HSP: Ben je overprikkeld en kun je niet slapen? Deze 6 simpele tips kunnen je helpen

Veel HSP (Hoog Sensitieve Personen) hebben moeite met slapen. Herken je je hierin? Je dag was druk en vermoeiend. Je had veel afspraken staan en er kwamen ook nog wat dingen tussendoor die je moest regelen. Eenmaal thuis heb je de zorg voor je gezinsleden die ook jouw aandacht willen. Al met al zou je het liefst op je bed willen gaan liggen om tot rust te komen. Halverwege de dag was je eigenlijk al overprikkeld.

Als je dan eindelijk uitgeput op bed gaat liggen, kun je de rust niet vinden en lig je enkel maar te woelen en te draaien. Het gaat niet lukken, je hoofd zit nog té vol en in slaap vallen zit er niet in. Vervolgens ga je daar weer over malen, want morgen moet je immers gewoon weer werken en je hebt je slaap hard nodig. Overprikkeling en slapen: niet de beste combinatie.

Wat kun je doen om wel in slaap te vallen?

5 tips om beter te slapen voor hooggevoelige mensen

1. Kijk één uur voor het slapen gaan niet meer op je telefoon, laptop of televisie

Het is een cliché maar toch een van de belangrijkste stappen: niet naar schermen kijken een of een paar uur voordat je gaat slapen. Waarschijnlijk denk je dat het ontspannend is, maar het kijken op een scherm stimuleert je geest. Ook door het ontvangen of lezen van berichtjes (Facebook, WhatsApp etc.) blijft je geest alert en blijf je in een waakzame toestand. Laat je mobiel niet naast je bed liggen, in verband met straling. Het is beter om je mobiel in de huiskamer te laten.

Bovendien onderdrukt het kijken naar een beeldscherm (fel licht) de aanmaak van melatonine. Dat is een stofje dat je juist helpt om lekker in slaap te vallen.

2. Maak een vast ritueel van het naar bed gaan

Probeer vaste slaaptijden te hanteren, zodat je lichaam went aan een vast dag- en nachtritme. Ga voor het slapen lekker in bad of onder de douche. Stel je dan voor dat je alle gedachten, stress of alles wat je nu niet meer nodig hebt van je af spoelt.

Lees een ontspannend en luchtig boek. Geen spannende thrillers of nare waargebeurde verhalen. Je kunt ook een ontspannend muziekje luisteren.

3. Heb je last van piekergedachten? Schrijf ze op voordat je gaat slapen

Zo haal je ze als het ware uit je hoofd. Het is ook handig om naast je bed pen en papier neer te leggen. Mocht je dan nog iets bedenken, schrijf het dan meteen op, want dan kun je het makkelijker loslaten. ’s Morgens kun je dan kijken of je nog iets met die gedachte moet doen.

4. Is je slaapkamer een plek van rust?

Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen (en seks) of is het bijvoorbeeld ook een rommelhok of werkkamer? Als je je slaapkamer binnenstapt, voel je dan rust of niet? Een opgeruimde slaapkamer bevordert het rustgevende gevoel. Kun je je slaapkamer goed ventileren? Is het donker of licht genoeg? Heb je een fijn matras?

5. Eet en drinkgewoontes

Het ligt misschien voor de hand, maar eet niet vlak voordat je gaat slapen. Géén koffie (cafeïne) of alcohol. Alcohol lijkt misschien een goed slaapmutsje, maar dat is het niet. Je valt misschien iets sneller in slaap, maar je slaapt lichter en daardoor heb je grote kans dat je ’s nachts wakker wordt en niet meer in slaap komt. Roken heeft hetzelfde effect als alcohol. Er is bijvoorbeeld wel heerlijke ‘welterusten’ thee te koop.

6. Als je merkt dat het draaien en woelen toch niet stopt, kan je soms beter uit bed gaan

Dan kan je bijvoorbeeld je piekergedachten op schrijven of nog even een kopje thee te drinken. Daarna kan je weer opnieuw proberen de slaap te vatten.

In Puur hooggevoelig krijg je vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Je bestelt jouw exemplaar al voor  € 21,50 bij onze webshop Boekenwereld.com of koop het e-book voor € 9,99.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *