HSP & overprikkeling: waarom je als hooggevoelige vaak niet goed voor jezelf zorgt (en gezondheidsklachten krijgt…)

Ben je hooggevoelig? Dan is de kans groot dat je niet goed voelt wat je nodig hebt en daardoor structureel overprikkeld raakt. Dit kan tot ernstige fysieke en geestelijke klachten leiden. “Je bent meestal meer afgestemd op anderen dan op jezelf,” zegt intuïtief coach Jolanda Hoogkamer. Ze geeft enkele praktische tips hoe je als HSP’er beter voor jezelf zorgt.

Als je samenvloeit met je omgeving en de energie overneemt, dan kun je natuurlijk niet meer goed voelen hoe het met jezelf gaat.

De grote valkuil voor HSP’ers

Veel hooggevoelige mensen (HSP’ers) voelen hun omgeving goed aan. Misschien herken je het wel: je stemt bijna automatisch af op de mensen om je heen. De grote valkuil hiervan is: je voelt minder goed wat je zélf nodig hebt. Daardoor voel jij je ineens overprikkeld of erg moe, of je ervaart veel stress. Uiteindelijk kunnen er zelfs langdurige en chronische klachten ontstaan.

Afstemmen op je omgeving

Als hooggevoelige neem je de hele dag meer informatie uit je omgeving op dan iemand die niet hoogsensitief is. En je verwerkt deze informatie vervolgens op een dieper niveau. Je voelt je omgeving goed aan en merkt het meteen als bijvoorbeeld een collega verdrietig of boos is. Jouw voelsprieten zijn voortdurend aan het scannen en waarnemen. Dit doe je bewust en onbewust met je aandacht en je intuïtie. Door je gevoeligheid komt er dus veel bij je binnen, maar ben je ook vaak meer afgestemd op anderen dan op jezelf.

Zijn deze gevoelens van mij of een ander?

Als je voelsprieten de hele dag scannen, dan kost dit veel energie. Je verwerkt zoals gezegd alle informatie intenser. Ook kun jij je als HSP’er maar moeilijk afsluiten voor je omgeving. Daardoor kun je last krijgen van de stemming van een ander. Het gebeurt zelfs dat je de stemming overneemt, omdat je in energie samenvloeit met je omgeving. Dan is het lastig om je gevoelens te onderscheiden: wat ik nu voel, is dit van mij of van de ander?

Lichamelijke en geestelijke klachten

Als je samenvloeit met je omgeving en de energie overneemt, dan kun je natuurlijk niet meer goed voelen hoe het met jezelf gaat – en wat je nodig hebt. En omdat jij je eigen grenzen en behoeften niet meer ervaart, kun je opeens overprikkeld zijn. Wat soms grote gevolgen heeft…

Als je overprikkeld raakt, ben je nog gevoeliger voor stress. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, vermoeidheid en huilbuien. Als de overprikkeling lange tijd aanhoudt en structureel wordt, dan bestaat de kans dat je fysieke of geestelijke klachten ontwikkelt. Zoals een burn-out, (zware) depressie, slapeloosheid, maag- en darmklachten, allergieën, gewrichtsklachten, hoofdpijn en migraine.

Adviezen: zo zorg je als HSP’er beter voor jezelf

Als je leert voelen wat je zelf nodig hebt, dan is je hooggevoeligheid minder een last. De eerste stap is: je ervan bewust zijn dat je soms samenvloeit met je omgeving en jij jezelf hierdoor niet meer goed voelt. Verder is het belangrijk dat je leert hoe je dit patroon kunt doorbreken. Deze adviezen helpen jou hierbij!

• Richt meerdere keren per dag bewust je aandacht op jezelf. Dit gaat makkelijker wanneer je tijd alleen doorbrengt.

• Ook in gezelschap kun je heel bewust met je aandacht bij jezelf zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door te focussen op je voeten en te gronden. Of je legt je handen op je onderbuik en ademt heel bewust diep naar je handen toe.

• Vind je het lastig om in een groep met je aandacht bij jezelf te blijven? Met meditatie kun je dit oefenen. Tijdens een meditatie richt je de aandacht op jezelf. Als je regelmatig mediteert, raak je hierin getraind, waardoor je dus uiteindelijk minder samenvloeit met je omgeving.

De meditatie hieronder helpt je om jouw liefdevolle en zorgzame aandacht op jezelf te richten, je eigen ruimte in te nemen en je eigen waarde te voelen. Dat geeft je kracht en energie en zorgt voor meer balans in je leven. Het gevolg: je gaat beter voor jezelf zorgen!

Kies het moment voor deze meditatie zorgvuldig uit. Maak heel bewust de keuze om nu even voor jezelf te zorgen. Neem de tijd om al je aandacht alleen maar op jezelf te richten.

Boekentip van de redactie: (Te) veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder:

Deel dit artikel online

Jolanda Hoogkamer

Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP’s. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *