vastgehouden boosheid belast je lichaam. Een van mijn vrouwelijke cliënten kreeg bijvoorbeeld herhaaldelijk een migraineaanval nadat er onuitgesproken conflicten waren met haar man. Een andere cliënt had na steeds terugkerende problemen met een buurvrouw steevast een of twee dagen later hyperventilatie. Deze fysieke klachten verdwenen bij beide personen toen ze goed leerden omgaan met hun boosheid en assertiever werden.’ Net doen of je niet kwaad bent zal er niet voor zorgen dat het gevoel verdwijnt. Onverwerkte boosheid blijft aanwezig in je energieveld tot je het accepteert, begrijpt en op een gezonde manier uit.
Gezonde en gefrustreerde boosheid
Gezonde boosheid geeft kracht. Je energieveld wordt opgeladen en die extra lading energie geeft je kracht en helderheid. Het is een kortdurende boosheid en daarna ervaar je het meer als vitaliteit. Je gebruikt haar om te overleven, grenzen te stellen, om dingen recht te zetten en om beter te communiceren. Je zet die energie in om uitdagingen aan te gaan en je doorzettingsvermogen te activeren. Het wordt echter lastig als deze woede zich vermengt met gefrustreerde woede die te maken heeft met onverwerkte frustraties en kwetsuren uit een ver of recenter verleden. Deze duurt ook veel langer en blijft smeulen tot de eerste de beste vonk het vuurtje weer oplaait.
Om gezonde en gefrustreerde boosheid te onderscheiden kun je de volgende vragen beantwoorden: Wat is de positieve intentie van mijn boosheid? Zijn er onverwerkte ervaringen die deze emotie stimuleren? En wat heb ik nodig om deze te verwerken? Ben ik boos geworden doordat mijn verwachtingspatronen niet beantwoord worden? En tot in welke mate is het beter om die verwachtingen los te laten? Het op vreedzame wijze lichamelijk uiten van je boosheid is goed om energetiscoude ballast los te laten waardoor helderheid ontstaat. Wanneer je gefrustreerde woede weet op te lossen, voorkom je onnodige problemen en wordt je verontwaardiging constructief.
Oefening: emotionele pijn transformeren
Richt jezelf op de ervaring van je woede, verdriet of angst, in plaats van op het waarom. Leid de kracht van die energie naar je bewustzijn. Neem een paar minuten de tijd om dat te doen. Het probleem loopt niet weg, je kunt er altijd nog op de gebruikelijke manier mee bezig gaan. Doe dit experiment om jezelf wat meer ruimte te geven.
- Schud je armen en benen los.
- Centreer jezelf, sta stil bij je kwaadheid, scheid het van je gedachten erover.
- Laat alle redenen ervoor even los, daar kun je je later wel weer mee bezighouden.
- Richt je even alleen maar op de ervaring van woede, niet op wat je kwaad maakt.
- Merk op hoe je lichaam reageert, hoe dat fysiek en emotioneel voelt.
- Richt je op de ervaring van angst of verdriet, niet op wat je angstig of verdrietig maakt.
- Voel puur en bewust de energie ervan en adem het in en uit. Je kunt dit doen totdat je voelt dat het vanzelf verandert en oplost.
- Stel je voor dat je hele energieveld schoon wordt en volstroomt met goud licht.
Ben jij hoogsensitief en wil je weten hoe je beter met je emoties kunt omgaan?
Dit is een fragment uit het boek van Carolina Bont. In Hoogsensitiviteit als kracht legt Carolina uit hoe je optimaal kunt omgaan met je emoties, je gedachten en de signalen van je lichaam. Maar ook hoe je, juist als hoogsensitief persoon, het inzicht en de rijkdom van je intuïtie ten volle kunt benutten.
Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99- met gratis verzending.
Kijk voor meer informatie op: Carolinabont.nl