Heb je regelmatig last van een opgezette buik en lijkt het niet altijd samen te gaan met wat je eet? Dit komt heel vaak voor bij mensen die HSP zijn! Zo ken ik veel mensen die de ene keer wel last krijgen na het eten van gluten, zoals een boterham, en dit een andere keer zonder problemen kunnen eten. Dit komt omdat er meerdere factoren meespelen met het krijgen van een opgezette buik. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken bij een opgeblazen buik die niet gerelateerd zijn aan voeding en vaak bij hooggevoeligheid voorkomt.
Opgezette buik bij HSP veroorzaakt door stress
Misschien heb je wel eens gehoord dat stress een dikmaker is of dat het in je lichaam gaat zitten. Niks is minder waar. Stress moet ontladen worden om te zorgen dat het niet in je lichaam gaat zitten. Vooral veel vrouwen in de overgang en HSP-ers hebben vaker te maken met een lijf die helemaal op gaat zetten bij stress. Kleding past dan niet meer vanwege een harde opgezette buik. Daarbij is het vaak ook lastig om af te vallen als je te maken hebt met stress.
Zorgen maken als oorzaak bij een opgezette buik bij HSP
Niet alleen wat je eet heeft invloed op je darmen. Negatieve gedachtes over voeding kunnen ook een opgezette buik veroorzaken. Ben je bijvoorbeeld bang dat je last krijgt van een opgezette buik na het eten van een boterham, dan is de kans veel groter dat je last van je buik krijgt. Niet alleen gedachtes over voeding, maar ook zorgen maken om iets, kan zorgen voor een opgezette buik. Wordt je elke dag wakker en maak je je zorgen of de hond nog wel genoeg eet? Of ben je bang dat je dat examen niet haalt? Dit kan ook een opgezette buik veroorzaken. Het kan helpen om te leren relativeren en de zorgen te laten voor wat het is. Wil je stoppen met piekeren? Lees dan dit artikel.
Opgeblazen buik door een gehaast leven
Het hebben van een gehaast leven veroorzaakt in veel gevallen een opgezette buik. Leef je vanuit de waan van de dag, dan is het verstandig om eens te kijken hoe je meer rust kunt krijgen in het dagelijkse leven. Vraag jezelf eens af of je al die activiteiten wel allemaal moet doen. Moet je altijd naar alle verjaardagen gaan en naar alle vergaderingen of kun je dit ook wel een keer afzeggen? Is het echt nodig om tijdens de lunchpauze door te werken of kun je even een kwartiertje rustig eten? Soms is dit niet makkelijk, zeker als je in de zorg of de horeca werkt waar het werk altijd doorgaat. Leg dan aan je werkgever uit dat je pauze nodig hebt om rustig te eten, zodat jij je beter voelt en beter kan presteren. De kans is dan groot dat je werkgever hier begrip voor heeft. Het kan ook helpen om een bodyscan meditatie te doen als break op je dag.
Energieproblemen als oorzaak bij een opgeblazen buik
Heb je naast een opgezette buik ook last van energieproblemen? Dan kan het ook zijn dat het energietekort de oorzaak is van je opgezette buik. Hoe minder energie je hebt, hoe minder goed je lichaam kan functioneren. Door je energieprobleem op te lossen kun je op die manier vaak je opgezette buik verminderen. Heb je last van een verminderde energie? Kijk dan hoe je dit kan verbeteren. Misschien slaap je wel te weinig of onregelmatig, eet je teveel suikers, heb je te weinig ontspanning op een dag en kun je slecht je grenzen aan te geven. Door dit aan te pakken, kun je dan je opgezette buik verminderen.
Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
Wil jij ook van je vermoeidheid afkomen? Met De gezonde weg van het doolhof van vermoeidheid van Anne Fleck krijg jij inzicht in je vermoeidheid én kun je er iets tegen doen!
Bestel jouw exemplaar voor € 25,- bij Boekenwereld.com of bestel het e-book voor € 12,99.