Veel vrouwen hebben last van allerlei klachten door een disbalans in hormonen, zoals PMS en de overgang. Veel hooggevoelige vrouwen die last hebben van een disbalans in hormonen hebben vaak ook meer last van hun hooggevoeligheid. In dit artikel lees je hoe hooggevoeligheid versterkt kan worden door je hormonen en wat jij hieraan kan doen om jezelf weer in balans te brengen.
Als HSP heb je een gevoeliger zenuwstelsel
Onderzoek toont aan dat hooggevoelige een gevoeliger zenuwstelsel hebben en hierdoor meer signalen ontvangen. Dit zijn niet alleen signalen vanuit je omgeving maar ook de signalen van je lichaam. Zo kan je meer last hebben van warmte, kou of pijn, omdat je het intenser waarneemt dan iemand die niet hooggevoelig is. Hormonen zorgen in een vrouwenlichaam voor veel schommelingen, ongemak en pijn. En dit heeft niet alleen een groot effect op hoe jij je voelt, maar het zorgt er ook voor dat je hierdoor meer last hebt van je hooggevoeligheid.
Menstruatieklachten en PMS
De vrouwelijke hormonen bewegen mee met je cyclus en veranderen de hele maand door. De verandering in je hormonen de week voor je menstruatie geeft vaak de meeste klachten. Dit kunnen fysieke klachten zijn zoals extreme vermoeidheid, rugpijn, gewrichtsklachten, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, pijnlijke borsten en buikpijn. Maar ook flinke stemmingswisselingen zoals huilbuien, depressieve klachten, snel geïrriteerd zijn of boos worden komen veel voor.
Overgangsklachten
Vanaf je 35e begint het vrouwelijk lichaam te veranderen, langzaam maak je minder oestrogeen en progesteron aan. Als eerste kun je merken dat je menstruatie verandert, minder regelmaat, veel meer of juist veel minder bloedverlies. Die veranderingen in je hormonen kunnen voor flinke klachten zorgen. Denk dan aan somberheid, hartkloppingen, depressie, extreme vermoeidheid, gewrichtsklachten, huilbuien, urineverlies, gewichtstoename en een gevoel van angst.
Meer last van je hooggevoeligheid door vrouwelijke hormonen
Veel hooggevoelige vrouwen hebben meer last van hun hooggevoeligheid als ze PMS hebben of (beginnende) overgangsklachten krijgen. Zo kan het dat je sneller overprikkeld bent, dat je meer stemmingen overneemt van je omgeving, minder energie hebt, je slecht kan concentreren en veel meer waarneemt.
Tips om minder last te hebben van je hormonen en je hooggevoeligheid
Misschien denk je nu dat je door je hooggevoeligheid extra klachten hebt omdat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt. Deels is dat waar, dat je extremer reageert op je hormonen. Maar dat je gevoeliger bent voor signalen betekent ook dat je door subtiele veranderen je hormonen meer in balans kan krijgen en ook grip kan krijgen door je hooggevoeligheid. Lees onderstaande tips om je hormoonhuishouding meer in balans te brengen en minder last te hebben van je hooggevoeligheid.
Tip 1: Slaap meer dan voldoende
Meer dan voldoende diepe slaap helpt je lichaam om te herstellen en je hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Meer dan voldoende slaap betekent 9 uur slaap per nacht. Slaap je slecht? Hier vind je tips om heerlijk te slapen als je hooggevoelig bent.
Tip 2: Verminder stress
Stress is een grote boosdoener die ervoor zorgt dat je meer klachten hebt van je hormonen en last hebt van je hooggevoeligheid. Wees zachter voor jezelf en leg de lat lager. Probeer perfectionisme los te laten. Plan vooraf voldoende rustmomenten en downtime in voor jezelf.
Tip 3: Meditatie (of yoga) met vrouwelijke energie
Iedereen stroomt in een mate vrouwelijke en mannelijke energie. Ja ook mannen! Mannelijke energie ook wel yang-energie genoemd helpt je enorm als je doelen wilt halen of vooral in een actie-modus zit. Te veel mannelijke energie kan ervoor zorgen dat je opbrand en een burn-out krijgt en maar ook meer last hebt van je hormonen.
Vrouwelijke energie, ook wel yin-energie genoemd gaat meer over zachtheid, ronde vormen en zijn. Vrouwelijke energie helpt je heel erg om je hormonen in balans te brengen.
Deze geleide meditatie helpt je om vrouwelijke energie te laten stromen:
Tip 4: Voeding
Met wat je eet en drinkt heb je een groot effect op je hormoonhuishouding en hoeveel energie je hebt. Suiker, koffie, cafeïne, snelle koolholhydraten, E-nummers en alcohol versterken de nadelige effecten van je hooggevoeligheid en hormoonhuishouding. Met gezonde vetten zoals avacado, vis en olijfolie, veel groenten, vooral bladgroente, koolsoorten en broccoli, zaden en noten en eieren help jij je lichaam om meer in balans te komen en je energieker te voelen.
Het vrouwelijke lichaam is een wonder en is steeds in beweging door je hormonen. Steeds heeft je lichaam iets anders nodig. Door te voelen wat je werkelijk nodig hebt en hierin mee te bewegen kom je meer en meer in balans.
Boekentip: Claim je cyclus
Claim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Wurlitzer is een baanbrekend boek over je menstruatie, hormonen en je maandelijkse cyclus. Het idee dat je altijd maar op een constant niveau moet presteren doet vrouwen geen recht. Er is een andere weg: leven in het ritme van je cyclus. De auteurs laten je nadenken over de vraag waarom je je hormonen en menstruatie niet zou eren in plaats van ze te negeren. Het is tijd om je cyclus te claimen!
Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.