Heb je snel last van harde geluiden? Raak je hierdoor geïrriteerd, overprikkeld of vermoeid? Deze drie tips van HSP-coach Irene langeveld kunnen je hierbij helpen.
1. Zorg dat je eigen voorraad energie gevuld is
Waarom kun je de ene keer iets goed verdragen terwijl je er op een andere dag helemaal gek van wordt? Wanneer je lekker in je vel zit, goed ‘in je eigen energie’ zit en je prettig voelt, kun je meer hebben en ben je minder snel overprikkeld. Je kunt dan geluiden en andere prikkels beter verwerken en ervaart minder last. Het is dus heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt!
Tip: Zoek regelmatig rust en stilte op zodat je kunt ontladen en opladen. Bij voorkeur vóórdat je last begint te krijgen van de geluiden of overprikkeld bent. Ben je al overprikkeld, lees dan dit artikel voor tips.
2. Verander wat je kunt veranderen, accepteer wat je niet kunt veranderen
Dit gaat om de beroemde uitspraak:
“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Franciscus van Assisi
Meestal zit het probleem niet in de prikkels zelf. Het zit in de gedachten en emoties die wij erover hebben. Er zijn verschillende lagen die spelen:
- De eerste laag: het geluid zelf;
- De tweede laag: je gedachten en emoties over dat geluid (je reactie);
- De derde laag: je gedachten en emoties óver je reactie.
Soms zijn er kleine praktische dingen waarmee je de situatie (tijdelijk) kunt verbeteren. Zoals oordoppen gebruiken, ramen dicht doen, een wandelingetje maken zodat je er even uit bent, etc. Dat is het eerste om voor jezelf na te gaan: wat is er praktisch nu mogelijk om jezelf te ondersteunen? En als je alles hebt gedaan wat je redelijkerwijs aan de situatie kon doen, komt de volgende stap: accepteren wat je niet kunt veranderen.
Hoe doe je dat, accepteren?
Een goed begin is het observeren van je gedachten en gevoelens als een onafhankelijke, liefdevolle waarnemer. Stel je voor dat je gedachten en gevoelens opkomen en weer verdwijnen zoals wolkjes die door de lucht zweven. Soms zijn het kleine, lichte wolkjes die komen en gaan, soms een donderwolk die wat langer blijft hangen.
Breng je aandacht naar je ademhaling en observeer dan welke wolken er voorbij komen: wat er gebeurt in je gedachten en gevoelens. Observeer zonder oordeel en met zoveel mogelijk zachtheid naar jezelf en naar wat er gebeurt. Schiet je erin? Breng jezelf dan steeds weer terug naar je ademhaling en naar het observeren. Het is heel normaal dat je jezelf vele malen (per minuut!) moet terugroepen. En toch helpt het!
Allerlei mindfulness en meditatietechnieken kunnen je helpen om meer afstand te creëren tot je gedachten en gevoelens en je minder te identificeren met die gedachten en gevoelens. En doordat je een stapje terug doet wordt het makkelijker de situaties te accepteren zoals deze zich voordoen.
3. Onderzoek waarom dit je triggert
Waarom is iets voor de ene persoon een big deal en reageert een ander met een schouderophalen op dezelfde situatie? Een deel daarvan ligt in hoe gevoelig je bent. Maar dat is niet alles. Twee mensen die vergelijkbaar gevoelig zijn kunnen heel anders reageren op dezelfde situatie.
Er kan een specifieke reden zijn waarom jij last hebt van bepaalde geluiden, prikkels of situaties. Waarom je het moeilijk vindt om juist deze situatie los te laten of te accepteren.
Die reden kun je vinden door jezelf een aantal vragen te stellen. Probeer de antwoorden op deze vragen zoveel mogelijk te voelen i.p.v. te bedenken. Neem de tijd om te voelen wat er in je gebeurt en vertrouw op het eerste wat in je opkomt:
- Waar doet deze situatie je aan denken?
- Hoe reageerde je als kind op een dergelijke situatie?
- Hoe oud voel je je als dit gebeurt?
Misschien gaat het niet over de situatie van hier en nu.
Maar gaat het om iets diepers wat in jou geraakt is waardoor je het moeilijk vindt deze situatie te accepteren. Een voorbeeld: stel dat je als kind gepest werd door een groep andere kinderen die naar je aan het schreeuwen waren. Als je dan nu, als volwassene, een groep kinderen hoort schreeuwen, wordt die ervaring van vroeger geactiveerd. Je voelt je weer 8 jaar oud. Je voelt je machteloos. Je wilt dat het stopt. Je wilt dat ze stil zijn! Je hoort eigenlijk de kinderen van vroeger, niet de kinderen van nu.
Wanneer je dit weet, kun je met je innerlijk kind werken: hem/haar geruststellen, troosten en geven wat hij/zij nodig heeft. Daarna kun je hem/haar laten zien dat jij nu volwassen bent en dat schreeuwende kinderen jou nu niets meer kunnen doen. Dat jij nu voor hem/haar zorgt en dat hij/zij niet meer alleen is. Volg daarbij je gevoel en voel wat jouw innerlijk kind nodig heeft. Weet dat alles wat hij/zij nodig heeft, in jou als volwassene aanwezig is. Jij kunt dat aan hem/haar geven.
Een meditatie waarin je verbindt met je innerlijk kind kan je daarbij helpen (en is sowieso heel fijn als je wilt leren liefdevoller naar jezelf te zijn!). Op de website van Irene Langeveld vind je een geleide meditatie waarin je met je innerlijk kind kunt verbinden. Klik hier om de innerlijk kind meditatie te beluisteren! (of download de meditatie en bewaar ‘m voor later gebruik).
Boekentip Inspirerend Leven: Ben jij vaak overprikkeld?
Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.
Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.